[Dlugie] Rozterki początkującego posiadacza akwarium - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[Dlugie] Rozterki początkującego posiadacza akwarium

Liczba wyświetleń: 3122·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

Jestem początkującym posiadaczem akwarium ( nie licząc akwarium z dzieciństwa
w którym uśmiarciłem rybki w przeciągu dwóch dni... teraz już wiem
przynajmniej dlaczego... :( ). Chciałbym założyć sobie zbiornik, który z biegiem
zdobywania przeze mnie doświadczenia chciałbym przekształcać w zbiornik w stylu
naturalnym Amano. Stopniowo dlatego że, wolałbym uniknąc sytuacji w której wydałbym
dużo pieniędzy na roślinki, ryby i otrzymałbym zbiornik hodowlany glonów...
Przygotowuję się powoli do startu zbiornika ( zdobywam więdzę ) ale nie jestem
wszystkiego pewien więc chciałbym się dopytać, zanim zrobię kolejną głupią rzecz.

Posiadam:

- Zbiornik 112 L brutto: 80x35x40 ( dlugosc x szerokosc x wysokosc ). Wiem, trochę
wysoki jak na zbiornik roślinny... Ale nie jest jeszcze tak źle.

- Pokrywa z miejscem na dwie świetlówki 2x18 W firmy Akwa-Rynar. ( Tragiczny zakup,
w sumie tylko do przeróbki albo na Allegro... ). Niestety nie napisali w dokumentacji
dołączonej do oświetlenia jaki jest starter i statecznik. A Pan z info tej firmy nie
bardzo wiedział o co mi chodzi... co to jest ten statecznik i nie bardzo znał jego
parametry... i nie wiem jakiej mocy mogę zainstalować świetlówkę... Pozostaje tylko
wyciąć kawałek obudowy i zobaczyć ten statecznik... no i starter.

- Filtr zewnętrzny JBL CristalProfi 120. Nie wiem czy nie za mały sobię kupiłem.
( Według producenta: do zbiornika 120 l, 5 l pojemności filtra, wydajność 600 l/h ).
W sumię docelowo podłożem dla bakterii mają być rośliny i żwir... więc fitracja
biologiczna jest w samym zbiorniku. A filtr ma stanowić rezerwę i zapewniać fitrację
mechaniczną.

Woda wodociąowa:
- 7.5 pH
- 15 st. dGH
- 8 st. dKH

( W sumię nie ma jak daltonista ;) zabiera się za kolorymetrię... więc wyniki
mogą być oriętacyjne )

A na tej stronie jest reszta parametrów wody: http://www.mpwik.com.pl/1/2871.html

Wątpliwości:

- Rozumiem że przy takiej twardości ogólnej nie za dużo roślin będzie rosnąć...
i będę musiał coś z tym zrobić... Filtr RO? :(

- Czy na przewodzie ssącym nie powinno zainstalować się zwykłej gąbki, która
zabezpieczyła by przed niechybną śmiercią drobnych rybek i krewetek, które
zostałby wciągnięte do wnętrza filtra? Ponadto gąbka stanowiłaby dodatkową
powieszchnię dla bakterii... Ale z drugiej strony zanieczyszczenia stałe
zostawały by w zbiorniku...

- Rośliny w czasie dnia w procesie fotosyntezy pobierają CO2 a w efekcie ubocznym
produkują tlen. W nocy jest odwrotnie. Czy w nocy nie powinno stosować się
napowietrzania aby rybki nie pozdychały? Czy rośliny "produkują" więcej tlenu
niż zużywają go ryby i bakterie nitrifikacyjne? Czy tlen wyprodukowany w
czasie dnia przez rośliny i rozpuszczony tlen atmosferyczny wystarczy dla
przetrwania ryb...

- Sposób ustawienia deszczownicy...
Planuje na początku ustawić ją nad poziomem wody, tak aby ją natleniać. W miarę
powiększania się ilości rośliń w zbiorniku, przenieść ją pod powieszchnie wody
aby nie tracić CO2 z wody i nie doprowadzić do zjawiska dekalcyfikacji.

- Nie przekonuje mnie sposób liczenia mocy oświetlenia korzystając tylko ze wskaźnika
waty / litry... Moc oświetlenia powinna chyba zależyć od głębokości zbiornika...

