czarne podłoże - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

czarne podłoże

Liczba wyświetleń: 3599·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

31 mar 2007, 17:46 czarne podłoże  (#1)  

Witam wszystkich!!!!
Poszukuję do mojego akwa ciemnego podłoża, które fajnie kontrastowało by z dość dużą aleją z pisaku kwarcowego - w ciemnym podłożu rzecz jasna będą rosły rośliny. I tu pojawia sie problem- z dostepnych podłoży przetestowałem kilka i wydaje mi się że się nie nadają:
- volcanit - wydziela za dużo żelaza i na wierzchnią warstwę chyba się nie nadaje,
- floran - jest raczej brązowy a nie czarny i wydaje mi się że jest zbyt lekki, mocniejszy ruch wody powoduje unoszenie się jego drobinek,
- bazalt - w sumie to byłem na niego zdecydowany ale ma ten minus, że ma ostre krawędzie a niedawno przeczytałem na forum że może to spowodować uszkodzenie roślin podczas sadzenia a do tego nie widziałem żeby zbyt wielu akwarystów na tym forum prezentowało zbiorniki z takim właśnie podłożem???
Pozostają jeszcze podłoża ada - co do ich jakości nie mam żadnych wątpliwości ale mam pytanko czy np. aqua soil można odmulać jeżeli zaszłaby taka potrzeba (ponieważ po 3-4 miesiącach od startu zbiornika chciałbym wpuścić jakieś 6-8 paletek - akwa 800 litrów). Pozdrawiam i będe bardzo wdzięczny za pomoc. TOMEK

undziu
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pejot Warszawa

29 cze 2007, 15:32 czarne podłoże  (#2)  

Witaj,
Stosowałem przez dłuższy czas bazalt i nie stwierdziłem jakichkolwiek problemów. Rośliny zawsze sadzi się delikatnie i przy takim postępowaniu bazalt ich nie uszkadza.

Jeżeli chodzi o floran - w tej chwili go stosuję. Jest on rzeczywiście dość lekki, lecz jego ruch spowodował dopiero wylot filtra skierowany prosto w podłoże. Przy standardowym ruchu wody w akwarium nie ma z tym problemu. Jedynie co, to ryby kopiące w dnie, które powodowały, że po dłużczym czasie dno się wyrównywało. Ale to jedyna wada.

Osobiście preferuję floran, gdyż daje bardziej naturalny wygląd zbiornika, ale oczywiście nie kontrastują z nim tak rośliny jak z bazaltem :)

Pozdrawiam,
Pejot

pejot

Miasto: Warszawa

29 cze 2007, 16:11   (#3)  

Sam posiadam bazalt w mojej 375 i znam jeszcze wiele osob ktore go uzywaja i ejscze nigdy nie bylo problemu z rybaki dennymi czy tez roslinami

listek

Emi Gliwice

30 cze 2007, 22:38   (#4)  

Jest jeszcze jedno podłoże czarne, które stosunkowo od niedawna widzę w zoologicznych. To czarny kwarcyt. Średnica ok 2-3 mm, dość lekki i delikatny, lekko błyszczący.

Emi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gliwice

Maciejewski Maciek Gorzów Wlkp.

27 lip 2007, 20:13   (#5)  

Też używałem kiedyś bazaltu. Trochę jest ostry ale bez przesady. Poza tym dość ciężki jest ale za to obojętny dla wody. W sumie można używać bez obaw.

Maciejewski Maciek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gorzów Wlkp.

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

300L Akwarium biotopowe. Czarne wody Ameryki Południowej.

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2474
Zapraszam do obejrzenia.

Nowe kamienie w ofercie - czarne otoczaki

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2551
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-lawa-news-1-a7b028f3f9b019042f5422560fd44816.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe kamienie dekoracyjne - czarne otoczaki z lawy wulkanicznej...

Czarne wody-przygotowanie.

Evanthas w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4829
Witam. Planuje uruchomić moje akwarium 96 litrów o wymiarach dł 80 wys 40 szer 30. Ma to być biotop czarnych wód (wiem, że to forum roślinne ale jestem pewien że niejedna osoba tutaj ma duże doświadcz...

podłoże bazaltowe

gentlemanjack w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2299
Witam wszystkich potrzebuje rady od doswiadczonych akwarystów, otóż posiadam zbiornik ok 120 l , z podłożem bazaltowym i moje rosliny nie rosną zbyt dobrze. Czytalem na forach ze warto pod żwir dodac ...

Problem z roślinami duże czarne plamy pilne

Przemysław Staszewski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3407
Sam często doradzam jednak tym razem zrobiłem wielkie oczy.. W kilka dni hetheranthera przypomina śmieć.... Staurogyne repens ma plamy w kolorze spalonej gazety Bolbitis gniją fragmentarycznie liś...

Czy ta ziemia nadaje się na podłoże ?

kamil2963 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1395
Witam. Ten temat jest już oklepany i nudzący ale nie chce popełnić błędu. Co powiecie o tej ziemi ? http://www.ark-pol.pl/oferta.html (jest to ziemia uniwersalna, 6 od góry) Pisze ze makro i mikro wyn...

Start Wabi-Kusa - kilka pytań (podłoże, rośliny)

Konto17413 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3136
Kupiłem już zbiorniczek (10 litrowy kielich). Przetestuję nowe podłoże (substrat podżwirowy) NutriPlant. I tutaj pierwsze pytanie: Czy substrat przykryć cienką warstwą żwiru czy mogę zastosować sam s...

Broszury ADA: nawożenie, podłoże, filtracja

Anonim 1811 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1742
Do poczytania dla zainteresowanych: http://www.adana.co.jp/en/sc/news/detail/197 Podstawy można załapać, całkiem fajnie się czyta. Wkrótce będzie polska wersja :wink:

kolor tla do roslinnego ...czarne czy frost glass ?

kubalik w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5162
Hejka ! przymierzam sie do restartu mojej 260ki , przy tej okzji bede mogl pozbyc sie mojego niebieskiego tla i zastanawiam sie czy zastosowc czrne http://www.thatpetplace.com/pet/group...

Nowa aranżacja - podłoże

Peterpl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1742
Jestem w trakcie twoerzenia nowej aranżacji w akwarium 112L i zastanawiam się nad podłożem, mam już 8L Florana wiec chciałbym go wykorzystać, ale także dać jakiś gotowy substrat, pewnie będzie to aqua...

Statystyki

Ten temat przegląda 676 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 676 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.