Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Ponieważ nie mam za dużo miejsca w szafce planuję kupić butlę 0.5kg. Czy możecie mi powiedzieć na jak długo powinno wystarczyć CO2 z takiej butli do akwa 112l przy podawaniu 12h / dobę? Czy zaworek precyzyjny dostępny w sklepie jest jednocześnie zaworkiem zwrotnym?
-
Tomek21
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zaworek zwrotny warto dokupic osobno.
Przy ilosci 1 babelka na 2sekundy powinno wystarczyc na ok miesiac-poltorej.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Jest, ale warto dokupic jeszcze jeden zaworek miedzy reduktorem a licznikiem babelkow.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Zaworek zwrotny warto dokupic osobno.
Przy ilosci 1 babelka na 2sekundy powinno wystarczyc na ok miesiac-poltorej.
A czy 1 babelek / 2s to nie za duzo na 112l. Gdzies czytalem, ze na 10l powinien byc 1 babelek. Czyli przy 112 - 1 babelek na 5 sekund?
Mam jeszcze jedno pytanie do czego przydaje sie drugi manometr. Czy duzo stace jesli kupie reduktor z 1 manometrem.
-
Tomek21
●
1. nie stracisz nic
2. przelicznik orientacyjny..zalezy od ilosci ryb, wlasciwosci fizykochemicznych wody...
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Czy reduktor ze sklepu za 120 zl jest reduktorem akwarystycznym czy spawalniczym?
Czy jesli ustawie przeplyw na zaworku precyzyjnym, to dokladne ustawienie zaworu reduktora nie jest konieczne?
-
Tomek21
●
Prezentowany reduktor jest przeznaczony do zastosowan akwarystycznych.
Jesli chodzi o regulacje..pierwszym stopniem regulacji jest zawsze pokretlo na reduktorze..zaworek pozwala "doprecyzowac" wielkosc wyplywu.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Czy znaczy to, ze jesli wieczorem zakrece zawor glowny to codziennie rano bede musial sie meczyc z ponowna regulacja zaworu glownego? Czy tez moge odkrecic go tak "na oko" a zaworek precyzyjny zapewni taki sam przeplyw jak dzien wczesniej?
-
Tomek21
●
18 maja 2007, 12:09
(#10)
Codzienne zakrecanie zaworu nie jest zbyt dobre dla jego zywotnosci.
Sugeruje ustalic minimalny przeplyw i dozowac co2 przez cala dobe lub zainstalowac elektrozawor - ktory bedzie odlaczal doplyw gazu np. rownoczesnie ze zgaszeniem swiatla.
W innym przypadku taka codzienna regulacja to katorga :-/
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
18 maja 2007, 13:06
(#12)
Napisalismy Panu, ze reduktor jest przeznaczony do zastosowan akwarystycznych.
Zawiera m.in. zintegrowana szybkozlaczke z zaworkiem zwrotnym.
Ciezko mi wypowiedziec sie nt. reduktora z allegro - jakie jest jego pochodzenie, czy jest fabrycznie nowy, czy posiada gwarancje itd itd.
==================
Lepiej juz zakrecac reduktor niz zawor w butli..
Widze, ze probuje Pan nieco zaoszczedzic na sprzecie...ale po prostu nie zawsze sie da.
Lepiej juz zostawic staly poziom CO2 niz ryzykowac uszkodzenie zaworu w butli manipulujac przy zaworze. Wystarczy, ze trafi Pan na regenerowany zawor w jakiejs taniej butli z allegro i po zabawie.
==========================
Jesli zalezy Panu na bardziej precyzyjnych urzadzeniach - proponujemy reduktor Aqua-Art, mniejszy gabarytowo, ladniejszy i z wbudowanym zaworkiem zwrotnymbardzo wysokiej jakosci.
Ew. reduktor z iglicą - ten jest najdokładniejszy, jednak jak każdy reduktor tego typu - po kilku latach iglica zużywa się i przepuszcza wieksze ciśnienie gazu.
Dlatego najbardziej optymalnym i ekonomicznym na dluzsza mete rozwiazaniem jest zakup reduktora z dodatkowym zaworkiem dlawiacym.
W Pana przypadku sugeruje zakup elektrozaworu.
Zasada tez jest podobna - im tanszy tym glosniejszy i mocniej sie nagrzewa. Tansze elektrozawory charakteryzuja sie "buczenie" co jest zwykle potegowane rezonansem szafki.
Do tej pory mielismy bardzo duzo wymian tanszych elektrozaworow na elektrozawory markowe za doplata - po prostu klienci widzieli roznice.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
18 maja 2007, 13:30
(#13)
Piotr Baszucki napisał(a):Widze, ze probuje Pan nieco zaoszczedzic na sprzecie...ale po prostu nie zawsze sie da.
Akurat jest odwrotnie. Chce kupic dobry sprzet i dlatego tez planowalem zakup w SRWiA, a nie na Allegro. Piotr Baszucki napisał(a):Napisalismy Panu, ze reduktor jest przeznaczony do zastosowan akwarystycznych.
W wielu dyskusjach przewija się wątek używania reduktorów spawalniczych do celów akwarystycznych. Nikt nie neguje takiej możliwości, ale nazywanie tego reduktora
"Profesjonalny reduktor akwarystyczny z dwoma manometrami" jest chyba lekkim nadużyciem. Szczególnie, że cena wydaje się dość wysoka.
Oczywiście rozważam też zakup reduktora Aqua-art bo przynajmniej z nazwy wynika, że tenże jest dedykowany do akwarystyki.
-
Tomek21
●
18 maja 2007, 13:39
(#14)
Dla każdego coś dobrego
Jednak w sklepie SRWiA nigdy nie pojawi się sprzęt nie zweryfikowany lub nie przystosowany do uzycia w akwarium.
Oferowane przez nas rozwiazania są testowane i szacowane przez redakcje Serwisu - stąd brak sprzętu zbliżonego do cen Allegro, aczkowiek słabszego jakościowo.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|