Sposób przygotowania podłoża - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sposób przygotowania podłoża

Liczba wyświetleń: 5250·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
To jest mój pierwszy mail na tym forum.
Interesuje mnie sposób przygotowania podłoża w akwa poza standartowym żwirkiem i torfem co można dodać ile i jaki to może mieć skutek w odniesieniu do ryb. Po stosowaniu nawozów do wody Tropikala nie zauważylem zmian w roślinach ale za to ryby nie były w najlepszej kondycji. Akwarium mam ok 50l netto i ze względu na dzieciaki troche przerybione. Oswietlenie po 15 W power glo i grolux, ph 6 TwO 10-12 TwW 8

neonek

Krzysiek Brzesko
Witam:
O podłozu ci nic nie wspomnę bo sam
mam żwirek wymieszany z torfem,ale
co do nawozu Tropicala to mogę się
wypowiedzieć :).Niewiem który ty stosujesz,
ale ja aktualnie mam Aqua Plant z azotem
i fosforem .Dodaje go prucz innych dla
uzupełnienia tych dwu pierwiastków i zauważyłem
właśnie po nim,że moje roślinki ruszyły :D :D.
Mam akwarium 64 litry więc niewiele większe od
twojego.
Jakie dawki stosujesz i co ile????
Moje rybki czują się znakomicie :D:D .Może nalałeś
tego specyfiku troche za dużo jak na pierwszy raz??
To tyle

Pozdr.
Krzysiek

Krzysiek
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brzesko

Marcin Baranowski Białystok

02 sie 2003, 23:15   (#3)  

Oprócz torfu moim zdaniem warto dać jeszcze trochę laterytu. Mam zamiar tak robić kiedy będę zmieniał podłoże.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
>Tropicala to mogę się
>wypowiedzieć :).Niewiem który ty stosujesz,
>ale ja aktualnie mam Aqua Plant z azotem
>i fosforem .Dodaje go prucz innych dla
>uzupełnienia tych dwu pierwiastków i zauważyłem
>właśnie po nim,że moje roślinki ruszyły :D :D.
>Mam akwarium 64 litry więc niewiele większe od
>twojego.
>Jakie dawki stosujesz i co ile????

W tej chwili nie pamiętam dawek ale były na pewno zgodne z opisem na butelce podawałem Aqua Planta na przemian z Żelazem

neonek

04 sie 2003, 16:46   (#5)  

Marcin Baranowski napisał(a):Oprócz torfu moim zdaniem warto dać jeszcze trochę laterytu. Mam zamiar tak robić kiedy będę zmieniał podłoże.

A co to jest lateryt gdzie go szukać napisz coś więcej.

neonek

Marcin Baranowski Białystok

04 sie 2003, 16:48   (#6)  

Lateryt to rodzaj glinki bardzo bogatej w zelazo. W Polsce dostepny jest chyba tylko produkt firmy Hobby w postaci drobnych kulek. Poszukaj w sklepach internetowych.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Witold Sławiński

04 sie 2003, 20:39   (#7)  

Może wyrażę tutaj trochę pogląd idący "pod prąd" , ale uważam że w zasadzie wszelkie dodatki do podloża typu lateryt, torf, wermikulit są zbędne i nic szczególnego nie dają. IMHO szkoda kasy i energii aby się w to bawić.
Raz się skusiłem i mam akwarium 75 litrów z podłożem żwir+wermikulit+lateryt. W porównaniu do akwarium głównego, gdzie wystepuje tylko czysty żwir nie dostrzegam ŻADNYCH różnic we wzroście, kondycji itd. jakichkolwiek roślin. A już sporo gatunków roślin przewinęło się przez obydwa akwaria.

Witold Sławiński

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

ziel-dom-paleczki-uniwersal-800x650-tile.jpg

Nawozy do podłoża - tania alternatywa

msnolan w Nawożenie · Odpowiedzi: 298 · Wyświetlenia: 175466
Skoro w akwarium używamy nawozów rolniczych w postaci soli, to dlaczego nie skorzystać z tego, co wykorzystujemy w domu? Ze względu na duża ilość pytań postanowiłem założyć temat, w którym opiszę p...

Sposób na testy a parametry.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2282
Witam! Jaką obraliście taktykę lub sposób wykonywania testów żeby dowiedzieć się ile danego i w jakim czasie pierwiastka zużywają rośliny, żeby dowiedzieć się ile i w jakim też czasie dozować? :D Czyi...

Nawóz do podłoża

Norkoc w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3462
Polecacie jakiś nawóz do podłoża dla kryptokoryn i zabienic w rozsądnej cenie?

Pomiar ze słupa czy podłoża?

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5035
Cześć, chciałbym podpytać o kwestie pomiaru z podłoża i ze słupa wody. Dotychczasowo pomiaru dokonywałem z podłoża i parametry były w miarę stabilne jak poniżej. Dzisiaj zrobiłem sobie pomiary i porów...

Pomiar fosforu z podłoża

Bernhard Roth w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2965
Cześć Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby? Prośba o porady....

Obniżenie ph przy pomocy podłoża Podłoże H.E.L.P. Advanced S

pacyfik26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5879
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...

Podawanie płynnych nawozów do podłoża

rrosi w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3856
Może temat zbyt przekombinowany, ale... W moim 30l jest podłoże soil Tropica, które ma już blisko 5 lat. Akwarium po kilku (chyba 3) restartach. Oczywiście stosowałem różne nawozy do podłoża: Ferka, V...

Pomoc przy wyborze nawozów i podłoża.

MichauD w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1992
Witam, od jakiegoś czasu mam w planach postawienie kolejnego zbiornika z tym że, nie wiem jakiej kombinacji albo pełnego systemu użyć. Pod uwagę biorę takie opcje: Ada Amazonia + linia nawozów Ada Cal...

Sposób na podawanie nawozów

zaborek w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5514
Chciałem zapytać, czy macie jakiś sprawdzony sposób podawania nawozów płynnych do akwarium. Chodzi mi o to, czy wlewanie nawozów prosto z dozownika do akwarium jest bezpieczne i czy nie szkodzi rybom...

Sposób na rozrobienie soli

meniek w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3643
Witajcie macie jakiś sprawdzony sposób na rozrobienie soli np potas 100g w wodzie ro 500ml czy potrzebny jest jakiś kalulator

Statystyki

Ten temat przegląda 290 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 290 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.