Jak sie tego pozbyc (foto)
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Koledzy jak sie pozbyc tego glona ?
-
mario29
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Doraźnie to mechnicznie mięką gąbką zejdzie, a na stałe to nie wiem :]
-
KM88
●
Wpisz w pozycję "SZUKAJ"-GLONY NITKI 
-

RAFIK
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: BIAŁYSTOK
RAFIK napisał(a):Wpisz w pozycję "SZUKAJ"-GLONY NITKI 
Tylko że to zielenice a nie nitki.
Krzysiek
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
j24 napisał(a):RAFIK napisał(a):Wpisz w pozycję "SZUKAJ"-GLONY NITKI 
Tylko że to zielenice a nie nitki.
Dla mnie to własnie wyglada na nitki,które tez należą do zielenic 
-

RAFIK
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: BIAŁYSTOK
A mi to wyglada na pewien czarny glon ktory nie jeste nitkami tlyko normalnymi kropkami tez tomam i sam nie mam pojecia jak sie tego pozbyc ;/ narazie usuwam mechanicznie
-
Lesiuuu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Oj a mnie to bardziej wygląda na okrzemki - trudno coś powiedzieć więcej bo zdjęcie jest kiepskiej jakości. Jeśli to rzeczywiście są okrzemki zwiększ ilość światła
-
Arek_W
●
najlepszym sposobem jaki zawsze u mnie dziala na tego typu gloty to mniej swiatla , anubias wowczas rosnie wolniej ale nie ma problemu z glonami i mamy piekne roslinki bez plamk, postaraj sie posadzic jakąs inna roslinkę ktora bedzie nad anubiasem i bedzie go przykrywac powinno pomoc
-
kargul
●
Witam.
Dokładnie tak jak napisał Kargul. Anubias to roślina wolno rosnąca i nadmiar światła dla niej nie jest wskazany. Ten glon to okrzemka i u mnie też powstaje zawsze, jak tylko anubiasy dostana więcej światła (szczególnie nana).
POzdrawiam
-
RobertElk
●
Powiązane tematy
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Dzień dobry koleżanki i koledzy,
Właśnie założyłem tu konto gdyż mam następujący problem. Po około 1 roku nagle pojawiły mi się glony jak na zdjęciach. Czy możecie pomóc w ich identyfikacji oraz w jak...
Witam,
od jakiegoś czasu jestem aktywnym "czytającym" forum - analizuję wpisy, starając się wdrożyć je w swoim zbiorniku. Do takiego działania zmusza mnie sytuacja w moim akwarium, a mianow...
Cześć. Moje akwarium nawiedziła plaga okrzemek. Zbiornik ma 5 tygodni więc jest relatywnie świeży, przy czym ja swoim niedoświadczeniem dodatkowo tą plagę wzmocniłem, gdyż:
- W drugim tygodniu zmieni...
Witam czy takie zabarwienie kamienia to sinica? Był czysty a teraz zaczyna zielenic się z jakiegoś powodu.. w zbiorniku brak glonów. IMG_4538.JPG
Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej ro...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie.
Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit?
Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...
|
|