|
|
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam
mam pytanie jak można zasilić dwie świetlówki T5 8W każda. Czy trzeba użyć dwóch stateczników czy można zasilić jednym 16W jeżeli tak to w jaki sposób podłączyć w całość?
Pozdrawiam
Rafał vel ..:: Pirania21 ::..
-

pirania21
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
Może być jeden statecznik 16 W. Świetlówki oczywiście szeregowo i każda swój starter! Często na statecznikach jest schemat takiego połączenia- sprawdż. Ale! wtedy zawsze muszą świecić razem. Czy warto?...
-------------
pozdro!
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
zazwyczaj tylko czytam i sie edukuję  ale czy do świetlówek T5 jest potrzebny starter?? czy wystarczy statecznik elektroniczny
-
dAb
●
- Miasto: lbn
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli elektroniczny-to oczywiście nie. Ale w tym przypadku nie łączyłbym szeregowo świetlówek. Świetlówki osobno,niezależnie.
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Jako, że jakiś czas temu robiłem pokrywę z oświetleniem 2x8W i miałem podobny problem, pozwolę sobie zacytować maila, jakiego otrzymałem od właściciela aqva-light.
Mam nadzieję, że to coś pomoże
W przypadku problemów polecam kontakt z Panem Aleksandrem Warwockim. Naprawdę rzetelna osoba.
-
Ghost
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Lublin
-
Witam
A ja wczoraj byłem w hiper super markecie i coś znalazłem jak już bedzie gotowe to sie pochwale i koszty orientacyjne zapodam.
Pozdrawiam
Rafał vel ..:: Pirania21 ::..
-

pirania21
●
- Miasto: Wrocław
Jesli moge coś doradzić, to najtaniej, naj efektywniej no i może z niewielkimi trudnościami ale to już zależy od wiedzy z zakresu elektroniki, było by zakupić świetlówki energooszczędne na promocji za 2 zł od sztuki (najlepiej 8 WAT). Po niewielkich przeróbkach wszystko działa jak należy. Moim zdaniem stateczniki magneteczne to przeżytek a poza tym są duże, dość ciężkie i czasem mogą być głośne.
-
poloserv
●
Powiązane tematy
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Witam, podpowiedzcie jaką belkę kupić.
Akwarium ma mieć 80x40x50h.
Jałowe podłoże, bark co2, brak nawożenia.
Rośliny planuję same epifity, może trochę monte carlo na dnie jak da radę.
dzięki...
Witam.
Pytanie do elektryków.
Jakiś czas temu , kupiłem w 2016
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/expert-modernizacja-pokrywy-130cm-p-27849.html
Od jakiegoś czasu, belka zapalała się na 1 s , i gasła...
Witam od kilku dni stałem się użytkownikiem motki i 60 w zbiorniku Glossy 80 - 125l. Zakres regulacji 10-100%. Czy ktoś miał już okazje testować oświetlenie..? Zastanawiam się również nad jakimś w mia...
Przeniosłem sie z 64L do 126L, zabrałem z tamtego lampe/belke ze swietlókami T5 2x 24W, jedna z nich to Supra Red druga to Daylight (10000K), zastanawiam sie czy i jesli tak to czym doświetlić ten zbi...
Witam. Mam 2 pytanka odnośnie oświetlenia akwarium diodami Power Led.
Pierwsze pytanie to ile diod będę potrzebował do akwarium ok 43l, oraz czy wymagane są diody czerwone i niebieskie?
Drugie pytan...
Czym najlepiej wyciąć przestrzeń w pokrywie plastikowej w taki sposób by ładnie wyglądało ?
W pierwszej chwili chciałem brzeszczotem lecz wydaje mi się że plastik zostanie poszczerbiony.
Witam,
Mam zamiar wymienic swietlowki w mojej lampie 4x39w, zbiornik jaki posiadam to klasyczne 90x45x45 czyli 182l, zbiornik otwarty, slyszalem wiele dobrego o swietlowkach Arcadia freshwater 39w...
Witam.
Buduję sobie belkę oświetleniową z drewna do akwarium 54l.
Mam zamiar włożyć tam 2x żarówkę energooszczędną 24w 6500k.
Tutaj moje pytanie. Czym przymocować oprawki do belki?
Zdjęcia opra...
|
|