Jako, ze mam aktualnie sporo wolnego czasu, postanowilem z powrotem zabrac sie za akwarium roslinne. Wczesniej bawilem sie juz w tego typu akwarium, jednak nie moglem do konca sobie poradzic z glonami (glownie zielonymi nitkami). Akwarium wystartowalo 2 dni temu, z tym ze filtr chodzi ok. 6 miesiecy. Wczoraj zalaczylem Co2 z butli (dyfuzor ze spiekiem). Zaczalem od 1babla/2s, a dzisiaj zwiekszylem do 1b/s. Swiece poki co ok. 4h. Podlozze to warstwa Complete Substrate + zwir 3-5mm i 1-3mm.
Korzenie sa z poprzedniej aranzacji - byly pokryte nitkami i niestety nie udalo mi sie pozbyc wszystkich. I tu mam problem bo zaczynaja sie powoli pojawiac na innych roslinach/korzeniach. Niektore z nich jednak blakna - robia sie takie jasne. Co do nawozenia to dodalem poki co 2-ego dnia 1ml KNO3 (1ml/100L=1,227mg/l) i 0,5 ml KH2PO4 (1ml/100L=0,233mg/l) i dzisiaj 0,5ml KNO3 i 0,2ml KH2PO4.
Parametry na dzien dzisiejszy:
Ph: ok 7,5
TwO: 12
TwW: 8
No3: ok.5 (mierzone zoolekiem, ktory chyba mierzy poprawnie, ale dla pewnosci zamowilem test sery)
PO4: ok. 0,25 (jbl)
Ph i twardosc mam zamiar powoli zbic przy pomocy RO. Poki co w akwa plywaja
krewetki red cherry i crystal red (musialem je wpuscic bo nie mialem ich gdzie ulokowac).
Z obsady roslinnej mam: glosie,
eleocharisa,
Didiplis diandra,
Limnophila aromatica, Microsorium,
Anubias, Pelia, mchy: taiwan, weeping i jakis F. Roslinki powoli zaczynaja puszczac tlen. Oswietlenie: lampa Hqi 70W
Bardzo prosilbym o wszelka pomoc odnosnie nawozenia i stabilizacji akwa
Fotka:
http://img99.imageshack.us/my.php?image=dsc02596dd1.jpg
Przepraszam za jakosc/wykonanie fotki i za brudne szyby, ale ciagle cos grzebie przy akwa i nie nadazam wycierac szyb. Na fotce tego nie widac, ale w przedniej czesci akwa jest posadzona spora ilosc glosi.