Znalazłem na stronie: http://faq.thekrib.com/plant-lighting.html w jaki sposób
można wyliczyć ilość W światła. Czytając różne opisy przyjąłem sobie natępujące
świetlówki:

I Wersja:
- 2 x Hagen 10000 K Power - GLO ( podobno jakieś dobre do roślin )

II Wersja
- 1 x Hagen 10000 K Power - GLO
- 1 x Sylvanii Gro-Lux

Niestety dla mnie to wszystko jedno... te świetlówki ale do roślin pewnie nie, więc
jestem otwarty na sygestie.

Dla roślin: Rośliny wymagające umiarkowanej do dużej ilości światła, potrzebuję
jakieś 80 W światła ( zgodnie z motodą podaną na stronie faq.thekrib.com ).

- Czy przy takim oświetleniu będę potrzebował nawozenia CO2?
- Czy stosujecie odbłyśniki nad świetlówkami aby troszkę zwiększyć "ich moc"?

- Podłoże: kwarcowe 3 - 5 mm, warstwa od 3 - 8 cm ( 8 z tyłu zbiornika ).
Wymieszane z nawozem do roślin akwariowych ( np: Aqualit, Sera Floradepot, Natalit,
tetra grunt do roślin ) lub laterytu.

- Tak się zastanawiam czy przy takim pH 7.5 nie powinienem dać 1 cm torfu pod
grunt, który będzię zakwaszać troszeczkę wodę...

- Czy istnieje konieczność zastosowania kabla grzewczego... czy wystarczy jakieś rybki
lub ślimaki które lubią przegrzebywać podłoże?

- Czy żwir zakupiony w sklepie akwarystycznym należy wygotować i oczyścic?

- Czy woda do podmiany musi być uzdatniona czyli pozbawiona chloru? Czy uzdaniona
i odstana? Ile musi trwać te odstanie się wody?

- Chciabym wrzucić do akwarium "korzeń" ze sklepu akwarystycznego. Zabarwi mi on wodę
na kolor "herbaciany" ze względu na taninę w nim zawartą i troszkę zakwasi wodą. Można
taki korzeń wygotować w wodzie lub też wrzucić go do akwarium i zastosować filtr węglowy?
Czy należy ten korzeń wygotować ze względu na mikroorganizmy...? Czy filtr węglowy nie
usunie z wody składników nawozu który dodaję się do gruntu lub związków chemicznych z
torfu które zakwaszają wodę?

- Czy roślny zakupione w sklepach akwarystycznych należy w jakiś sposób zdezyfekować?
Na stronie http://faq.thekrib.com, czytałem o różnych sposobach dezyfekcji roślin...
Ale czy stosujecie się do tego?

- Czy ktoś próbował oznaczać: NH3, NH4, NO2, CO2, Fe+ itd. za pomocą miareczkowania
( zabawa z biuretą itd. ) i ilokrotnie jest to tańsza metoda od tych testów sprzedawanych
w sklepach?

- Czy stosujecie szyby pokrywowe?

Dziękuje.

Herpes

14 maja 2007, 12:56   (#2)  

Wszystkie tematy o których piszesz były wielokrotnie poruszane na forum... Opcja Szukaj na forum działa - sprawdziłam :wink:

Gość

Herpes napisał(a):Stopniowo dlatego że, wolałbym uniknąc sytuacji w której wydałbym
dużo pieniędzy na roślinki, ryby i otrzymałbym zbiornik hodowlany glonów...

Też miałem taką sytuację kiedy nikt nie potrafił mi pomóc. Ale sumarycznie jestem zadowolony, że nie poszedłem na łatwiznę. I nie żebym sugerował, czy coś.

Rozumiem że przy takiej twardości ogólnej nie za dużo roślin będzie rosnąć... i będę musiał coś z tym zrobić... Filtr RO? :(

Niekoniecznie. Sam zaczynałem z kranówą GH:18, KH:10. I jakoś rosło nieźle. Obecnie na podłożu ADA i ich nawozach GH:10, KH:6. Sposobów jest kilka, nie tylko RO...

Czy na przewodzie ssącym nie powinno zainstalować się zwykłej gąbki, która zabezpieczyła by przed niechybną śmiercią drobnych rybek i krewetek, które zostałby wciągnięte do wnętrza filtra?

Racja od strony zasysania żyjątek. Choć aktualnie przez szklaną rurkę jakoś mi nic nie zasysa. Gąbka przed tym zabezpiecza, ale moim zdaniem zatrzymuje tyle w zbiorniku, że imo lepiej jest bez.

