Jak dawkować erytromycyne??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak dawkować erytromycyne???

Liczba wyświetleń: 3869·Odpowiedzi: 6
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.

03 maja 2007, 18:10 Jak dawkować erytromycyne???  (#1)  

Walcze z glonami już od jakiegoś czasu, nic nie pomaga. Teraz próbuje zaciemnienia akwarium , zobaczymy za 2 dni czy pomogło. Chciałbym jeszcze użyć erytromycyny do 240l akwarium gdzie mieszka 50 neonów, 5 dużych skalarów i 4 duże paletki.
Prosiłbym o pomoc w dawkowaniu tego specyfiku.

ŚwistaKK

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 maja 2007, 22:23   (#2)  

Skoro walczysz z glonami od jakiegoś czasu jak napisałeś w swoim poscie to znaczy że coś jest nie tak w twoim akwarium , i erytromycyna albo nie pomoże wcale ,albo tylko na krótki czas. U mnie kilka lat temu akwarium (musiałem wyjechać na jakiś czas) opanowały sinice i wtedy zastosowałem erytromycynę. Dałem jedną tabletkę na 200l. akwarium.
Pozdrawiam!

limal

TURYSTA Trzebinia

07 maja 2007, 20:11   (#3)  

a nie mozesz zastosowac samego zaciemnienia plus podmiany itd erytro rozwali ci cala chemie wody przeciez to antybiotyk a ponadto sostujac erytro uodparniasz swoje glony gdzies na postach to wyczytalem

TURYSTA
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Trzebinia

08 maja 2007, 23:47   (#4)  

U mnie ostatnio pojawiły sie sinice jak ściągnąłem deszczownie . Z moich obserwacji wynika że posłużył im słaby ruch wody . Nie chodzi o ogólny ruch wody w baniak bo ten jest OK .Mam dwa filtry kubełkowe i wymiana wody jest odpowiednia . Ale póki miałem deszczownie skierowaną na boczną szybę lekko w dół i woda obmywała kamienie pokryte wgłebką , leżące nisko na samym dnie wszystko było spoko . Jak ściągnąłem deszczownie juz na drugi dzien na wgłebce pojawiły sie sinice . Założyłem deszczownie spowrotem i dokładnie po dwóch dniach sinice znikły .

Tomek.W

TURYSTA Trzebinia

10 maja 2007, 13:17   (#5)  

u mnie sie sinice pojawily jak no3 spadlo do O przez jakis czas jak je tylko uzupelnilem i odssalem sinicie wszystko wrocilo do normy i brak sinic

TURYSTA

10 maja 2007, 19:54   (#6)  

TURYSTA napisał(a):u mnie sie sinice pojawily jak no3 spadlo do O przez jakis czas jak je tylko uzupelnilem i odssalem sinicie wszystko wrocilo do normy i brak sinic

Nie sądze , żeby to była przyczyna .Sinice świetnie magazynują NO3 i dlatego testy często pokazują jego brak w akwarium . Tymczasem brakuje go rośliną a sinice mają go pod dostatkiem :D Odsysanie pomogło napewno ale tez nie masz gwarancji że za jakiś czas nie wrócą .

Tomek.W

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
TURYSTA Trzebinia

11 maja 2007, 10:47   (#7)  

narazie od miesiaca mam swiety spokoj ale mam zakwit wody wiec jak wroci wszystko do normy to sie okaze

TURYSTA

Powrót do Glony

Powiązane tematy

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3064
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
20241201_211540.jpg

Identyfikacja + jak się pozbyć

Piotr10393 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5675
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
IMG_20240822_155338.jpg

Jak się tego pozbyć

kajnia w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5828
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
20240209_193844.jpg

Co to za glony i jak je zwalczyć oraz ocena parametrów wody

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3767
Dzień dobry koleżanki i koledzy, Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
20221209_133241[1].jpg

Jak wygrać z glonami?

opalik w Glony · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 16318
Witam, od jakiegoś czasu jestem aktywnym "czytającym" forum - analizuję wpisy, starając się wdrożyć je w swoim zbiorniku. Do takiego działania zmusza mnie sytuacja w moim akwarium, a mianow...
IMG_4217.jpg

Plaga okrzemek - jak pomóc roślinom

dreando w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6979
Cześć. Moje akwarium nawiedziła plaga okrzemek. Zbiornik ma 5 tygodni więc jest relatywnie świeży, przy czym ja swoim niedoświadczeniem dodatkowo tą plagę wzmocniłem, gdyż: - W drugim tygodniu zmieni...
YouTube

Kilka wskazówek jak zapobiegać glonom

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1913
Fajnie przygotowane opracowanie Zenona, warto obejrzeć.
IMG_7748.JPG

Jak z tymi glonami walczyć

Hajtaler w Glony · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 11085
Witam od 3 tygodni walczę z plaga glonów, odsysam je regularnie, ale wracają na następny dzień. Co to za glony i jak z nimi walczyć? Parametry wody z dzisiejszego testowania: temp. 23.4 Ph 7.0 gh 27...

Krasnorosty dlaczego powstają i jak temu zapobiec

Zybi76 w Glony · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23437
Witam Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...

Jak wywołać zielony zakwit?

AquaMolitor w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3212
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie. Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit? Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...

Statystyki

Ten temat przegląda 236 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 236 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.