Witam
Jakiś czas temu miałem akwa 200 l, jednak nie hodowałem żadnych roślin (no oprócz
anubiasów), a zajmowałem się rybkami - pyszczakami
Sprzedałem cały sprzęt (teraz żałuje), ale chciałbym założyć kolejne akwa - tym razem holenderskie. Poczytałem tutaj troche, ale jak wiadomo to wszystko kosztuje i nie chce eksperymentowac, dlatego wole sie spytac ludzi doswiadczonych
Myślałem o akwa 112 l +pokrywa z oświetleniem 2x18W, ale chciałbym mieć z przodu trawniczek i nie wiem czy dwie jarzeniówki wystarczą... Następne pytanie czy do
podłoża wystarczy zwykły żwirek o granulacji 1-3 mm ewentualnie z dodatkiem laterytu (chyba, że polecacie coś innego). Następna kwestia oświetlenia. Co to ma być? (oczywiście zależy mi jak najtańszym rozwiązaniu). Myślałem o oświetleniu typu "daylight"+jakaś specjalna dla roślin. Oprócz roślin chciałbym mieć jakieś rybki hmm może neony i
krewetki i z tym wiąże się nastepne pytanie: czy potrzebny będzie filtr do środka, który będzie dostarczał im powietrza? Wogóle to jaki filtr do takiego zbiornika? Kubełkowy? Jeśli chodzi o CO2 wolałbym tego uniknąc, ale raczej zdaje sobie sprawe, że to konieczne. A i nawożenie - przeprowadza się je poprzez filtr czy bezposrednio rozpuszcza się w wodzie/podłożu? Moja koncpecja akwa jest taka - ładnie oświetlone, dużo roślinek, troszkę ryb by to ożywić

... Wiem, że to dużo pytań, ale bardzo proszę o odpowiedź, wiele czytałem na ten temat, ale chciałbym mieć precyzyjne odpowiedzi by nie popełniać błędów... Nie lubie jak coś mi umiera ;p
Pozdrawiam