Czy tlen wyprodukowany w czasie dnia przez rośliny i rozpuszczony tlen atmosferyczny wystarczy dla przetrwania ryb...

Deszczownia odpowiednio ustawiona załatwi sprawę. U mnie powierzchnia wody faluje i nie widzę duszących się ryb ani nadmiaru co2 po nocy. A podaję 24h.

Nie przekonuje mnie sposób liczenia mocy oświetlenia korzystając tylko ze wskaźnika waty / litry... Moc oświetlenia powinna chyba zależyć od głębokości zbiornika...

Owszem. Ale zauważ że thekrib jasno mówi o rozpraszaniu światła poza zbiornik. Jeśli zastosujesz odbłyśniki, które ukierują większość światła na zbiornik, to imo i 0,6W/L jest ok. Co do rodzaju Ci nie podpowiem bo od początku używam Philipsa 9xx. Nie wiem tylko jak z 2szt. świetlówek chcesz mieć 80W, skoro długość twojego baniaka to 80cm. Z tego co wiem to wejdzie Ci tam 3x24W T5 lub 3x25W T8.

omulec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Herpes napisał(a):Woda wodociąowa:
- 7.5 pH
- 15 st. dGH
- 8 st. dKH

Mam wyzsze parametry i rosliny rosna bez problemow. Nie popadajmy w przesade, zwlaszcza ze CO2 obnizy ci pH.
Przy wysokiej twardosci wody torf bedzie mial niewielkie znaczenie przy zakwaszaniu.

Herpes napisał(a):- Czy na przewodzie ssącym nie powinno zainstalować się zwykłej gąbki, która

Ja mam gabke, zeby nie wciagalo larw krewetek. Nie musze tak czesto czyscic samego filtra, starczy oplukac gabke.

Herpes napisał(a): niż zużywają go ryby i bakterie nitrifikacyjne? Czy tlen wyprodukowany w
przetrwania ryb...

Nie, jesli nie przerybisz zbiornika.

Herpes napisał(a):-
Nie przekonuje mnie sposób liczenia mocy oświetlenia korzystając tylko ze wskaźnika
waty / litry... Moc oświetlenia powinna chyba zależyć od głębokości zbiornika...

Ten przelicznik jest rzeczywiscie uproszczeniem, ale sprawdzalnym w praktyce. Rzadko kiedy ktos ma akwarium o glebokosci 80 cm i szerokosci 30x30 cm (72 l). Zwykle proporcje zbiornika sa mniej wiecej podobne (glebokosc jest podwojona dlugoscia zbiornika, a szerokosc rowna sie glebokosci). Oczywiscie dla zbiornikow o glebokosci ponad 45 cm nalezy kierowac sie innymi zasadami.
Podajesz, ze bedziesz potrzebowal ok 80W swiatla. A teraz spojrz na nasz standartowy przelicznik - masz wtedy ~ 0,75 W/l. Uwazasz, ze okazal sie malo precyzyjny? :)
IMHO jak chcesz wmiescic taka liczbe Watow w pokrywe?
Swietlowki stricte roslinne daja nieciekawy kolor widma.
Ja u siebie nie mam wcale nawozenia CO2, zwykla grzalke, ktora wlaczam tylko kilka najzimniejszych dni w roku (oswietlenie silnie grzeje). Jedynie na swietle nie oszczedzalam - mam HQI. W zwiazku z tym nie mam zyby nakrywowej. Taka szyba pochlaniaza duzo swiatla.

Herpes napisał(a):- Czy żwir zakupiony w sklepie akwarystycznym należy wygotować i oczyścic?
- Czy woda do podmiany musi być uzdatniona czyli pozbawiona chloru? Czy uzdaniona
i odstana? Ile musi trwać te odstanie się wody?
- Chciabym wrzucić do akwarium "korzeń" ze sklepu akwarystycznego. Zabarwi mi on wodę
na kolor "herbaciany" ze względu na taninę w nim zawartą i troszkę zakwasi wodą. Można
taki korzeń wygotować w wodzie lub też wrzucić go do akwarium i zastosować filtr węglowy?
Czy należy ten korzeń wygotować ze względu na mikroorganizmy...? Czy filtr węglowy nie
usunie z wody składników nawozu który dodaję się do gruntu lub związków chemicznych z
torfu które zakwaszają wodę?

