Duże stężenie NO3 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Duże stężenie NO3

Liczba wyświetleń: 2167·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Sebastian Wrocław

23 mar 2007, 15:13 Duże stężenie NO3  (#1)  

Witam.
Jakiś czas nie sprawdzałem parametrów wody w akwarium i dziś mnie coś tchneło. Sprawdzam NO3 a tam 50 mg więc sprawdziłem równierz kranówę prosto z rury a tu 25 mg. Co jest grane?
Pozdrawiam.
Sebastian.

Sebastian
Ranga: Początkujący

Miasto: Wrocław

23 mar 2007, 15:58   (#2)  

Hehe... PG Macro będzie działać :lol:

omulec

igi Łódź

23 mar 2007, 18:05 Re: Duże stężenie NO3  (#3)  

Sebastian napisał(a):Sprawdzam NO3 a tam 50 mg więc sprawdziłem równierz kranówę prosto z rury a tu 25 mg. Co jest grane?

Jeśli dziwi Cię wysoki poziom NO3, to chyba nie powinien :) czasami przy pewnych małych zaniedbaniach można do tego łatwo doprowadzić. Sprawdź może też Fe i PO4, zastanów się jak nawoziłeś bo gdzieś popełniłeś błąd - brak lub nadmiar jakiegoś składnika blokuje pobieranie azotu przez rośliny. Często jest to w pierwszej kolejności (IMHO) złym stosunkiem NPK, pomaga wtedy złapać odpowiednie proporcje - w tym przypadku może to być podanie PO4 lub K2SO4.

Czy podanie PG Macro będzie dobrym rozwiązaniem w tym przypadku :?: może tak ale IMO po wstępnej dużej podmianie wody, żeby trochę zbić poziom NO3, przecież PG Macro to zbilansowany nawóz NPK, więc będziesz dodawać (bez podmiany) azot do już i tak wysokiego poziomu.

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 mar 2007, 18:52 Re: Duże stężenie NO3  (#4)  

po pierwsze: ma prosbe do moda ktory usunal moj post w ktorym napisalem krotko aczkolwiek rzeczowo: WIOSNA - zeby kolejnym razem chwile sie zastanowil

uprzejmie -modowi- pozwalam sobie zwrocic uwage, ze wbrew pozorom moja odp ma sens.
o czym czcigodny mod tym bardziej powienien wiedziec (tzw "leci z pól")

WIOSNA ROZNE CUDA SIE DZIEJA z woda kranowa (np podwyzszone no3 i fosforany i zarodniki sinic)

tym bardziej ze kolega wspomnial iz w wodzie z kranu ma no3 25 a we wrocku jak widac:

http://www.mpwik.wroc.pl/sub.php?92

nie jest to norma :)
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

jabol
Ranga: Aktywny użytkownik

igi Łódź

23 mar 2007, 19:44 Re: Duże stężenie NO3  (#5)  

jabol napisał(a):WIOSNA ROZNE CUDA SIE DZIEJA z woda kranowa (np podwyzszone no3 i fosforany i zarodniki sinic)

Faktycznie, zapomniałem że już WIOSNA :D (jakoś za oknem nie widać :wink: ) ale w tym okresie rzeczywiście różne świństwa spływają z pól do rzek.

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 298358
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76602
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

(Film )Liquid nature - duże projekty .

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1734
Hej Ciekawe duże projekty Liquid nature. Film po niemiecku. ?si=H7nIXt4dsEFpCSiA
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3918
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
kosiarka.JPG

Czy duże kosiarki mogą niszczyć rośliny?

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5051
Witam Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...
IMG_1582.png

Wysoki poziom NO3 - brak wytłumaczenia

akwalukas w Zwierzęta · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 12998
Witajcie, Mój brat ma problem w akwa z No3 No2. Otóż tak, u mnie No3, No2 w jednym dużym akwa 260l jest bardzo niskie, w drugim akwa 45l tak samo. Mamy tą samą wodę do podmiany - testy wykazały ba...
6960A452-9C5E-4186-A1B1-1B01527C981D.jpeg

Proporcja między NO3 a PO4

djbovorta w Rośliny · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5264
Witam. Moje akwarium to 72L z mocnym oświetleniem Led pod rośliny. W akwarium nawoze co2 z butli wysokociśnieniowej , Tropica specjalised nutrition 5 pompniec przy podmienianie na tydzień ( 12L RO z...

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5270
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Kh ph za duze

igor123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3682
co mam zorbic jak mam za duze ph kh w wodzie i pomimo dodawania preparatow ph i kh za duzo sie nie zmienia

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5815
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Statystyki

Ten temat przegląda 540 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 539 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.