Podawanie Makro - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podawanie Makro

Liczba wyświetleń: 2076·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
staffik Krakow

28 mar 2007, 20:31 Podawanie Makro  (#1)  

Witam
Jesli chodzi o akwarium roslinne to jestem poczatkujacy. Chcialbym ze wzgeldu na oszczednosc funduszy zrobic nawoz.
Mam akwarium 60 litrow
Jako nawozu micro chce uzyc Symfoni 50 g na 700 ml 1ml dziennie
Dodatkowo chce podawac Fe w postaci Ferro-Aktiv Tropicala wg zalecen producenta.
Zastanawiam sie tylko nad czescia Makro nawozenia. Jakie sa proporcje i jakie pierwiastki w nawozach macro np Aqua artu lub ADA bo chcialem zrobic cos swojego.
Ps A czym sie roznia i jak wyglada sklad nawozow dolewanych do swierzej wody ktora podmieniamy w akwarium??? I chcialem jeszcze aby bardziej doswiadczeni zweryfikowali czy odnosnie mikro i Fe nie robie jakiegos byka
Dolozylem jeszcze pod koreznie tabletki do kwiatkow doniczkowych lacznie 2 tabletki na akwarium
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Ostatnio edytowano 29 mar 2007, 15:22 przez staffik, łącznie edytowano 1 raz

staffik
Ranga: Początkujący

Miasto: Krakow

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
staffik napisał(a): Jakie sa proporcje i jakie pierwiastki w nawozach macro np Aqua artu lub ADA bo chcialem zrobic cos swojego.

no N P K - czyli azot fosfor i potas

a jakie sa proporcje to tajemnica handlowa...wlasnie po to zeby sobie samemu nie zrobic
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

jabol
Ranga: Aktywny użytkownik

staffik Krakow

29 mar 2007, 00:20   (#3)  

I nie uwierze ze nikt tych proporcji nie zna, skoro znana jest proporcja np TMG.
Kazdy kto kombinuje sam z mikro kupuje makro firmy ADA?- Nie sadze

---------------------

Zapytam wiec inaczej ?? Jak podawac(w jakich ilosciach) Azot i fosfor dodatkowo do tego zestawu o ktorym napisalem???

staffik
Ranga: Początkujący

Miasto: Krakow

igi Łódź

30 mar 2007, 18:23   (#4)  

W teorii NPK to 10 : 1 : 20 (stosunek azotu : fosforu : potasu - a nie jak niektórzy sądzili azotanów : fosforanów itd.).

Wpisz w opcji szukaj "NPK" - prawie 200 wyników. Było dużo o tym i czasem ciekawie :)

Ja sam podaje N, P i K w postaci soli więc polecam ww. lekturę, bo sam przez to przeszedłem.

Podane powyżej proporcje są dobrym punktem wyjścia do dalszych eksperymentów - jeśli oczywiście masz takie zacięcie.

Niestety, trudno powiedzieć jakie docelowe stężenia tych pierwiastków będzie w Twoim akwarium odpowiednie - wysokie czy niskie :?:

IMO możesz dążyć do NO3=10-15 mg/l, PO4=0,5-1, K=15-20 - a póżniej się zobaczy, w którą stronę dążyć - w dół czy górę :)

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20220812_224825.jpg

Niedobory chyba makro na E tenellus

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5549
Dzień dobry Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
DSC_5645.JPG

Ogólny nawóz mikro/makro Tropica Plant Growth Specialized

greg1978 w Nawożenie · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 29489
Witam zbiornik 4tygodnie 104l (ok 75l samej wody), podmiana raz w tygodniu ok 30-40l RO/Kran CO2 z butli + reaktor elektrozawór ok 9h na dobę Światło led DIY (obecnie ok 24cm nad taflą wody było zd...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2840
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Czas reakcji na podawanie nawozów

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2151
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd. Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...

Podawanie Fe

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5109
Witam, Jakie sa wasze doswiadczenia z podawaniem Fe? Czy podawanie Fe jest konieczne? Zauwazylem u siebie, że podając regualrnie Fe rośliny dostaly jakis glonów. Tygodniowo sumarycznie podawalem ok 0...

Podawanie mikroelementów

MisterVento3 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1220
Witam, gdzieś na filmiku usłyszałem że mikro powinno się podawać gdy światło jest wyłączone. Rzeczywiście tak jest, czy po prostu jest to jakaś bzdura? Pozdrawiam.

Czy to już czas na makro i mikro?

DamianS w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3656
Koledzy dzisiaj mija 15 dni od zalania mojego 240l zbiornika. Dotychczas podawałem tylko potas z Ferki, bakterie i robiłem 2x podmianke w ciągu tygidnia. Akwarium jest założone na podłożu Dark Soil, p...

Podawanie płynnych nawozów do podłoża

rrosi w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3836
Może temat zbyt przekombinowany, ale... W moim 30l jest podłoże soil Tropica, które ma już blisko 5 lat. Akwarium po kilku (chyba 3) restartach. Oczywiście stosowałem różne nawozy do podłoża: Ferka, V...

Nawożenie akwarium - ile makro- i mikroelementów?

snyghter w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3097
W itam jestem tu nowy. Problem moj dotyczy nawożenia. Jaka ilosc nawozu makro i mikro oraz wegla w plynie podawac do mojego baniaka. Nawoze makro i mikro i weglem w plynie zakupionym orzez allegro. Ba...

Nawożenie makro a poziom NO2.

superwrobel w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3077
Witam wszystkich. Czy nawożenie makro które zawiera w składzie między innymi azot w formie KNO3 może mieć wpływ na poziom NO2 w akwarium? Proszę wszystkich o opinię na ten temat. Z góry dziękuję....

Statystyki

Ten temat przegląda 373 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571613
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 373 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.