Witam!
Proszę o opinie nt mego (wstępnego) projektu sumpa.
Wszelkie uwagi mile widziane. Co do pompy to chyba zdecyduje się na Aquabee 3000/h. Przy tej wysokości podnoszenia będę miał ok. 1600-1800l/h. Zastanawiam się też nad trójkątnym kominem długości 32cm (dł. grzebienia AM).
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl
jeśli będzie dopływała świeża woda oraz natychmiast odpływała ta sama ilość do kanalizacji to zrób dopływ wody świeżej gdzieś w pierwszej komorze czyli tam gdzie będzie leciała woda prosto z akwa. odpływ do kanalizacji zrób z rurek o jak największej możliwej średnicy tak aby w razie czego ta woda zdążyła odpłynąć bez żadnych problemów do kanalizacji. z tego co widze będziesz miał 3 dziury i 3 rury w kominie. Osobiście wybrałem inne rozwiązanie i bardzo się z niego ciesze. Mam tylko 2 dziury do odpływu i rewizje. Dopływ wody z pompy zrobiłem za pomocą węża i szklanej rurki zakupionej na allegro. Co do listew wzmacniających przy górnej krawędzi akwa zrób je tak abyś między boczną ścianką baniaka a tą listwą miał jakieś 2-3 cm przerwe, która z czasem może się bardzo przydać u mnie niestety nie ma tej przerwy a szkoda. pozdrawiam
W ogóle zastanawiam się nad kominem trójkątnym i wpływem wody górą. Więc zostaną tylko dwie dziury. Odpływ do kanalizy zrobię 1 i 3/4 cala (mam akurat taki śrubunek). Co do pozostałych to zastanawiam się nad większym sumpem. Zamiast 75cm 90. Warto robić większy?Wypełnienie zrobię z gąbek i keramzytu (lub lawy).
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl
im większy tym lepszy. bierz tą siątke. ja żałuje, ze nie mam większego tak te 80x30x40 a mam 60x30x30. będziesz miał o wiele większe pole do popisu i w razie czego suchy pokój pozdrawiam
100>P Piotr Stochmal napisał(a):im większy tym lepszy. bierz tą siątke.
Jaką siatkę? Chodzi Ci o siatkę jako koszyk do keramzytu?
A gąbki będą wypelniały całą komorę. Potnę je z tafli 100x100cm A co do sumpa 90x45x40 to już jest ponad 1/3 objętości zbiornika
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl
100>P Piotr Stochmal napisał(a):im większy tym lepszy. bierz tą siątke.
Jaką siatkę? )
ucieło text powinno być dziewięćdziesiątkę a dokładnie o takiej długości sump;) ze swojego doświadczenia wiem, że przydało by się więcej litrów, o ile ma się taką możliwość pozdrawiam
Oman w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2436
Cześć,
Na jednym z forów dot. akwarystyki morskiej znalazłem całkiem pozytywne opinie dot. tańszego zamennika Phosguard'a a mianowicie: Fossil Clear.
Stosował ktoś? Cena całkiem przystępna a opis j...
marlowe w Filtracja· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2110
Potrzebuję zmodyfikować swojego supma, w tym celu muszę rozkleić i przesunąć kilka ścianek. Moje pytanie czy znacie jakieś techniki, jakaś chemia może.... żeby to rozkleić?
szkot w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2031
Chce uruchomić akwarium 25 litrów. Ma to być akwarium rafowe. Podmiany planuje robić 10% na tydzień, czyli około 2 litry na podmianę i może litr na dolewkę tego co odparuje.
Z tego co się orientuje ...
biju w Filtracja· Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 11918
Witam
Jestem zmuszony do zakupu filtra RO - przy kH 16 nie ma innego wyjści, PH7,4
Dawkowanie CO2 nic go nie rusza przy takim buforze i niestety słabo się ropuszcza
Nie chcę inwestować zbyt duzych p...
Toroty w Filtracja· Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 21439
To moja osobista opinia ale może komuś się przyda.
Zacznę jak u Hitchcock-a, rozniosę wszystko na strzępy a potem to zobaczymy.
Fx 6 to wiadro 20 litrowe z trzema koszykami które otacza gąbka ( fotki...
darcioo25 w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2035
Witam. Jak w temacie.
Czy ktoś używał tej rurki ze skimmerem ?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/skimmery/rurka-ssaca-stali-nierdzewnej-16/22mm-47cm-skimmer-p-27672.html
Potrzebuję do sw...
Scenery Stone w Filtracja· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7916
Jeśli ktoś ma unimaxa 250 to proszę o opinię. Znalazłem jeden wątek z opiniami o nim z 2009r... Chodzi mi o nową wersję poprawioną bo w tych starszych pękały uszczelki.
Z góry dziękuję.
astasz w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3835
Witam
Stawiam nowy baniaczek z sumpem i opracowałem własny pomysł na komin z dolnym poborem wody,
Jak dla mnie jedyną wadą sumpa jest brak możliwości zbierania zanieczyszczeń z dołu zbiornika a poniew...
Statystyki
Ten temat przegląda 212 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 212 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej