55W czy 72W - duży dylemat - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

55W czy 72W - duży dylemat

Liczba wyświetleń: 2973·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
a4 Radom

29 kwi 2007, 22:05 55W czy 72W - duży dylemat  (#1)  

Witam
Po raz drugi robię akwarium. Przy tej okazji zmieniam oświetlenie. Poprzedni zbiornik 60x30x30 oświetlany 1x24W (troszkę za mało). Kolejny zbiornik prawie, że identyczny tylko 10 cm wyższy 60x30x40 szkło 6mm.
Długo myślałem co wybrać HQI może 2x24 W t5. Ostatecznie padło na świetlówki kompaktowe nie zintegrowane. Uznałem, że do tego akwarium najlepsza będzie 1x55W ale im dłużej myślę to mam wątpliwości czy na pewno, alternatywą jest 2x36W. Rośliny , które będą mhhh ciężko powiedzieć wybieram to co w danej chwili mi się podoba, a więc mogą to być bardziej lub mniej światłolubne. Na pewno bym chciał coś typu vallisneria corksew może eleocharis akikularis może glosia może mały hemiantus itd. Na pewno będę chciał żeby było to akwarium mocno obrośnięte, roślinne.
Akwarium otwarte ze światłem powieszonym nad około 20-30 cm (zobaczę jak będzie lepiej)
Przy 72 W boję się że będzie trochę za mocno i będę miał problem ze stabilnością zbiornika przy 55W mam obawę, że mogą się trafić rośliny którym będzie za mało (a może się mylę)
Z gór dziękuje za pomoc.

a4
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adrian_pa Luksemburg

29 kwi 2007, 22:50   (#2)  

zamontuj mocniejsze oswietlenie. zawsze lepiej jest miec wiecej swiatla niz za malo chocby dlatego ze latwiej jest zmiejszyc ilosc swiatla np skracajac okresy naswietlania niz je zwiekszyc, co z reguly wymaga przerobienia pokrywy. jesli zdecydujesz sie na swietlowki, to dwie swielowki bardziej rownomiernie rozloza oswietlenie i mozna zastosowac swietlowki o roznych widmach. jesli chcesz poznac potrzeby swietlne poszczegolnych gatunkow to, niezaleznie od przeszukania tego forum, pomocny jest takze kalkulator oswietlenia zamieszczony jako dodatek na plycie CD do ksiazki "akwaria roslinne w stylu holenderskim" Sieniawskiego
35l i 92l

Adrian_pa
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Luksemburg

a4 Radom

29 kwi 2007, 22:58   (#3)  

No tak ale co za dużo to nie zdrowo. A akwarium jakby nie było duże nie jest. Jeżeli chodzi o rodzaj- barwę to będzie to 865. Wolałbym uniknąć świetlówek dających żółte światło. Rozłożenie światła bardziej równomierne jednak będzie przy 55 W bo świetlówka dłuższa.

a4

a4 Radom

02 maja 2007, 16:40   (#4)  

Temat praktycznie bez zainteresowania
kolejne pytanie bez zakładania nowego tematu
Podaje się, że 0,5 W/l 0,8W/l. A jak najbezpieczniej obliczać W na l? Dla pojemności netto może brutto.
Np chce oświetlenie 55W zbiornik posiadam 60x30x40 szyba 6mm
zliczając tak po prostu mam 55W na 72 l czyli 0,76W/l
uwzględniając grubość szyb 55W na niecałe 67l czyli 0,82 W/l
itd. itd. żwir, korzenie rośliny
Która wartość jest najbardziej wiarygodna?

a4

Adrian_pa Luksemburg

03 maja 2007, 01:36   (#5)  

a4 napisał(a):No tak ale co za dużo to nie zdrowo. A akwarium jakby nie było duże nie jest. Jeżeli chodzi o rodzaj- barwę to będzie to 865. Wolałbym uniknąć świetlówek dających żółte światło. Rozłożenie światła bardziej równomierne jednak będzie przy 55 W bo świetlówka dłuższa.

