Moje nowe 60l - prosze o porady.... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Moje nowe 60l - prosze o porady....

Liczba wyświetleń: 2370·Odpowiedzi: 5
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam!!! To jest moje akwa założony 3 tygodnie temu. Wiem że wpuściłem za wcześnie rybki ale tak wyszło. Jest to standardowy zestaw Juwel ktory udało mi się wylicytowac na allegro za 129zł, oczywiście nowy. Myślę że to dobra cena. No i tak zaczęła się moja przygoda z akwarystyką.
Mam już przygotowaną bimbrownię i nawóz ale wiem że jest za wcześnie na to. Narazie musze dołożyć świetlówkę do obecnej 15W. Zastanawiam się nad Power Glo ale cena mnie odstrasza i pomyślę jeszcze. Narazie wykleiłem pokrywę od środka folią lustrzaną. Jak baniak trochę postoi i zainstaluje świetlówkę to uruchomię bimbrownię i zacznę nawozić, no i oczywiście dokupię jeszcze trochę roślin. Zauważyłem niedawno na muszli i na żwirku kilka żółto zielonych plamek ale w sklepie zoo powiedzieli mi żeby się tym nie martwić przez pewien czas aż baniak się nie ustabilizuje. Mam nadzieję ze to prawda. Narazie w pierwszej kilejności zajmę się oświetleniem. A i zapomniałem napisać że muszle już wywaliłem bo tak mi kazał kolega akwarysta.
Proszę o porady i opinie które będą dla mnie bardzo cenne i na pewno się ich posłucham.

kamson

kresone Świętochłowice

24 mar 2007, 05:40   (#2)  

Ja wywaliłbym wszystkie muszle (mogą niepotrzebnie utwardzać wodę)
Widzę też że nowe liście rosną blade np. na hydrokotyle zaczoł bym nawozić ale delikatnie
A CO2 już dawno mogłeś uruchomić
postaraj się też o testy napewno ci się przydają!!!!

kresone
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Świętochłowice

24 mar 2007, 12:29   (#3)  

Według mnie powinieneś zmienić również korzeń na mniejszy - zajmuje w zbiorniku zbyt dużo miejsca kosztem roślin. Tło - do wymiany na jednobarwne. No i zupełnie nie masz na razie pomysłu na aranż akwa. Zamiast świetlówki Hagena kup tańszą, ale wcale przez to nie gorszą np. Philipsa - widma świetlówek. Powodzenia :wink:

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
igi Łódź

01 kwi 2007, 11:59   (#4)  

Za duży korzeń, za duży kamień i za dużo dużych roślin ja na taki baniaczek.

Pomyśl o roślinkach łodygowych drobnolistnych, sadzonych w kępkach - powiększysz tym optycznie akwarium.

Korzeń jak już to też delikatny, cieńszy, bardziej przypominający gałęzie na drzewie niż taki gruby pień. Nie przesadź też z ilością roślin :)

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

13 kwi 2007, 21:01   (#5)  

Witam!!! Zmieniłem tło i dołożyłem świetlówkę Aquarell na przód z odbłyśnikiem. wywaliłem muszle. Zacząłem delikatnie nawozić symfonią z potasem i uruchomiłem CO2.
Niestety pojawiły się glony takie jak zielone plamki na szybie i kamieniach oraz takie same zielone i czarne plamki na niektórych liściach. Przestałem na razie nawozić bo myślę że tak będzie lepiej żeby glony zniknęły. Nie wiem czy dobrze robie wiec proszę o ewentualne porady a na pewno się dostosuje. Dziękuję za poprzednie porady i postaram się dostosować do następnych tak jak i do tych. Proszę o doradzenie jakich jeszcze roślin dosadzić. A i te pływające łodygi z korzeniami obciąłem bo za bardzo się rozrosły. Zastanawiam się także nad kupnem wgłębki??? POZDRAWIAM i Dziękuję!!!

kamson

14 kwi 2007, 08:57   (#6)  

Dosadż coś szybkorosnącego np. rogatek w ten sposób ustabilizujesz parametry,pózniej możesz go wywalić :?

blassi

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Nowe Studio MJ Aquascaping

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1670
Na zachodzie powstają nowe studia a w Polsce się zamykają, szkoda bo potencjał wielu osób został zmarnowany.
20231213_192622.jpg

Moje 60l

Michał83krk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1645
Moje 60 l pozdrawiam
20231122_202100.jpg

Aranżacja HEXA SET II 60L

DorotaJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3398
Witam was. Szukam pomysłu na akwarium HEXA SET II 60L. Już tyle razy w ciągu 20 lat go aranżowałam i zawsze po roku okazywało się, że nie wygląda to tak jak planowałam Akwarium specyficzne: węższe niż...
YouTube

Tutorial ADA 60l

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1565
1-270122.jpeg

60l - James Starr-Marshall (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3361
1-270122.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 60l z aranżacją autorstwa Jamesa Starr-Marshalla wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.p...
1-100122.jpeg

60l - Mark Evans (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3026
1-100122.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 60l z aranżacją autorstwa Marka Evansa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...
YouTube

Akwarium roślinne - porady dla początkujących

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11590
Zapraszam do obejrzenia (włączcie polskie napisy), Balazs mądrze mówi - szczególnie o planowaniu budżetu na akwarium i nie podnoszenia zbyt wysoko poprzeczki odnośnie litrażu.
YouTube

Nowe pompy w filtrach ADA - porównanie głośności

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3033
Zapraszam do obejrzenia.
NOTES_105_notes_A.jpg

Nowe nawozy ADA

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 22562
Dziś pojawił się film. Opis nawozów na stronie ADA*: http://www.adana.co.jp/en/contents/products/na_liquid/index.html Nawozy kupisz w sklepie RA: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie-c-27.h...

Nowe kamienie w ofercie - czarne otoczaki

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2559
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-lawa-news-1-a7b028f3f9b019042f5422560fd44816.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe kamienie dekoracyjne - czarne otoczaki z lawy wulkanicznej...

Statystyki

Ten temat przegląda 338 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 338 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.