zaczął pleśnieć jak szalony
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
No...to nie było uprzejme,czy jak inni mówią-na poziomie....SORKI!!! Faktycznie pomyliłem "Planty". Ale przecież nie to jest głównym sensem! Mój Planta Gainer Ferro+ (już go dawno nie mam,bo oddałem) zaczął pleśnieć jak szalony,w sposób opisany wyżej. I to jest sens wypowiedzi. Dlaczego markowy nawóz,z terminem ważności do ok. września 2008 roku,jest śmieciem po 2 tygodniach???
Post wydzielony z innego tematu - mod AJ
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
romanbyd napisał(a):Mój Planta Gainer Ferro+ (już go dawno nie mam,bo oddałem) zaczął pleśnieć jak szalony,w sposób opisany wyżej. I to jest sens wypowiedzi. Dlaczego markowy nawóz,z terminem ważności do ok. września 2008 roku,jest śmieciem po 2 tygodniach??? 
Witam
Takie nawozy się odsyła do producenta a on je wymienia na nowe  .
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Odsylasz i dostajesz nowy. Ale z tego co wiem to podobno standard. Ja sam uzywalem i moj tylko troszke po gorze nalesnikiem byl pokryty ale z tego co wiem to i tak juz sie nie nadaje do uzycia. Ale kiedys gdzies tu czytalem wypowiedz ze spoko mozna plesn wylowic i zamieszac i jest OK Ja osobiscie bym tego nie robi  l.
-
ZOOLOG
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ZOOLOG napisał(a):Odsylasz i dostajesz nowy. Ale z tego co wiem to podobno standard. Ja sam uzywalem i moj tylko troszke po gorze nalesnikiem byl pokryty ale z tego co wiem to i tak juz sie nie nadaje do uzycia. Ale kiedys gdzies tu czytalem wypowiedz ze spoko mozna plesn wylowic i zamieszac i jest OK Ja osobiscie bym tego nie robi  l.
Nie jest to żaden standard. Osobiście zużyłem już 3 butelki Ferro a 4 kończę. W żadnej z nich nie pojawiła się pleśń. Wśród znajomych korzystających z ferro również nikt nie odnotował takiego przypadku. A post romanbyd-a jest 4 czy 5 przypadkiem na forum.
Bartek Lipczyński napisał już kiedyś, że nie jest skłonny faszerować nawozy utrwalaczami i zbędną chemią a spleśniałe nawozy wymienia na nowe.
Do opcji szukaj nie odeślę bo "działa inaczej".
Trzeba też kupując Ferro spojrzeć w jakich warunkach przetrzymywany jest w sklepie!
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Raczej się nie da,kupując "wysyłkowo" 
-

romanbyd
●
U mnie Ferro+ też zapleśniało po 2 tygodniach od zakupu. W sklepie towar był zapakowany i przechowywany na półce. U mnie trzymałem w szafce pod akwarium. Przecedziłem przez włókninę, wstawiłem do lodówki i stosuje. Pleśń nie wraca.Podobną sytuację miałem kiedyś z PGC.
Wniosek:
Najlepiej trzymać PGC i PGF w lodówce 
-

Biedron9
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rogoźno Wlkp
Biedron9 napisał(a):Wniosek: Najlepiej trzymać PGC i PGF w lodówce 
Potwierdzam. Trzymam PGC i PGF w lodówce już od czterech miesięcy i nic się nie dzieje.
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Ciekawe,czy producent/dystrybutor wyciągnie z tego jakieś wnioski ? Chociaż w postaci WYRAŹNEJ INFORMACJI. Na razie używam naw. innego producenta. Niesmak pozostaje...
-

romanbyd
●
Bartek Lipczyński napisał(a): W każdym razie, jak już wspomniałeś, masz produkt markowy i jako jego posiadacz jesteś otoczony opieka gwarancyjną i posprzedażną producenta.
Więc jak odreagujesz już na forum, to daj producentowi szansę się wykazać, kontaktując się z nim bezpośrednio.
W moim przypadku producent się nie wykazał.  Ale wyszło mi to na plus. 
-

Armek
●
armek napisał(a):Bartek Lipczyński napisał(a): W każdym razie, jak już wspomniałeś, masz produkt markowy i jako jego posiadacz jesteś otoczony opieka gwarancyjną i posprzedażną producenta.
Więc jak odreagujesz już na forum, to daj producentowi szansę się wykazać, kontaktując się z nim bezpośrednio.
W moim przypadku producent się nie wykazał.  Ale wyszło mi to na plus. 
A co ci wyszlo na plus??
-
ZOOLOG
●
Oczywiście zmiana nawozu. 
-

Armek
●
A na jaki nawoz zmieniles?
-
ZOOLOG
●
-

Armek
●
Bartek Lipczyński napisał:
Więc jak odreagujesz już na forum
,
Nie chodzi o żadne odreagowanie ! Oj ! nieładnie!
Chodzi o wyjaśnienie problemu pleśnienia nawozów,ogólnie dobrych. Nie interesują mnie prywatne oburzenia,czy urażona ambicja,tylko problem techniczny.
---------------
pozdrawiam!
-

romanbyd
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Po długiej przerwie wróciłem do akwarystyki, pierwsza próba z HT zakończyła się inwazją glonów (spowodowaną głównie nieumiejętnym nawożeniem i ciągłym grzebaniem w dnie), padnięciem części roślin i w ...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
|
|