Hodowałem kiedyś cztery pawiookie w akwarium 160 litrów (wtedy myślałem że to duże akwarium). Kupiłem młode osobniki o wielkości około 5-6 cm i u mnie w tym akwarium urosły do rozmiaru około 20 cm. Niestety nie dochowałem się młodych i ryby były strasznie płochliwe ale prezentowały się pięknie. Trzymałem w akwarium z nimi rośliny :
nurzaniec, paprotka rutewkowa i
moczarka a moje pawiookie ich nie niszczyły. Karmiłem je surowym krojonym mięsem różnego
rodzaju oraz suszonym granulatem dla żółwi. Jak likwidowałem akwarium to podarowałem je koledze u którego były jeszcze parę lat. Ja po latach wróciłem do akwarystyki i obecnie mam akwarium 300 litrów (niestety na większe nie mam miejsca) w którym będą pielęgnice pawiookie. Chciałem zapytać doświadczonych hodowców i miłośników akwarystyki jaki jeszcze gatunek mógłbym trzymać w moim akwarium razem z pawiookimi ? Optowałbym za pielęgnicą mekką ale zależy mi na w miarę zgodnym współżyciu ryb więc może być również inny gatunek pielęgnicy. Na czas ewentualnego tarła mam miejsce (dodatkowe akwaria) na odłożenie reszty obsady.