Witam. Czy ktos z forumowiczow jest wlascicielem sklepu zoologicznego i moglby mi powiedziec czy trzeba miec jakies zezwolenia na sprzedaz ryb , roslin akwariowych, czy ktos posiada przykladowy biznesplan takiego sklepu, prosze o pomoc
Czy nikt nie posiada zadnych informacji na ten temat ktorymi moglby sie podzielic ? Jesli nikt nie ma biznesplanu to czy moglby napisac czy trzeba miec jakies zezwolenia na hodowle ryb akwariowych slodkowodnych, i gdzie mozna w takie ryby sie zaopatrzyc i jakie sa ceny ??
Mi wcale nie chodzi o biznes tylko mam na zaliczenie na studiach napisac biznesplan sklepu zoologicznego a za duzo informacji nie ma w necie na ten temat , wiec posuzkuje jakichkolwiek informacji
Zgody na rybki nie trzeba
Najlepiej zarejestrowac firme na produkcje i sprzedaz, gdyz w przypadku rozmnozenia sie ryb w sklepie bedziesz mogl je wprowadzic na stan bez faktury i sprzedac.
jezeli chodzi o biznesplan bedziesz musial sie skontaktowac z jakas hurtownia, ktora przedstawi ci orientacyjny koszt wyposazenia sklepu w podstawowe produkty.
W biznesplanie skup sie najlepiej na sklepie zoologicznym wylacznie z gotowymi produktami (bez zwierzat)
Teraz masz koszty:
1. najem pomieszczenia i jego remont
2. wykonanie instalacji wodnej i elektrycznej dostosowanej do obslugi akwariow. Z tego co wiem, elektryk jest w stanie podac orientacyjny koszt wykonania jednego punktu trzygniazdkowego (filtr+ swiatlo+grzalka). Jesli nie ma jej w lokalu, konieczna bedzie instalacja telefoniczna.
3. zakup regalu akwarystycznego + akwaria (liczac ok 0,50 zl za litr)
4. zakup wyposazenia akwariow: swietlowki, filtry, grzalki (na wyposazenie w produkty danej firmy sklepu mozna uzyskac duze rabaty)
5. Wyposazenie w lade, kase fiskalna, urzadzenie do platnosci karta platnicza, polki (stojaki firmowe mozna otrzymac za darmo,)
6. Zakup towaru do obslugi sklepu (siatki na ryby, preparaty do uzdatniania wodyi, pozywienie, wiadra, węże, pompki, itp.)
7. ubezpieczenie sklepu
8. zakup towaru
9. materialy reklamowe, ulotki, wizytowki, szyld
10. koszty zuzycia wody, wywozu smieci, energii elektrycznej.
Maly sklepik (do 50 m2) - towar:
akwarystyka: Tropical - pelne zamowienie na regal + Tetra czy Sera - polowa regalu
akwaria: zestawy firmy Wromak + pokrywy
filtry/grzalki - pelen regal Aqua Szut lub Aqua El
drobnica: Hagen (siatki, wezyki, kostki napowietrzajace, itp)
Pies: szczotki, szampony, legowiska, karmy (Pedigre + Eukanuba - regaly), gryzaki, zabawki
Kot: karmy Whiskas+ Iams + do 10 szt zbiorczych opakowań Cesar, szczotki, legowiska, kuwety (max 3 szt.), zabawki
gryzonie/ptaki - pelen zestaw Vitaral
Duże firmy producenckie maja przygotowane oferty dla otwierajacych sklepy, skladajace sie wlasnie z pelnego wposazonego firmowego regalu.
Nie wiem czy to wszystkie koszty, moze ktos jeszcze cos doda?
Dzieki Wielkie Elfir , to juz jest jakis punkt zaczepienia, a co do hurtowni to musze kontaktowac sie telefonicznie odnosnie jakis katalogow z cenami czy mozna je znalezc gdzies na necie?
Marcini1987 napisał(a):Dzieki Wielkie Elfir , to juz jest jakis punkt zaczepienia, a co do hurtowni to musze kontaktowac sie telefonicznie odnosnie jakis katalogow z cenami czy mozna je znalezc gdzies na necie?
Mysle, ze hurtownie po prostu maja cenniki. Skontaktuj sie tez z dzialem sprzedazy Aqua Szuta czy Aqua El.
W Poznaniu katalogi wlasne mialo tylko Euro Zoo.
Marcini1987 napisał(a):Dzieki Wielkie Elfir , to juz jest jakis punkt zaczepienia, a co do hurtowni to musze kontaktowac sie telefonicznie odnosnie jakis katalogow z cenami czy mozna je znalezc gdzies na necie?
Mysle, ze hurtownie po prostu maja cenniki. Skontaktuj sie tez z dzialem sprzedazy Aqua Szuta czy Aqua El. W Poznaniu katalogi wlasne mialo tylko Euro Zoo.
Witaj. Wyslalem pare e-maili ale narazie cisza, jesli ktos zna orientacyjne ceny takich zestawow pokarmow np. Tropical to niech napisze.
A odpowiedzieli ci na maila? Moze ceny sa dostepne dla zalogowanych uzytkownikow?
Ja pokazalam tylko strony hurtowni, ktore ja znam, z okolic Poznania. I nie wierze, ze w Lublinie w ksiazce telefonicznej nie znajdziesz numerow do hurtowni w okolicy.
