|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Mam następujący problem: zakupiłem KH2PO4 w postaci białych kryształków i następnie chciałem wykonać roztwór o stężeniu wg kalkulatora, ale niestety kryształki łatwo się nie rozpuszczają - dopiero po podgrzaniu roztworu (woda destylowana) udało mi je rozpuścić.
I właśnie tu mam ogromny problem - po pewnym czasie w roztworze pojawiają się na nowo kryształki.
I teraz pytanie w jaki sposób rozpuścić KH2PO4 aby się ponownie nie krystalizował.
z góry dzięki za odpowiedź
-
georg
●
Kupiłeś jakiś badziew.Kupiłem w POCH-u ten związek i bez problemu 100 gr rozpuściłem w 500ml wody destylowanej 
-
blassi
●
Kilograma raczej nie kupił. 
-
blassi
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak na przyszłość - kupuj raczej K2HPO4, lepiej się rozpuszcza, zawiera trochę więcej potasu.
Krzysiek
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
Witam!
KH2PO4 -...? ,K2HPO4-...? : jakie nazwy handlowe mają te subst?
czasem bardziej wygląda to forum na kółko chemiczne  .
Jest gdzieś wykaz symbole związków (popularnych w akwa.) i ich nazwy handlowe ?
-----------------
pozdrawiam!
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
romanbyd napisał(a):KH2PO4 -...? ,K2HPO4-...? : jakie nazwy handlowe mają te subst?
Jedno- i dwuzasadowy fosforan potasu.
Krzysiek
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
Dzięki i za to ! A KNO3-to azotan (?) potasu... Ale chodzi o to,że to nazywa się saletra potasowa- popularna np.w naszych kuchniach/ itp., itd.
Miałem na myśli większy spis/ zestawienie.
-

romanbyd
●
rozpuściłem ~8,9ml w 100ml wody destylowanej, może musiałbym rozpuścić w większej ilości wody.
-
georg
●
romanbyd napisał(a):czasem bardziej wygląda to forum na kółko chemiczne  ...
Niestety, jeżeli ktoś nie widzi związku między chemią a nawożeniem, to ja mu współczuję.
Tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=19896 trochę podałem
-
wirek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wrocław
07 maja 2007, 16:15
(#10)
......
Jesteś świetnym fachowcem chemikiem,ale:
1.masz poczucie humoru <0 (może tylko dziś...)
2.nie zrozumiałeś meritum mojego posta-wytłumaczę jaśniej: jak pójdę do sklepu ogrodniczego i poproszę " KNO3",itd.,itp.,to pani zza lady popatrzy na mnie,jakbym się urwał z choinki,ale-jak poproszę o saletrę potasową,to ją dostanę. Taki życiowy problemik. Tylko nie pisz,że wszyscy muszą znać chemię,choćby z podstawówki...
3.mam prośbę: "spuść powietrze",obniż loty poniżej pułapu wysokich chmur,bo tam już normalnego świata nie widać i nas maluczkich...Trochę pokory,skromności...
Przepraszam za dokonanie kontuzji na twym "ego".
-

romanbyd
●
Powiązane tematy
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...
Witajcie
Jako, że kończy mi się Easy Life Fosfo, a mam na stanie KH2PO4, chcę podrobić oryginał, bo wiemy, że można.
Tylko pytanie, jak to się będzie miało do nawożenia pozostałymi makro i mikro z l...
Już raz się na to naciąłem bo nawet nie wiedziałem, że są dwa takie podobne z nazwy związki. Teraz byłby drugi raz, bo część starych opakowań poleciała do kosza. Zostały mi dwa woreczki, w jednym higr...
Spotkał się ktoś z was żeby z roztworu KNO3 wytrącił się kryształ ?? Roztwór zrobiłem z 17 ml KNO3 i 100ml wody RO . Dodam, że nawózy trzymamy w lodówce i tylko w tym się coś takiego zrobiło......
Witam.
Szukałem na forum i na allegro i w google i nie mogę znaleźć..
W sklepie RA jest co prawda ale płacić 14zł za przesyłkę to śmieszne przy zamówieniu za 15zł.. Wie ktoś gdzie mogę kupić roztwó...
Witam
Wiem, że stosunek N:P powinien wynosić 10:1. Chciałem się tylko upewnić, czy w moim przypadku powinienem podawać KH2PO4. Według analizy wody z wodociągów, w moim kranowicie mam 11 ppm azotanów,...
Ile na dobę moża maksymalnie podawać mg/l KH2PO4.
Witam, dokupiłem następną sól do mojego baniaczka, tym razem KH2PO4. Korzystałem z kalkulatora jednak nie potrafię doliczyć się odpowiednich dawek :( chciałbym przygotować roztwór z 1000ml wody RO + ?...
cześć mam problem ponieważ nikt mi w mieście w żądnej aptece nie chce zważyć 3,60 g sody oczyszczonej więc zwracam się do was bo chce sporządzić przepis do roztworu wskażnikowego bo kupiłem JBL CO2 ja...
Jak w temacie , gdzie poza allegro można kupić KH2PO4? chodzi mi głównie w jakich sklepach pytać
|
|