|
|
HQI i oświetlenie cube'a (55x55x55cm)
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam,
Jestem na etapie wykonania oprawy wiszącej nad akwa o wymiarach jak w temacie. Rośliny: bolbitis, eleocharis, microsoria, lilaeopsis.Nie mam doświadczenia w HQI, więc ciężko zdecydować mi się na odpowiednią moc lampy (70W czy 150W) a zbiornik mam zamiar oświetlać maxymalnie 7h. Która lampa będzie wygodniesza i efektrywniejsza w użyciu waszym zdaniem?
Partner roslinyakwariowe.pl  
-

Radek Baszak
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Witam
najlepszym rozwiazaniem bylby elektroniczny z mozliwoscia sciemniania modul zasilajacy do HQI ale jest to droga sprawa ale bieorac pod uwage gabaryt zbiornikai 160 litrow zdecydowanie 150W proste nigdy za duzo swietla tylko trudniej a jak trudniej to bardziej sie chce przy nim chodzic. a propo jak tam dostawa akwarium dotarlo wszystko w calosci
czasem jest lepiej czasem jest gorzej ale najważniejsze nie poddawać się
<BR>

-

bizonik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
-
bizonik napisał(a):Witam
najlepszym rozwiazaniem bylby elektroniczny z mozliwoscia sciemniania modul zasilajacy do HQI ale jest to droga sprawa ale bieorac pod uwage gabaryt zbiornikai 160 litrow zdecydowanie 150W proste nigdy za duzo swietla tylko trudniej a jak trudniej to bardziej sie chce przy nim chodzic. a propo jak tam dostawa akwarium dotarlo wszystko w calosci
Ok, sprawa HQI przesądzona. A zbiornik dotarł w jak najlepszej formie, szafka i pozostały sprzęt zresztą też.
-

Radek Baszak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Radku, może się pochwalisz w jaki sposób rozwiązałeś problem HQI. Może kto inny będzie chciał mieć takie same akwa i stanie przed tym samym problemem...
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
Przemku, sprawa przesądzona w tym znaczeniu, że zdecydowałem się na lampę 150W. Konstrukcyjnie będzie to wisząca lampa, rozwiązana w podobny sposób do tej (strona Pana Piotra Stochmala) http://www.aquapiotrek.prv.pl/technika/technika.htm . Wykonanie jednak zostawiam na przyszłe tygodnie. Na zachętę wysyłam kilka fotek zbiornika wraz z szafką (wykonane przez firmę Aquamagic)  .
-

Radek Baszak
●
radze takze zamontowac swietlowki T5 - w oprawie pewnie bedzie malo miejsca ale swietlowki nie musza byc duzej mocy skoro lampa HQI bedzie miala moc 150W. mozna je wlaczac na caly dzien aby robily efektowny polmrok kiedy nie pali sie HQI i wybarwialy ryby. od czasu kiedy mam cos takiego u siebie polecam to rozwiazanie kazdemu akwaryscie, bo naprawde warto .
35l i 92l
-
Adrian_pa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Luksemburg
Radek Baszak napisał(a): Na zachętę wysyłam kilka fotek zbiornika wraz z szafką (wykonane przez firmę Aquamagic)  .
Witam
Radku wywal ten styropian spod zbiornika -zastąp go Matą polietylenową.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
AJ -Jacek Pawlowski napisał(a):Radku wywal ten styropian spod zbiornika -zastąp go Matą polietylenową.
Jestem tego samego zdania. A szafeczka całkiem ładna. Zupełnie jak amanowskie Cube Garden 
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
radze takze zamontowac swietlowki T5 - w oprawie pewnie bedzie malo miejsca ale swietlowki nie musza byc duzej mocy skoro lampa HQI bedzie miala moc 150W. mozna je wlaczac na caly dzien aby robily efektowny polmrok kiedy nie pali sie HQI i wybarwialy ryby. od czasu kiedy mam cos takiego u siebie polecam to rozwiazanie kazdemu akwaryscie, bo naprawde warto . Dobry pomysł, wprawdzie zastosuję 2x14W T8- dysposnuję akurat takim zasilaczem elektronicznym i świetlówkami. Radku wywal ten styropian spod zbiornika -zastąp go Matą polietylenową.
Jestem tego samego zdania. A szafeczka całkiem ładna. Zupełnie jak amanowskie Cube Garden
Skłamałbym pisząc, że nie jest to plagiat najczystszej postaci  . Styropian oczywiście jest tymczasowo.
-

Radek Baszak
●
07 maja 2007, 17:58
(#10)
teraz dopiero widze jak fajny zbiorniczek wykonalismy msle ze bedzie sie swietnie prezentowal
idealnie pasuje do rogu pokoju na szkicach nie bylo to tak oczywiste
czasem jest lepiej czasem jest gorzej ale najważniejsze nie poddawać się
<BR>

-

bizonik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
-
07 maja 2007, 23:31
(#11)
Radku wywal ten styropian spod zbiornika -zastąp go Matą polietylenową.
Skłamałbym pisząc, że nie jest to plagiat najczystszej postaci  . Styropian oczywiście jest tymczasowo.[/quote]
mate mozna zamaskowac listwa ze sztucznego tworzywa. mozna je zamowic w kazdej agencji reklamowej w ktorej maja maszyne do laserowego ciecia- sa stosowane do produkcji plansz reklamowych a wiec przypuszczam ze maja je takze w kolorze srebnym. jest doklejona silikonem, ktorym takze zamaskowalem szczeliny i laczenia. listwa maskuje nie tylko mate ale takze dolna czesc podloza. chce zalozyc takze podobna listwe (choc jedynie 3-4 cm wysokosci) na gorze akwarium aby maskowala grzebien komina oraz slady rozpryskow wody na szybie. mam nadzieje ze razem z dolna listwa beda tworzyly wrazenie ramy podkreslajacej linie wody.
35l i 92l
-
Adrian_pa
●
08 maja 2007, 15:40
(#12)
teraz dopiero widze jak fajny zbiorniczek wykonalismy msle ze bedzie sie swietnie prezentowal idealnie pasuje do rogu pokoju na szkicach nie bylo to tak oczywiste
A najlepsze, mam nadzieję przed nami  . mate mozna zamaskowac listwa ze sztucznego tworzywa. mozna je zamowic w kazdej agencji reklamowej w ktorej maja maszyne do laserowego ciecia- sa stosowane do produkcji plansz reklamowych a wiec przypuszczam ze maja je takze w kolorze srebnym. jest doklejona silikonem, ktorym takze zamaskowalem szczeliny i laczenia. listwa maskuje nie tylko mate ale takze dolna czesc podloza. chce zalozyc takze podobna listwe (choc jedynie 3-4 cm wysokosci) na gorze akwarium aby maskowala grzebien komina oraz slady rozpryskow wody na szybie. mam nadzieje ze razem z dolna listwa beda tworzyly wrazenie ramy podkreslajacej linie wody.
Hej. Czy mógłbyś pochwalić się zdjęciami?
-

Radek Baszak
●
09 maja 2007, 02:46
(#13)
mogłbym  wyslalem Ci zdjecia jako prywatna wiadomosc poniewaz nie chcialy sie zmiescic na forum.
35l i 92l
-
Adrian_pa
●
Powiązane tematy
Witam,
Ile diod powerled i o jakiej barwie dodać do akwarium roślinnego 200l? I jak je rozmieścić na profilu 160 mm
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
|
|