identyfikacja niedoboru lub nadmiaru - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

identyfikacja niedoboru lub nadmiaru

Liczba wyświetleń: 1947·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czy ktoś może mi pomóc w określeniu czego mam za dużo lub czego za mało na podstawie fotki ? Chodzi mi o ten zielony nalot na korzeniu . Taki sam mam na szybach ale stamtąd systematycznie go usuwam . Pojawiły mi sie też długie zielone nitki , głownie na dole czyli w podłożu i na korzeniu .
Moje parametry wody :
pH = 7
GH =11
KH = 9
NO3 różnie :D tzn.rano mam około 5 a wieczorem dobija do 20 /co tez mnie zastanawia /
CO2 = 27
PO4 = niestety chwilowo brak

Baniak 162 L- 2 miesiące .Podaje nawozy PG : Makro wg zaleceń czyli przy podmianie 5ml i co dzień 4 ml . Classic tylko przy podmianie wg zaleceń czyli 8 ml . Podmieniam 40 l co tydzień .Od dwóch dni podaje Fe ale moje problemy zaczęły się wcześniej i na razie nie widzę żeby Fe miało ten stan pogarszać .

Obrazek

Tomek.W

Tomek.W napisał(a):NO3 różnie :D tzn.rano mam około 5 a wieczorem dobija do 20 /co tez mnie zastanawia /

Mnie by zastanawiło najpierw jakim testem mierzysz NO3.
Brak wiedzy na temat PO4 i Fe wstrzymuje wszelkie dywagacje.
Poza tym zwiększyłbym podmiany do 1/3 - 1/2 pojemności tygodniowo i zmniejszył dawkę Makro (do 1/2 zalecanej) i Fe (do 1/3) bo nie masz zbyt dużej obsady roślin. Zrób ze dwie podmianki po 50% i sprawdź jak będzie to wyglądało ze zmniejszonymi dawkami.
A na marginesie to baniaczek ma swój klimacik. :wink:

Armek
Ranga: Znający temat

armek napisał(a):Mnie by zastanawiło najpierw jakim testem mierzysz NO3.
Brak wiedzy na temat PO4 i Fe wstrzymuje wszelkie dywagacje.
Poza tym zwiększyłbym podmiany do 1/3 - 1/2 pojemności tygodniowo i zmniejszył dawkę Makro (do 1/2 zalecanej) i Fe (do 1/3) bo nie masz zbyt dużej obsady roślin. Zrób ze dwie podmianki po 50% i sprawdź jak będzie to wyglądało ze zmniejszonymi dawkami.
A na marginesie to baniaczek ma swój klimacik. :wink:

Testy to Zoolek . Może nie są super dokładne ale tendencje chyba pokazują dobrze :D
No mnie tez bardzo brakuje wiedzy na temat PO4 i mam zamiar to zmienić . Co do żelaza to faktycznie nie wiem ile mam ale tak jak pisałem wcześniej dopiero zacząłem je dawkować . Zresztą nadmiaru raczej nie było sądząc po wyglądzie Eustralisa :D To mój test .Zresztą Fe i tak podawałem na początku mniej bo jakies 1/2 zalecanej dawki .Poxniej miałem zamiar zwiększyć .
Zwiększyć podmianki może być na razie ciężko bo jestem w trakcie zmniejszania twardości i wymianki robie wodą z RO >niestety nie mam filtr i muszę wodę kupować .Może za parę dni jednak zafunduje sobie osmoze to będę szalał :D
Nawozy właśnie od wczoraj profilaktycznie zmniejszyłem o połowę i spróbuje za obserbować jakie to da efekty .
Byłem ciekawy czy da sie tak na oko mniej więcej określić co może byc przyczyną tego nalotu :D Wiem , że na oko to chłop w szpitalu ....itp.
Ciesze się , że oceniasz baniak jako tako bo mnie sie w nim nic nie podoba :D Tyle , że to raczej normalne . Co do roślin to wiem , że łysawo jest ale nie chce więcej gatunków i czekam aż to sie rozrośnie . No może dorzucę coś czerwonego jeszcze :D Rośliny zasuwają do góry aż miło ale jeszcze gdyby mi sie te glony nie pokazywały .....Pozbyłem sie inwazji krasnorostów na starcie to teraz te zielone nitki :D

Tomek.W

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 kwi 2007, 21:04   (#4)  

Widzę, że masz sporo porządnego, niewykorzystanego przez małą ilość roślin światła, więc zapewne stąd też te glony.

