Witam
Na początku chcę w tym miejscu podziękować Bartkowi z Oleśnicy (
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/pr ... ile&u=5051) za wykazanie się dużą cierpliwością na moje pytania na privie. Bartek dzięki Tobie wiele się w moim baniaku zmieniło na dobre.
Wielkie Dzięki za wszystko.
Ale aby nie było zbyt pięknie to, pojawił mi się problem z hydrofilią corymbosą. Aby to zobrazować załączam fotkę. Problem dotyczy tylko tej jednej roślinki, wszystkie inne wyglądają zdrowo i pięknie rosną.
Teraz parę słów na temat parametrów wody:
PH ? 6,8
GH ? 9
KH ? 5
NO3 ? ok. 15
PO4 ? poniżej 0,5
Podaję CO2 (butla ciśnieniowa + dyfuzor membranowy)
Nawożenie:
Codziennie 3 x dozownik PG Macro, 2x dozownik SZ oraz 1 ml K2SO4.
Woda do podmian 100% RO ? 40 l w każdą sobotę.
W chwili obecnej jestem po lekturze dwóch materiałów dotyczących niedoborów (?Akwarium Triamonda? oraz. ?Objawy niedoboru oraz nadmiaru makro- i mikroelementów - Marcin Baranowski?). Wnioski moje są następujące:
1. niedobór fosforu
2. niedobór magnezu
3. prawdopodobnie również potasu.
Jakie podjąłem dalsze kroki? Otóż zamówiłem na Allegro dwa składniki:
- diwodorofosforan potasu (KH2PO4)
- siarczan magnezu siedmiowodny (MgSO4x7H2O).
- siarczan potasu (K2SO4), jak wiecie posiadam i dawkuję, (ale pewnie za mało ? to się nazywa asekuranctwo).
Jak otrzymam przesyłkę to przede wszystkim wykonam parę testów z dawkowaniem w odpowiednim stężeniu tych związków. Testy te chcę przeprowadzić na wodzie z RO, aby potwierdzić własne przemyślenia na ten temat. Chcę to zrobić następująco:
Do 10 litrów wody RO wprowadzę zgodnie z kalkulatorem stężeń jeden ml KH2PO4. Wtedy stężenie PO4 w wodzie powinno odpowiadać wynikowi z kalkulatora. Będę to sprawdzać testami Tetry. Jeżeli to, co wymyśliłem jest OK. to dla fosforu nie będzie problemu.
Jednak nie mam pomysłu na określenie ilości w dozowaniu potasu i magnezu. Doradźcie mi jak ustalić dawkę pozostałych związków? Czy też może robić to na ?czuja? i obserwować reakcję roślin?
No i oczywiście!!! Jeżeli pobłądziłem to mnie wyprostujcie.
Będę wdzięczny za wszystkie porady.
-----------------------
http://www.image-share.net/view.php?car ... G&comment=
pozdrawiam
Robert