Zwir starczy przeplukac. Sklepowe zwiry nie pochodza z rzek tylko ze zwirowni, wiec pasozytniczych organizmow ryb nie mozna sie w nich spodziewac. Wode na podmiany mozna uzdatniac tylko, jesli nie trzyma sie krewetek, bradzo wrazliwych na "uzdatniacze".
Korzen starczy wymoczyc. Gotuje sie raczej korzenie nie tonace, pochodzace z naturalnych ciekow wodnych. Korzen, ktory pol roku przelezal w sklepie, jest suchy jak wior i mala szansa ze cos zywego na nim przetrwalo.
Filtr weglowy bedzie wylapywal kwasy huminowe i chelaty zelaza.

Herpes napisał(a):- Czy roślny zakupione w sklepach akwarystycznych należy w jakiś sposób zdezyfekować?
Na stronie http://faq.thekrib.com, czytałem o różnych sposobach dezyfekcji roślin...
Ale czy stosujecie się do tego?

Jesli pochodza ze zbiornika z rybami, warto wydezynfekowac. Co prawda ja nigdy tego nie robilam :) Ale tez mam wiekszosc roslin uzyskanych od zaprzyjaznionych akwarystow.

elfir

Witaj.

omulec napisał(a):Niekoniecznie. Sam zaczynałem z kranówą GH:18, KH:10. I jakoś rosło nieźle. Obecnie na podłożu ADA i ich nawozach GH:10, KH:6. Sposobów jest kilka, nie tylko RO...

Czyli sugerujesz że odpowiednie dobrane podłoże może obniżyć twardość wody? Tak?

omulec napisał(a):Deszczownia odpowiednio ustawiona załatwi sprawę. U mnie powierzchnia wody faluje i nie widzę duszących się ryb ani nadmiaru co2 po nocy. A podaję 24h.

Czyli nie masz deszczownicy nad wodą, tylko pod wodą i ustawioną tak aby tworzyła lekkie fale na wodzie...

Co do tego oświetlenia...

Nie, nie... to troszkę inaczej... mam oświetlenie 2x18 W. Narazie... :)
Nie wiesz zapewne czy mógłbym zamiast tych dwóch 18'tek wstawić 20'stki? Np:

- 1 x Hagen 10000 K Power - GLO
- 1 x Sylvanii Gro-Lux

Nie chciałbym nic spalić... W ten sposób miałbym 40 W ( i dodatkowo zastosował odbłyśnik ). Ponadto nie mam szyb pokrywowych, więc nic nie będzie zmniejszało ilości światła. Hymm... może w ten sposób ten wskaźnik W / l nie jest inponujący, bo coś koło 0.5 W/l. To tak na dzień dzisiejszy.

W przyszłości chyba samodzielnie wykonam pokrywę ( lub przerobie istniejącą ) tak aby
wstawić tam co będę chciał. Czyli te około 70 - 80 W.

===============================
Witaj.

Herpes napisał(a): niż zużywają go ryby i bakterie nitrifikacyjne? Czy tlen wyprodukowany w
przetrwania ryb...

elfir napisał(a):Nie, jesli nie przerybisz zbiornika.

Hymm... nie bardzo rozumiem. Inaczej mówiąc wystarczy jeśli nie przerybie
zbiornika i tlenu wystarczy. Tak to należało by rozumieć?

Herpes napisał(a):-
Nie przekonuje mnie sposób liczenia mocy oświetlenia korzystając tylko ze wskaźnika

elfir napisał(a):IMHO jak chcesz wmiescic taka liczbe Watow w pokrywe?

Przerobie ją sobie. Najpierw dodam do istniejącej jedną 20 W i będę miał coś około 60W a później przerobie ją całkowicie lub zbuduje od początku nową.

elfir napisał(a):Wode na podmiany mozna uzdatniac tylko, jesli nie trzyma sie krewetek, bradzo wrazliwych na "uzdatniacze".

Czyli wlewasz taką nachlorowaną? Czy wlewasz taką do wiaderka i czekasz pare dni ( np: 5 dni ) aż chlor się sam ulotni i dopiero wtedy wlewasz do akwarium? Raczej to drugie.

elfir napisał(a):Korzen starczy wymoczyc.

I nie będzię już wody herbacianej w akwarium?

No dobra, wracam do pracy :(

Herpes

Herpes napisał(a):Hymm... nie bardzo rozumiem. Inaczej mówiąc wystarczy jeśli nie przerybie
zbiornika i tlenu wystarczy. Tak to należało by rozumieć?

