Pielęgnice pawiookie i co jeszcze ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pielęgnice pawiookie i co jeszcze ?

Liczba wyświetleń: 2125·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Hodowałem kiedyś cztery pawiookie w akwarium 160 litrów (wtedy myślałem że to duże akwarium). Kupiłem młode osobniki o wielkości około 5-6 cm i u mnie w tym akwarium urosły do rozmiaru około 20 cm. Niestety nie dochowałem się młodych i ryby były strasznie płochliwe ale prezentowały się pięknie. Trzymałem w akwarium z nimi rośliny : nurzaniec, paprotka rutewkowa i moczarka a moje pawiookie ich nie niszczyły. Karmiłem je surowym krojonym mięsem różnego rodzaju oraz suszonym granulatem dla żółwi. Jak likwidowałem akwarium to podarowałem je koledze u którego były jeszcze parę lat. Ja po latach wróciłem do akwarystyki i obecnie mam akwarium 300 litrów (niestety na większe nie mam miejsca) w którym będą pielęgnice pawiookie. Chciałem zapytać doświadczonych hodowców i miłośników akwarystyki jaki jeszcze gatunek mógłbym trzymać w moim akwarium razem z pawiookimi ? Optowałbym za pielęgnicą mekką ale zależy mi na w miarę zgodnym współżyciu ryb więc może być również inny gatunek pielęgnicy. Na czas ewentualnego tarła mam miejsce (dodatkowe akwaria) na odłożenie reszty obsady.

sonic01

Paweł Warszawa

30 kwi 2007, 14:04   (#2)  

Nie mekką tylko Meeką. Do Mekki możesz co najwyżej odbyć pielgrzymkę. W takim małym akwarium nie będzie już na nic innego miejsca.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

30 kwi 2007, 16:09   (#3)  

Kurcze teraz zauważyłem że wkradł się błąd, do mekki nie odbędę pielgrzymki ale meeki będę hodował, albo razem z pawiookimi albo w osobnym akwarium bo to piękne ryby.

sonic01

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Endemiczne pielęgnice z Madagaskaru

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1081
Zapraszam do obejrzenia prelekcji Piotra Korzeniowskiego. Materiał opracowany przez Tyrrila.

Jaką pielęgnice do skalarów

orzelspc w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2722
Witam Akwarium 240l. Woda ro+kran gh 10, pH 7,5 Obsada: 5 skalarów, 8 miedzik obrzeżony, 15 neon inessa, 2 glonojady, 3 kosiarki, 4 kiryski ciemnoplamiste, sąsiad wymienił mi rośliny na gupiki. Tych o...

Duże pielęgnice do akwarium roślinnego

qqrq w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3163
Czy są jakieś pielęgnice większych rozmiarów (nie mówię o pielęgniczkach, typu kakadu, ramirez) do zbiornika 800 litrów które by nie tykały roślin?

Pielęgnice Ramireza dziwne zachowanie

szopcio2008 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4704
Witam od dwóch dni moja parka pielęgnic Ramireza stroszy się do siebie i próbuje walczyć ze sobą 100% że jest to samiec z samicą, wcześniej zgodnie pływały razem o co chodzi? Czy to jakieś gody?...

Da się tu jeszcze coś wcisnąć?

Żabek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2207
Mam akwarium 160l, 100x40x40, i mam w nim obsadę w postaci Para Gurami Dwuplamiste 30x Razbora Klinowa 5x Cierniooczek Oraz przechodząco kilka Otosków z uwagi na to że nie mogę czyścić z glonów tylnej...

Co jeszcze do 72l i chowające się rybki

OlmerPL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1129
Witam, zacznę od jak najobszerniejszego opisu mojego akwarium. Posiadam już od ponad pół roku akwarium 72l z dwoma filtrami (kaskadą z ceramiką i małym wewnętrznym z gęstą gąbką) odkryte, oświetlane ...

Prosba, obsada akwarium pielęgnice

Anonim 53442 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1156
W itam. Postanowiłam zrealizować swoje marzenie z dzieciństwa i założyć akwarium. Od kilku tygodni czytam forum, jeżdżę po sklepach zoo i od nadmiaru informacji czuje się coraz bardziej beznadziejnie....

112l - Molinezje, Kiryski i co jeszcze?

ostek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1648
Mam w baniaku 112l nastepujace ryby - 2 samice Molinezji Złotej - 4 Kiryski Spiżowe Jakie rybki moge jeszcze dolozyc do tego towarzystwa tak aby wszystkim zylo sie wygodnie i spokojnie?

Żałobniczka i co jeszcze...

mateuszurad w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2161
Więc właśnie, mam 10 żałobniczek i nie chciał bym się ich pozbywać a jeszcze coś do nich dobrać? Akwarium 160 litrów (100 x 40 x 40) z nawożeniem solami i CO2, oświetlenie ~ 0,7 w/l

112L co jeszcze dorzucić

Twister w Zwierzęta · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5235
Witam, Na chwilę obecną posiadam w akwarium 112L 10 neonów innesa i 2 otosy (ślimaków nie liczę, planuje je ograniczyć helenkami). Domyślnie planuję: 20 neonów 5 otosów krewetki red chery I co jesz...

Statystyki

Ten temat przegląda 166 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570942
 •  Liczba wątków: 48797
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 165 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.