Wiaj Elfir. Pytalem o strony internetowe a nie o numery telefonow gdyz ten biznesplan jest tylko na zaliczenie przedmiotu na studiach a nie na rozpoczecie wlasnej dzialalnosci...Postaram sie cos jeszcze sam znalezc...I tak wielkie dzieki Tobie za pomoc Pozdrawiam !
Skoro to praca zaliczeniowa to ceny moga byc calkowicie fikcyjne - ew. wez jakikolwiek cennik sklepu, odejmij od niego 20% i bedziesz mial podstawe do przygotowania pracy.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Piotr Baszucki napisał(a):Skoro to praca zaliczeniowa to ceny moga byc calkowicie fikcyjne - ew. wez jakikolwiek cennik sklepu, odejmij od niego 20% i bedziesz mial podstawe do przygotowania pracy.
Tak chcialem zrobic ale nigdzie nie moge znalezc cen calych regalow z pokarmami czy preparatami danej firmy. Masz moze jakies informacje na ten temat ?
A nie lepiej ściągnać z sieci jeden z programów TVN - o zakładaniu własnego biznesu. Sporo było przykładów. Między innymi stadnina koni. Czy był sklep ZOO to nie wiem, koniecznie musi być?
Paweł napisał(a):A nie lepiej ściągnać z sieci jeden z programów TVN - o zakładaniu własnego biznesu. Sporo było przykładów. Między innymi stadnina koni. Czy był sklep ZOO to nie wiem, koniecznie musi być?
Chodzi Ci pewnie o program "Firma" Obejrzalem dosc duzo odcinkow tego programu i mniej wiecej wiem jak zrobic biznes plan, tylko brakuje mi konkretow w postaci cen. Wiem ze na zaliczenie nie musza byc dokladne ceny ale tak jak pisalem interesuja mnie ceny calych zestawow pokarmowych danej firmy np. Tropical. Przeciez nie bede w biznes planie wypisywal wszystkich rodzaji pokarmow kazdej firmy bo to strata czasu i zdrowia
Piotr Baszucki napisał(a):Skoro to praca zaliczeniowa to ceny moga byc calkowicie fikcyjne - ew. wez jakikolwiek cennik sklepu, odejmij od niego 20% i bedziesz mial podstawe do przygotowania pracy.
Akurat branza zoologiczna rozni sie od innych specyfika..jest tu tez zywy towar, ktory ma inna marze, ale tez koszta sa o wiele wieksze - warto umiescic to w biznesplanie (oswietlenie, ogrzewanie, pokarm, nawozy, woda,membrany ro itd. itd.)
Uwaga do biznesplanu: wszystko zalezy od tego czy to sklep pro, ktory nie oszczedza na kosztach i ma produkty najwyzszej jakosci..czy maly "zapyzialy" sklepik oferujacy kilka produktow z konczacym sie terminem waznosci..
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Uwaga do biznesplanu: wszystko zalezy od tego czy to sklep pro, ktory nie oszczedza na kosztach i ma produkty najwyzszej jakosci..czy maly "zapyzialy" sklepik oferujacy kilka produktow z konczacym sie terminem waznosci..
Jesli chodzi o mnie to, raczej robie biznes plan "zapyzialego" sklepiku Piotrze, a Ty masz moze jakies ceny takich gotowych regalow z pokarmami czy urzadzeniami danej firmy ?
Zapraszam do obejrzenia wnętrz sklepu dedykowanego akwarystyce roślinnej i aquascapingowi, który powstał w Szwajcarii.
Materiał okraszony jest pokazem zakładania akwarium.
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/maj-2013/ada-aqua-forest.jpg
Zespół Aqua Design Amano odwiedza z kamerą kolejny japoński sklep akwarystyczny. Wystarczy ...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/lipiec-2013/ada-4.jpg
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu Aqua Design Amano. Tym razem firma odwiedza sklep akwarystyczny B-BOX aquari...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/skk1.jpg
Kamera ADA dotarła do kolejnego sklepu akwarystycznego. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego z serii filmów z wędró...
Totik w Technika CO2· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6884
Mój komputer akwariowy "Skalar" powoli dogorywa, szukam jakiegoś zamiennika, może polecicie coś sensownego?
Interesuje mnie coś co by miało następujące funkcje:
- pomiar temperatury, najlep...
Anonim 45734 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 11328
Witam!
Mam zamiar zacząć rozmnażać rybki. Mniej więcej wiem już coś na ten temat, tylko mam problem, bo nie mam żadnego mchu, ale na wielu forach czytałem, że zamiar własnie mchu robi się tzw mop akw...
bartosz34 w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2299
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...
akwafun w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4212
Witajcie, czy ozon w dużym stężeniu działa jakoś negatywnie na silikon akwarystyczny? Pytam, ponieważ posiadam ozonator o dość dużej wydajności, którym dezynfekuje sobie klimatyzacje w samochodach i c...
Arkady2010 w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 936
Witam !
Po kilku latych badan i przygotowan Firma Söll wprowadzila na rynek Fotometr akwarystyczny i nie tylko.
https://lh5.googleusercontent.com/-T1vZLee2bmw/TuUCZkhFHCI/AAAAAAAAA0...
Statystyki
Ten temat przegląda 395 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 395 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej