Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Nawożę SZ na ogólnie znanych zasadach. Wszystko rosło ok. do czasu reorganizacji zbiornika. Poprzesadzałem rośliny, poprzerywałem i ......... wszystko stanęło. Kiepski wzrost, popalone stożki i czerwony kolor liści. zakupiłem testy i wyszło to:
TWW -13
Ph - 7
NO3 - powyżej 80 mg/l
PO4 - powyżej 3 mg/l
Fe i K nie mierzyłem
Czy dodając Fe spowoduję lepsze wchłanianie NO3 i PO4 i doprowadzę do stabilizacji ? Bo myślę, że to jest przyczyną zachamowania wzrostu roślin.
PS.
Dwa dni temu podmieniłem 70% wody. Co glonów to chwili obecnej zero.
-
draster
●
K tak łatwo nie zmierzysz.
Ale to jego pewnie brakuje. Nie podawałeś w jakiejkolowk formie?
Pilnuj by tego pierwiastka nigdy nie zabrakło w stęzeniu conajmniej 20ppm i wiecej.
Odpowiednie stęzenie potasu ustala się przy pomocy podmian i codziennego nawożenia.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Obawiam się że K też jest wysokie, bo w panice dawałem zarówno KNO3 jak i K2SO4. I zablokowałem pobór Fe.
-
draster
●
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH?
Woda kranowa pH 7,4
Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5
Akwarium 45l
Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Witam,
Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem?
Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...
Witam, chciałbym dowiedzieć się jak KH wpływa na zdrowie ryb, a konkretnie KH o wartościach poza normą.
I dla jasności wiem jak działa ten wskaźnik, i że wpływa na stabilność ph wody więc jego wartoś...
Witam
Słowem wstępu, 12.03 założyłem akwarium 63l. Zbiornik wystartowany z bakteriami Easy-Life EasyStart podanymi 1, 7 i 14 dnia, filtr FZN-1 z 2 gąbkami W dniu 26.03 kupiłem na początek 5 Neonów c...
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
|
|