Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam!
Posiadam zbiornik narożny "ćwiartka koła".
Wysokość to 50 cm, długość 70 cm. Około 150 może 160 litrów wody netto. Do tego pokrywa w której fabrycznie wmontowane są dwie jarzeniówki (świetlówki) o mocy 18 W.
Rośliny mi umierają, giną, marnieją aż łzy cisną się do oczu. Szukałem na forum informacji o oświetleniu tego typu akw, ale nie znalazłem nic, co rozwiązałoby moje kłopoty.
Na dniach będę próbował domontować jeszcze dwie świtlówki SUN-GLO o mocy 15 W. W sumie (jak mi się uda jakimś cudem to zrobić) będę miał 66 W na 150 litrów wody, czyli 0,44 W na litr.
Czy to wystarczy?
Jestem kompletnym laikiem pod względem oświetlenia, czytałem na forum o lampach HQL, świetlówkach, jarzeniówkach, lampach kompaktowych - tylko co to znaczy, które z nich będą najlepsze? Do końca to nawet nie wiem jak podłączyć te szklane rurki, mam już oprawki bryzgoszczelne, ale wiem że czegoś jeszcze mi trzeba tylko czego? Proszę Was o pomoc w zamian odwdzięczę się wiedzą o tworzeniu "Glonarium"
Pozdrawiam
-
Gość
●
coz, na pytanie czy wystarczy 0,44W mozna odpowiedziec tylko pytaniem: a na co ma wystarczyc? zwartki, kryptokoryny i lotos beda rosly ale glossi bym nie obstawial. a juz z pewnoscia nie przy sun glo - to swietlowka ktora czesto stosuje sie do oswietlania terrarium poniewaz ma biale widmo. w skrocie - aquarellka philipsa bedzie tansza i znacznie lepsza. hagen ma wspaniala siec dystrybucji i musi ja oplacac
proza zycia jest niestety taka ze oprawy dostepne w masowej sprzedazy bardzo czesto nie zapewniaja mocy oswietlenia koniecznej do utrzymania akwarium roslinnego. ja na Twoim miejscu zaczalbym od obliczenia budzetu i w kolejnosci mojej osobistej preferencji, zalozylbym HQI (co oznacza ze stara oprawa do kosza, spore koszty i parowanie ale wrazenia wizualne, najlepszy wzrost roslin i dluga zywotnosc), dodal T5 (tyle ile sie zmiesci a poniewaz sa mniejsze niz T8 to upchnie sie ich wiecej, albo zamontowal wiecej T5. do dwoch ostatnich opcji dodatkowo okleilbym wnetrze pokrywy srebna folia aby maksymalnie wykorzystac moc swietlowek.
35l i 92l
-
Adrian_pa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Luksemburg
Dołożyłem 2 świetlówki 15 W. Efekt jest zadowalający. Pierwszy raz odkad mam to akwarium zobaczylem jak wygląda tlen uwalniany z roślinek. Uwielbiam to. Nareszcie roślinki mi rosną, widzę pojawiające się nowe listki. Troche się namęczyłem, ale udało się! Jak roślinki się rozrosną to w dziale o naszych akwach dam fotke.
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ja mam zdanie że HQI jest najlepsze.
przykłady na dole.
tak wyglądało zaraz po założeniu tej oprawy.
wcześniej były tylko 2 świetlówki 30W a akw. 450L !
widać po roslinkach że rosły "jakcieMoge"....
pozniej zamieszcze zdjęcie jak wygląda teraz akwarium gdzie wisi od pół roku ta oprawa oraz zastosowano odpowiednie nawożenie.
Pozdrawiam,
Bazyli
----------------------------------------------
Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! 
-

bazyli
●
Bazyli czy sam robiłeś tą obudowę i czy mógłbyś wstawić zdjęcie obudowy pokazujące jak masz rozmieszczone świetlówki i HQI?
200l-Było dawno temu

-

sebwiecz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sarnów/Śląskie
oprawe robilem dla klienta.
jak znajde rysunek to zamieszcze.
Pozdrawiam,
Bazyli
----------------------------------------------
Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! 
-

bazyli
●
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Witam.
Chciałbym zapytać jakiego oświetlenia LED użyć.
Mam akwarium 130x40x37cm (długość, szerokość, wysokość), z pokrywą, CO2.
Obecnie w pokrywie siedzi 3x 54W t5 (sylvania luxline 865, 830 oraz grol...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Z racji, że ponownie startuje z akwarystyką po latach przerwy a zatrzymałem się jeszcze na standardowych świetlówkach, proszę was bardzo o polecenie jakiejś belki LED do zbiornika 40x40x40 ( u...
|
|