Żywica epoksydowa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Żywica epoksydowa

Liczba wyświetleń: 1628·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

15 kwi 2007, 10:43 Żywica epoksydowa  (#1)  

Witam, mam pewien problem z moim tłem strukturalnym. Wykonałem je z poliwęglanu (warstwowa płyta używana jako swietliki w dachu, można z niej wykonać zadaszenie, garaż i wiele innych - użyłem go ponieważ jest dość sztywny) na który nakleiłem za pomocą żywicy epoksydowej łpek filicytowy, już miałem to wszystko włożyć do akwa kiedy zauważyłem że po wystawieniu na słońce żywica troche się rozpuściła, zrobiła się lepka ale kamienie nadal się trzymają. Kiedy tło schowałem do domu ponownie żywica stwardniała????Czy to normalne czy może dałem za mało utwardzacza????Czy moge to bez obaw włożyć do akwa- znaczy chodzi mi o to czy taka lepka żywica wydziela do wody jakieś szkodliwe substancje???pozdrawiam

undziu
Ranga: Początkujący

wirek Wrocław

16 kwi 2007, 13:36   (#2)  

Albo dałeś za mało utwardzacza, albo za krótko czekałeś na utwardzenie. Utwardzacze na bazie poliamin i poliamidów wymagają co najmniej kilku, jak nie kilkudziesięciu godzin. Czy po utwardzeniu żywica będzie coś wydzielać, to zależy od rodzaju żywicy i utwardzacza i receptury. Kiedyś na bazie epidianu 5 i utwardzaczy serii PAT z ZChO w Sarzynie produkowano farby do zbiorników na wodę pitną. A tak na koniec, łupek najczęściej jest fylitowy, czasem fyllitowy.

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

16 kwi 2007, 21:43   (#3)  

Dzięki za pomoc, najwidoczniej dałem za mało utwardzacza (za duża jego ilość powodowała dużą kruchość spoiwa). Co do nazwy to pod taką nazwą krył się ów łupek w firmie drogowej gdzie go nabyłem. Pozdrawiam...

undziu
Ranga: Początkujący

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

Wkład do filtra z żywicą a twardość wody i bezpieczeństwo

mix1981 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3519
Cześć wszystkim, czy ktoś stosował filtr z żywicą jonowymienną do zmiękczania wody? Chodzi mi konkretnie o takie coś https://dafi.pl/dafi/produkty/filtry-systemowe-dafi/filtr-z-zywica-jonowymienna/ -...

Pure resin PA202 - żywica usuwająca azotany

slawekmokwa1 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3078
Witam Czy do akwarium do zbicia azotanów nadaje się? PURE RESIN PA202 ŻYWICA USUWAJĄCA AZOTANY 2019-09-19%2018.06.49.jpeg

Żywica jonowymienna AMBERLITE MB20

akwa_mielec w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2295
Witam, czy ktoś z Was stosował żywicę Amberlite MB20 w akwarystyce? Mam ostatnio dostęp do takowej i tak się zastanawiam czy mógłbym nią troszkę zmiękczać kranówkę do podmian? Nie mówię tu o stałym wk...

Co to jest i jakie jest jego zastosowanie? (żywica?)

mkoziarski w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3049
Podczas przeglądania produktów ADA znalazłem taką oto fotkę. Czy może mi ktoś napisać co to jest i jakie jest tego zastosowanie? P.S. Zdjęcie zapożyczone ze strony naacademy.pl

Statystyki

Ten temat przegląda 169 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 169 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.