zrobisz jak uwazasz ale lepiej doswietlisz zbiornik dwoma swietlowkami niz jedna - swietlowki powinny byc mozliwie blisko wody a im sa blizej tym mniejsza powierzchnie obejmuja jezeli dodasz odblysniki to one takze kieruja strumien swiatla ograniczajac jego rozchodzenie na boki. z czasem rosliny sie rozrosna i te szybciej rosnace beda staraly sie dozyc do zrodla swiatla zaslaniajac przy okazji swiatlo innym. poza tym przy dwoch swietlowkach jest mniejszy klopot ze starzeniem sie swietlowki - wymienia sie je na zmiane tak aby jakosc swiatla byla mniej wiecej stala.
35l i 92l

Adrian_pa

a4 Radom

03 maja 2007, 11:24   (#6)  

Nie zrozumiałeś mnie, ja nie mówię, że nie masz racji ale boję się, że 72 W w małym akwarium to większy problem niż korzyść.
Świetlówki będą w "belce" podwieszonej nad akwarium, a więc odległość świetlówek uzależniona będzie od efekt wizualnego.
A dlaczego mówię, że jedna świetlówka doświetli lepiej akwarium- bo 55 W ma 54 cm a 36 W ma 42 cm- i pomimo zastosowania 2 szt. będą musiały być względem siebie równo. więc boki teoretycznie lepiej doświetli 55W.
Znowu przy 55W obawiam się, że dla niektórych roślin okaże się za mało.
Kolejnym argumentem za 72 W jest brak odbłyśników.
No i argument z tym starzeniem świetlówek też bardzo przemawiający.
MMhhhhh niezły dylemat.

a4

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adrian_pa Luksemburg

03 maja 2007, 15:26   (#7)  

nie wiem dlaczego chcesz podwieszac belke oswietleniowa - być może żle Cię zrozmiałem ale moim zdaniem najprostszy patent jest najlepszy tj umocowanie belki w obudowie. swietlowki (nawet T5 ktore sa lepsze niz T8, o czym juz duzo napisano na tym forum) mocuje sie mozliwie blisko wody aby mozliwie duzo swiatla wpadalo do zbiornika. koniecznie zamontuj takze odblysniki - szkoda marnowania swiatla. ja w akwarium gdzie mam swietlowki dodatkowo okleilem wewnetrzne plaskie powierzchnie pokrywy folia srebrzysta. rozwiazaniem dla braku swiatla na bokach moze byc posadzenie tam roslin ktora lubia mniej swiatla (np. zwartki, niektore kryptokoryny lub anubiasy). z moich doswiadczen wynika ze anbiasom to akurat moze nawet wyisc na zdrowie poniewaz w mocnym oswietleniu maja tendencje do obrastania glonem a ze rosna wolno to przykro sie takiego glona pozbywac przez obciecie obrosnietych nim lisci.
35l i 92l

Adrian_pa

a4 Radom

03 maja 2007, 16:33   (#8)  

Poprzednie akwarium miałem oświetlone 1x24 W właśnie T5 w pokrywie:
http://allegro.pl/item189845144_alumini ... eniem.html
trochę mało ale mały hemiantus oraz trawka jakoś rosły. Przy okazji zmiany na troszkę większy zbiornik spodobała mi się taka oprawa:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... C5%BCwirek
a więc postanowiłem przejście na takie coś (mam nadzieje, że jeszcze fajniejsze) oraz zmianę oświetlenia na kompakty niezintegrowane (nie są to ani T8 ani T5) bo to najlepsze rozwiązanie.
A dlaczego chce podwieszane, bo wolę zbiorniki otwarte i bardzo mi się podoba takie rozwiązanie.
Może belka nie była zbyt fartownym określeniem ale teraz widzisz co mi chodzi po głowie.
Odbłyśnika nie będzie ale blacha sama w sobie będzie sporo odbijała.

a4

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3598
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1.png

Czy to bezpieczne ?

miszelhdr w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2158
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem" Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :( Jak to re...
IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3124
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5614
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1507
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7977
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2286
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3791
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7229
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6842
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Statystyki

Ten temat przegląda 376 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 376 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.