Nowe akwa - brak doświadczenia z akwarium holenderskim - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowe akwa - brak doświadczenia z akwarium holenderskim

Liczba wyświetleń: 2266·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam :)
Jakiś czas temu miałem akwa 200 l, jednak nie hodowałem żadnych roślin (no oprócz anubiasów), a zajmowałem się rybkami - pyszczakami :)
Sprzedałem cały sprzęt (teraz żałuje), ale chciałbym założyć kolejne akwa - tym razem holenderskie. Poczytałem tutaj troche, ale jak wiadomo to wszystko kosztuje i nie chce eksperymentowac, dlatego wole sie spytac ludzi doswiadczonych :)
Myślałem o akwa 112 l +pokrywa z oświetleniem 2x18W, ale chciałbym mieć z przodu trawniczek i nie wiem czy dwie jarzeniówki wystarczą... Następne pytanie czy do podłoża wystarczy zwykły żwirek o granulacji 1-3 mm ewentualnie z dodatkiem laterytu (chyba, że polecacie coś innego). Następna kwestia oświetlenia. Co to ma być? (oczywiście zależy mi jak najtańszym rozwiązaniu). Myślałem o oświetleniu typu "daylight"+jakaś specjalna dla roślin. Oprócz roślin chciałbym mieć jakieś rybki hmm może neony i krewetki i z tym wiąże się nastepne pytanie: czy potrzebny będzie filtr do środka, który będzie dostarczał im powietrza? Wogóle to jaki filtr do takiego zbiornika? Kubełkowy? Jeśli chodzi o CO2 wolałbym tego uniknąc, ale raczej zdaje sobie sprawe, że to konieczne. A i nawożenie - przeprowadza się je poprzez filtr czy bezposrednio rozpuszcza się w wodzie/podłożu? Moja koncpecja akwa jest taka - ładnie oświetlone, dużo roślinek, troszkę ryb by to ożywić :)... Wiem, że to dużo pytań, ale bardzo proszę o odpowiedź, wiele czytałem na ten temat, ale chciałbym mieć precyzyjne odpowiedzi by nie popełniać błędów... Nie lubie jak coś mi umiera ;p :)
Pozdrawiam

maleaw

09 maja 2007, 20:29   (#2)  

Witam , jesli chodzi o rozpuszczanie nawozenia to w podlozu jedynie glina + kulki nawozowo torfowe a nawoz rospucza sie w wodzie filtr wg mnie kubelek jakis eheim 2213 wystarczy na 112 proponowal bym ci 126l jest wyzsze i barsdziej przypomina 200l niz 112 , a nie jest duzo drozdze w porownaniu do 112 .

Podłoze to lepiej juz zainwestowac w nowa formułe warto ja bym kupil na twoim miejscu podłoze ada dwa worki 9l to masz jakjies 250zl do tego pare kamieni i zrobic iwagumi jak sie nie orientujesz to wyglada to mniej wiecej tak jak bys chcial jakas duza ławica ryb neony 30szt wystarczająco do tego jakies krewetki white pearl 10szt napewno sie rozmnozą wiec bedziesz mial ich wiecej z czasem , kamienie skały i cale dno obrosnięte trawnikiem z tylu mozesz dac jakiegos nurzanca wyzszego na poczatek jak najlepiej jak masz kase to kupuj wszytko z ady nawozy itp! oswietlenie moze byc zwykly dayling w swietlowki firmy hagen nie oplaca sie inwestowac bo takie philipsy 865 sa tansze i lepsze najlepiej to zebys mial minimum 3x18w 2x865 1xaquarelle i masz super barwe do srodka aquarelka , reszta uzytkownikow ci wiecej dopowie mysle ze moje sugestie sa jak najbardziej na tak! sam gdybym mial wystarczajaco kasy to tez zainwestowal bym wszytko z ady i zero problemow bo jak wiesz troche trzeba sie narobic przy takim akwa itp! aa i bez testow na no3 po4 i fe sie nie obejdziesz! przy nawozeniu do tego co23 to koniecznosc , pozdrawiam!

Wow, wymiękłem. Za dużo błędów by wszystko podkreślać. :twisted:
Jeszcze jeden tak niechlujnie napisany post i poleci pierwsze ostrzeżenie.
mod Diki

bidzis004
Ranga: Zainteresowany tematem

Zobek Gliwice

09 maja 2007, 21:33   (#3)  

A możesz teraz po polsku, bez błedów i ze znakami interpunkcyjnymi :?:

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 maja 2007, 16:12   (#4)  

Aquael ma teraz w ofercie fajny zbiornik o wymiarach 60x30x40 i pokrywą z 2x18W co daje 0,5W na litr.

Matiz

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Nowe Studio MJ Aquascaping

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1644
Na zachodzie powstają nowe studia a w Polsce się zamykają, szkoda bo potencjał wielu osób został zmarnowany.
376426823_861707842336986_7958025644608257909_n.jpg

Mega akwarium - peha68

rafau w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 49835
Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68. oraz filtracja:
YouTube

Film Akwarium w starym stylu.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1808
Hej MJ aranżuje akwarium w starym stylu. Moim zdaniem wyszła mu ciekawa aranżacja. ?si=dwLbrbD1NcH4t4RA
YouTube

Film 60 cm akwarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1683
Hej Pachi aranżuje zbiornik 60 cm. Film po niemiecku. ?si=KFBN4Enb7N4ZZSk2
YouTube

Film 45 cm akwarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1508
Hej Kolega Pachi aranżuje zbiornik 45 cm. Film po niemiecku. ?si=-DjieBrUC9b6y9m6
maxresdefault-2.jpg

Film ADA - Akwarium 120 cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1556
Hej Miłego oglądania. ?si=8hN4zjYDSt79m0XP
YouTube

Tutorial - zakładanie akwarium z mchami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1406
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Filmy Akwarium 90 cm , Pachi w akcji

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1022
Hej Miłego oglądania. ?si=5Fh2Rz-9gGmSNldY ?si=9QdaKHCSzZTR51mD
YouTube

Film Akwarium holenderskie

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1931
Hej Coś pięknego. ?si=o8iiFtK3TiTxFyNn

Statystyki

Ten temat przegląda 1051 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1051 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.