Tak. Nie slyszalam, by w roslinnych akwariach, gdzie ryby nie sa podstawowa obsada, tylko rosliny, wystepowaly problemy z tlenem. Co najwyzej, jak sie okaze, ze ryby wisza rana przy lustrze wody przykrecisz na noc dozowanie CO2

Herpes napisał(a):Czyli wlewasz taką nachlorowaną? Czy wlewasz taką do wiaderka i czekasz pare dni ( np: 5 dni ) aż chlor się sam ulotni i dopiero wtedy wlewasz do akwarium? Raczej to drugie.

Wlewam chlorowana. Do wiadra nalewam prysznicem. Mam 250l, przy jednym wlewanym wiadrze, stezenie chloru jest pomijalne. A odstawiac starczy na 24 godziny, po 5 dniach woda by ci juz wyparowala :D

Co do korzenia - nie wygotowuje sie go by pozbyc garbnikow tylko by odkazic i zmusic do szybszego zatoniecia. Aby pozbyc sie garbnikow bedziesz musial korzen moczyc, moczyc i jeszcze raz moczyc.

elfir

Herpes napisał(a):Czyli sugerujesz że odpowiednie dobrane podłoże może obniżyć twardość wody? Tak?

Bardziej bym powiedział - wybrane, nie dobrane. Nie chodzi o dobór konkretnych składników podłoża a raczej wybór konkretnego. Ada Aqua Soil zbija i ph i twardości. Więc + sytuacji jest taki, że nadal możesz określać mniej/więcej poziom co2 stosując powszechnie znany przelicznik 3*KH*(POTĘGA(10;7-PH)) do kreślenia poziomu co2

Czyli nie masz deszczownicy nad wodą, tylko pod wodą i ustawioną tak aby tworzyła lekkie fale na wodzie...

Nie mam deszczowni wcale. Falowanie wody załatwia u mnie rurka szklanej - wylot filtra - 1cm pod powierzchnią wody w akwa. Raz że natlenia wodę w pewnym stopniu, dwa - poprawia wymianę gazową, trzy - skierowana na przeciwległą stronę akwa gdzie jest dyfuzor co2 zwiększa jego efektywność. No i wygląda w sumie estetycznie. Podobnie jest z wlotem - rurka z 1mm szerokości szczelinami zasysająca. Do tej pory nie widziałem nawet małych krewetek w filtrze. Wcześcniej miałem gąbkę na standardowym "koszyczku" zasysającym, ale wyglądało nieestetycznie. Zmieniając obawiałem się o krewetki, ale wygląda na to, że silny prąd zasysający skutecznie zniechęca je do przebywania w okolicach :lol:

Co do tego oświetlenia...
Nie wiesz zapewne czy mógłbym zamiast tych dwóch 18'tek wstawić 20'stki? Np:

Zerknij na statecznik. Większość jest 18/20W, więc nic nie spalisz. Ale takie 40W na 112L akwa, jeśli odbłyśniki wstawisz dopiero w nowowykonanej pokrywie... U mnie jest 36W na akwa o połowę mniejsze. I to jest takie wydajne i bezpieczne zarazem optimum moim zdaniem. I mam odbłyśnik i zero szyb pokrywowych. No i akwa jest niższe niż Twoje.

Jeśli nie zabierasz się za odpowiednie oświetlenie od początku to przynajmniej wyklej to co masz taśmą "lustrzaną". Produkuje m.i.n. Praxa, do nabycia w marketach budowlanych. Tanizna.

Chciabym wrzucić do akwarium "korzeń" ze sklepu akwarystycznego. Zabarwi mi on wodę
na kolor "herbaciany" ze względu na taninę w nim zawartą i troszkę zakwasi wodą. Można taki korzeń wygotować w wodzie lub też wrzucić go do akwarium i zastosować filtr węglowy? Czy należy ten korzeń wygotować ze względu na mikroorganizmy...? Czy filtr węglowy nie usunie z wody składników nawozu który dodaję się do gruntu lub związków chemicznych z torfu które zakwaszają wodę?

A co jest złego w garbnikach? Moim zdaniem są sprzymierzeńcami w potyczkach z glonem. Dodatkowo korzenie kupowane w sklepach akwa raczej nie robią wielkiej herbaciarni - no chyba że tylko ja mam takie szczęście w pozyskiwaniu. Ja tylko płukam żeby pyłu się pozbyć.

omulec

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198889
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1965
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20337
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1376
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 697
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1901
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 404
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 896
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1772
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 336 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 336 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.