Podłoże dla roślin w oczku wodnym - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoże dla roślin w oczku wodnym

Liczba wyświetleń: 5173·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
piterekin Włocławek
Witam wszystkich mam pytanie dotyczace przygotowania podloza dla roslin w oczku wodnym bedą to najrozniejsze trzciny umieszczone w donicach.zastanawiam sie czy wystarczy im sam "piach" w koncu w takim podłozu w naturze rosną opieram to jedynie na podstawie moich obserwacji Pozdrawiam

piterekin
Ranga: Początkujący

Miasto: Włocławek

22 maja 2007, 08:17   (#2)  

Jak dasz piach to on sie ubije i rośliny zgniją musisz dodać jakiś drenaż np. kyramzytu czy żwiru.

KM88

enigma Wrocław

22 maja 2007, 08:47 Re: podłoze dla roslin w oczku  (#3)  

piterekin napisał(a):Witam wszystkich mam pytanie dotyczace przygotowania podloza dla roslin w oczku wodnym bedą to najrozniejsze trzciny umieszczone w donicach.zastanawiam sie czy wystarczy im sam "piach" w koncu w takim podłozu w naturze rosną opieram to jedynie na podstawie moich obserwacji Pozdrawiam

Piachu zdecydowanie nie polecam, najlepszy będzie żwir rzeczny, ewentualnie z jakimiś komponentami tak jak napisał KM88. Dobrze że sadzisz je w doniczkach bo to rośliny bardzo eskpansywne.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 maja 2007, 14:51   (#4)  

Jest w handlu specjalne podłoże do oczek wodnych ale nie wiem jaki ma skład. Poszukaj w centrach ogrodniczych. W Wa-wie widziałam takie w Al. Krakowskiej.

Aktinidia

Piotr Baszucki Nowa Ruda

24 cze 2007, 11:47   (#5)  

Proponuje taka mieszanke:

keramzyt
ziemia
warstwa torfu wloknistego
warstwa zwiru

Struktura do zastosowania w plastikowych donicach lub specjalnych workach do sadzenia roslin.

p.s. przy sadzeniu roslin nie usuwamy ziemi z korzeni - cala bryle z kupionej doniczki umieszczamy w koszu sadzac rosliny wodne.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Kilka ładnych ujęć roślin (George Farmer)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1344
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Zbiornik dla raczka CPO

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1503
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Akwarystyczne prezenty dla aquascapera

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1360
Zapraszam do obejrzenia filmiku GreenAqua :)
1645554671785.jpg

Wabi kusa wybór roślin

nuendo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6039
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie paluadrium. Jednak , żeby nie rzucać się na głęboką wodę postanowiłem zrobić coś w stylu wabi kusa,ale z konstrukcją że skałami i mini wodospadem. Najwiekszym pro...
maxresdefault-9.jpg

Aranżacja akwarium dla początkujących

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2118
Zapraszam do pooglądania.
YouTube

Akwarium dla Rasbora brigithae

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4105
Przyjemny zbiorniczek założony z myślą o Rasbora brigithae - małej razborce świetnie nadającej się do akwarium roślinnego. Mamy tę rybkę w ofercie: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/razbora-borneansk...
YouTube

Coś dla miłośników małych zbiorniczków

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3110
Audycja w języku niemieckim, jest możliwość włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na polski (z transkrypcji).
YouTube

Akwarium roślinne - porady dla początkujących

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11565
Zapraszam do obejrzenia (włączcie polskie napisy), Balazs mądrze mówi - szczególnie o planowaniu budżetu na akwarium i nie podnoszenia zbyt wysoko poprzeczki odnośnie litrażu.

Klejenie roślin w wodzie

arek03 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4112
Witam czy jest możliwość klejenia mchu w wodzie . Jaki klej możecie polecić mi chciałem przymocować mech na skałach lecz akwarium już zalane jest. Wysłane z Redmi Note 8 Pro przy użyciu aplikacji m...

Aqua Live Show dla firmy Aquael

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1430
Zapraszam do obejrzenia i dyskusji. https://www.facebook.com/aquaelpl/videos/2611637955740445/ https://www.facebook.com/aquaelpl/videos/277297513313028/ https://www...

Statystyki

Ten temat przegląda 1404 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1404 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.