Armek

02 kwi 2007, 21:09   (#5)  

No światełko mam porządne :D Ale starałem się dawkować oświetlenie .Długo świeciłem tylko 6 h na dobę .Od 2 tygodni dopiero przez 8 godz na full i po dwie godziny rano i wieczorem na jednym żarniku .
Czyli sugerujesz jednak dosadzić ? :D

Tomek.W

02 kwi 2007, 23:44   (#6)  

Jeśli zależy Ci na takiej kompozycji to spróbuj na razie pojeździć na zmniejszonych dawkach i zwiększonych podmianach z kontrolą NO3, PO4 i Fe. Jeżeli to nie przyniesie skutku to dosadź zioła. Przy takim świetle moim zdaniem będzie to raczej nieuniknione, zresztą aż żal nie wykorzystać tych świeczek. :D

Armek

03 kwi 2007, 18:13   (#7)  

Dzisiaj zrobiłem testy na PO4 i wyszło mi na poziomie 1 . Czyli za dużo . Muszę chyba odstawić Makro na jakiś czas .

Tomek.W

03 kwi 2007, 20:06   (#8)  

Tylko nie pisz, że mierzyłeś Zoolekiem. :?

Armek

03 kwi 2007, 22:12   (#9)  

No zoolekiem :D Nie mam innych

Tomek.W

04 kwi 2007, 02:02   (#10)  

Porażka. To tak jakbyś wróżył z fusów. :? No nic, działaj jak wcześniej pisaliśmy i obserwuj.

Armek

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

003.JPG

Identyfikacja niedoborów i nadmiarów na podstawie zdjęć

tomdiaz w Nawożenie · Odpowiedzi: 1495 · Wyświetlenia: 728237
Witam Od jakiegos czasu pojawiły mi sie dziury na roslinkach akwarium 76 litrow swiatło 20 wat jarzeniowka(6500lumenow)i dwie żarówki energoosz. (6500lm) nawozenie Tmg 9ml po podmianie wody (15 l) co ...
IMG_20241130_161920.jpg

Identyfikacja niedoborów na podstawie zdjęć

Half32 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4595
Dzień dobry czy możecie mi doradzić zdiagnozować niedobór u tej rośliny Gratiola viscidula Parametry wody PH 6.17 Gh 4 KH 0 Po4 0 No3 10ppm Podłoże to Dennerle soil Akwarium pracuje od 3 miesięcy Wo...
IMG_20241220_184833.jpg

Identyfikacja problemów

matiAkwarysta w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2756
Dzień dobry, jestem nowy na forum i chciałbym poradzić się odnośnie problemów z roślinami. Pojawiają się małe dziurki. W Hygrophili corymbosa pojawiają się małe dziurki, które z czasem rosną i liście ...
Zrzut ekranu 2023-06-29 211616.png

Pomoc w identyfikacji nadmiarów lub niedoborów

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2024
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
42043A73-94E9-4B93-9BE1-73F203244F12.jpeg

Poskręcane młode liście, problem z identyfikacją a Ca/Mg

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4520
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady. Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii. Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
IMG_20211030_145904152.jpg

Nadmiaru/ niedobory

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7644
Witam. Zaczęły mi się pojawiać mikro dziury Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest nie tak ? Parametry mam książkowe . Choc nie wiem czy to nie przez mikro

Torf w woreczku na wkłady filtracyjne lub w pończosze

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4575
Dzień dobry, Tak jak już pisałem w innym poście dzisiaj mam problem głównie z Microsorum. Planowałem zakup mineralizatora RO. Przyjrzałem się jednak dokładniej liściom Anubiasa. Jest to jedyna obecni...

Cytrynian potasu lub glukonian potasu, jako nawóz potasowy?

pgalko w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6420
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...

KNO3, KH2PO4, K2SO4- jaki producent/sklep w UK lub PL

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2260
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...

Prośba w identyfikacji niedoborów lub nadmiaru

tymon1705 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2536
Witam  Na wstępie chciałbym się z wszystkimi przywitać , i w kilku słowach opisać swój problem. Od jakiegoś czasu nie mogę sobie poradzić z moim akwarium rośliny marnieją , słabo rosną , a nawet gnij...

Statystyki

Ten temat przegląda 411 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 411 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.