Osmoza - dobra czy niedobra i co jej jest?!
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam wszystkich
Zakupiłem osmoze na allegro w promocji za 169.99 wszyscy wiemy że chodzi tu o MADE IN USA.
Podłączanie osomozy to prosta sprawa, tu po podłączeniu ndszedł wielki moment, zaczeła woda przepływac przez rureczki. Nadszedł czas na zbadanie wody, posiadam test TwO oraz TwW firmy zoolek. A więc, naczynko szklane poddałem do płuczenia wodą z osmyz oraz strzykawke. Ku mojemu zaskoczeniu test wyszedł tak TwO - 6 a TwW - 4
A Moja woda kranowa to TwO - 23, a TwW - 11.
Dodam że prefiltry zostały spłukane wg instrukcji itp.
Co może byc nie tak? Osmoze docisnąłem do oporu jak tylko się dało, podłączenie jest OK.
-
xzielak
●
wprawdzie nie korzystam jeszcze z osmozy, ale takie parametry są chyba poprawne
-
kostek
●
Dodam od Siebie że jeszcze nie zalałem jednego wiaderka osmozą  Więc może najpierw odleje 3 wiaderka i wtedy zrobić ostateczny test?
kostek_ TwO i TwW powinna być równa mniej więcej ZERO z osmozy i nie ma litości
-
xzielak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
xzielak napisał(a):Dodam od Siebie że jeszcze nie zalałem jednego wiaderka osmozą  Więc może najpierw odleje 3 wiaderka i wtedy zrobić ostateczny test?
czyli jednak nie czytałeś dokładnie instrukcji 
-
kostek
●
]kostek_ TwO i TwW powinna być równa mniej więcej ZERO z osmozy i nie ma litości
Zgadza się! Nie ma. Miałem kiedyś takie parametry i to było dogorywanie raczej uszkodzonej membrany. Normalnie mam GH,KH ok.0.5.
Miałem kiedyś dokładnie taką sytuację,kiedy włączyłem nową ,suchą membranę w obieg.Po 2 tygodniach była wyrzucona!  Nową (75gal) namoczyłem kilka godz.w czystej,zwykłej wodzie. Daje mi teraz na dobę.....75gal.RO -czego i tobie życzę!
Tylko NIE odpisuj,że w twojej instrukcji nie napisali ci o konieczności moczenia membrany przed pierwszym użyciem. Ewentualne pretensje - do sprzedawcy  .
Pozdrawiam!
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Tylko NIE odpisuj,że w twojej instrukcji nie napisali ci o konieczności moczenia membrany przed pierwszym użyciem. Ewentualne pretensje - do sprzedawcy
Piszesz o tym często i pewnie masz rację, ale membrany są w większości sprzedawane w szczelnie zamkniętej, próżniowo folii, zabezpieczonej specjalnym płynem i nie ma wtedy potrzeby moczenia. Z resztą gdyby membrana nie była "napuszczona" i byłaby wyschnięta, to żadne moczenie nic już by nie pomogło. Czyż nie tak?
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
GP masz racje, jak membrana wysuszy się to już koniec z nią. ale powinno byc zaznaczone w instrukcji że przed uzyciem zamoczyc membrane na ok. godzine czasu
Ale powiem że twardość spadła TwO 5  więc działa membrana.
-
xzielak
●
Ale powiem że twardość spadła TwO 5  więc działa membrana
 5.0 ?? Oj!! Licho działa! Gdyby tak 0.5 to byłoby dobrze. Dobrze podałeś wynik??
-

romanbyd
●
Ale powiem że twardość spadła TwO 5  więc działa membrana
 5.0 ?? Oj!! Licho działa! Gdyby tak 0.5 to byłoby dobrze. Dobrze podałeś wynik??
-

romanbyd
●
panowie, przepraszam ze przerwe dyskusje, ale mam pytanie, jesli mam wode po osmozie czy potrzebuje dodac czegos do wody zanim naleje ja do aquarium?, czy moge ja lac bez zadnego uzdatniacza ? dzieki za odpowiedz, piotr
-
piotr krol
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: calgary, canada - lublin
Zanim wlejesz wodę z RO do akwarium powinieneś ją najpierw zmineralizować np. Hydro Mineralem, lub zmieszać z wodą kranową w takich proporcjach aby uzyskać żądaną twardość wody.
Pozdrawiam
Robert
-

Robcik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Białystok
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie.
Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Zakupiłem ostatnio filtr węglowy do osmozy, taki:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/odwrocona-osmoza-ro/wklady-weglowe/ustm-liniowy-filtr-weglowy-wtyk-p-13658.html
i nie bardzo wiem jak mam go podłącz...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
|