projekt akwa 60l bez pokrywy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

projekt akwa 60l bez pokrywy

Liczba wyświetleń: 1297·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

25 kwi 2007, 20:37 projekt akwa 60l bez pokrywy  (#1)  

Witam!Mam akwarium 60l, które wykonałem sam, ale mam problem z pokrywą. Wykonałem ja z płyty wiórowej i okleiłem pleksja jednak po roku zaczyna sie rozchodzić. Właśnie w tym samym czasie postanowiłem zmienić oświetlenie z żarówek energooszczędnych na świetlówki i pomyślałem żeby zrezygnować z pokrywy i oświetlenie zamontować na stelażu akwa lub podwieszane na jakis linkach. Mam jednak z tym wszystkim problem jak to skonstruować ma może ktoś jakis pomysł, żeby było wygodne i nie sprawiało kłopotów podczas racy przy akwa. Z góry dziękuję za pomoc

bazej
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd Tryszczyn

30 kwi 2007, 12:22   (#2)  

żeby było wygodne i nie sprawiało kłopotów...

Witam !
Bardzo fajny,prosty,wygodny w używaniu,tani stelaż do świetlówek można zrobić z rurek PCV (białych,do np.elektryki) oraz kolanek PCV (kremowych,do instal.np.wodnych). Właśnie te białe rurki i kremowe kolanka pięknie do siebie pasują!
Proponuję średnicę 3/4 cala. Do ramy z PCV mocujemy gniazdka/ oprawki świetlówek i gniazdka starterów. Stateczniki wyprowadzamy poza akwa.,najlepiej na listwę/ deskę/ płytkę...,przy gnieździe zasilania. Daje nam to 2 korzyści:
1. waga ramy oświetlenia jest mała
2. ciepło wydzielane (znaczne!) ze stateczników nie ogrzewa akwarium.
Nie jest chyba dużym minusem dodatkowy kabelek do oddzielenia statecznika.
---------------------
pozdrawiam!

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

02 maja 2007, 22:10   (#3)  

proszę o jakis schematyczny rysunek

bazej
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

TC421 bez sterowania PWM?

bartosz34 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 23516
Dotarł do mnie TC421, coś mi nie pasuje po otwarciu bo według info z netu powinien mieć chipa oznaczonego na obrazku poniżej (zdjęcie od TC420 co prawda ale powinien chyba być taki sam układ) B6C1947...

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3313
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Oświetlenie do pokrywy

kajper w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3263
Witam szanone towarzystwo. Chiałbym żoneczce zrobić prezent i zakupić nową pokrywę aluminiwą 80x35 albo Diversa albo AQUASTEL. Proszę o pomoc czy z oświetleniem dedykowanym czy bez. Jeżeli bez to ja...

Oświetlenie 240l bez CO2

Dodus9 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2847
Witam posiadam akwarium 240l bez CO2. Zakupione zostało z oświetleniem na świetlówki led. Świetlówki niestety zostały stłuczone podczas czyszczenia akwarium. Muszę zakupić nowe. Na starych napisy się ...

Migracja z oświetlenia HQI 2x70W na LED w akwa 200l

SebOOl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1624
Witajcie, Przymierzam się do reanimacji mojego akwarium 200l (100x40x50) w którym mam 2 lampy HQI 70W ( w pokrywie własnej roboty). Z uwagi na rozwój techniki LED zastanawiam się nad zmianą pokrywy n...

Przerobienie pokrywy tetra z T5 8W na LED

kajorek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1509
Dzień dobry, czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać, czy można łatwo przerobić pokrywę Tetra (akwarium 30l) z świetlówki T5 8W (trochę mało tego światła) na LED? i jak to zrobić? Z góry dzięki za odpowi...

LEDy do pokrywy Aquael Leddy 75

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1764
Witajcie, Po zrobieniu porządku z temperaturą wody w zbiorniku chciałbym doprowadzić do ładu stan roślin i oświetlenia. Moje akwarium to 105l zbiornik nakryty pokrywą Aquael Leddy 75. Zamontowana jes...

Projekt LED 96L DIY Pomoc

Gnioniojad w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2709
Witam Planuje samemu zmontować Belkę Led. Na stronie az-led.pl znalazłem kalkulator, który przygotował mi taki schemat i rodzaj led. Co o nim sądzicie ? Czy będzie dobry do akwarium naturalnego ?...

Oświetlenie akwa 112l

Arkat327 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 6692
Hej, robię całkowity restart swojego akwa 112l i potzrebuje pomocy w kwestii oświetlenia. W pokrywie póki co są dwie świetlówki 10W (900lm) Jakie świetlówki kupić żeby wszystko było ok?

Dołożenie światła LED do pokrywy

cyberain w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1749
Cześć, aktualnie w pokrywie 120x40 mam 2xAquael retro Fit Plant pokrywa została przerobiona i w środku są zaczepy jak w zestawach glossy. Mam jeszcze miejsce na dwa retrofity lub coś podobnego. Kiedyś...

Statystyki

Ten temat przegląda 735 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 735 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.