|
|
Nitki długie-do Dikiego i innych
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Pojawiły mi się zielone ok. 5 cm nitki.Parametry wody:
NO3 5-10 (zoolek,jbl)
PO4 0 (jbl)
Fe 0 (jbl)
akwa 126l
światło 4*18 (9godz czas świecenia)
Co2 -sterowane przez ph-komp Lajon
Tww 10
ph 6.8
Nawożenie PA (makro i mikro)
mikro 1ml dzienni
makro 1ml na tydzień ale myśle o zwiększeniu dawki
Czy takie parametry moga powodować te glony.Innych glonów brak.Akwa ma 120 dni.Glony są od jakiś 10.
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
U mnie najczęściej pojawiały się nitki, gdy NO3 spadało do 0.
U Ciebie pierwiastkiem limitującym może być fosfor, który jest zerowy.
Proponowałbym podniesienie PO4 do 0,25 i uważną obserwację, czy są zmiany na lepsze, czy przypadkiem nie jest gorzej. Piszę to, bo testy mogą przekłamywać i nie wolno im bezgranicznie wierzyć. Jeśli rośliny są wygłodniałe to na początku może zajść sytuacja, że mimo zwiększonego nawożenia fosforem rośliny będą pochłaniały wszystko i test będzie wskazywał ciągle na granicy wykrywalności. Gdy rośliny się nasycą fosforem, dawki musisz zmniejszyć i dostosować do aktualnego zapotrzebowania.
Pozostaje jeszcze sprawa filtracji, ale o tym DIKI pisał już wiele razy
PS. Skoro nawozisz PA Makro, to może zwiększ ilość tego nawozu, wzrośnie Ci pewnie NO3, ale rutynowe duże podmiany powinny Ci w tym pomóc. Nie znam jednak tego nawozu, więc może wypowiedzą się w tej kwestii użytkownicy PA 
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
pawelw napisał(a):1)mikro 1ml dziennie 2)makro 1ml na tydzień ale myśle o zwiększeniu dawki
ad1)jesli nie widac oznak niedoboru mikro to dawka jest ok
ad2) bardzo dobry pomysl - powiem wiecej...zapodawaj takze (jak mikro) w dawce dziennej
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547
-

jabol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jabol napisał(a):pawelw napisał(a):1)mikro 1ml dziennie 2)makro 1ml na tydzień ale myśle o zwiększeniu dawki
ad1)jesli nie widac oznak niedoboru mikro to dawka jest ok ad2) bardzo dobry pomysl - powiem wiecej...zapodawaj takze (jak mikro) w dawce dziennej
Właśnie zamierzam,choć z oporami bo nie będę się stosował do zaleceń producenta.
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
pawelw napisał(a): bo nie będę się stosował do zaleceń producenta.
nieszkodzi - widac twoje akwa potrzebuje wiecej papu
PS
staraj sie na 100% trzymac jednego zalecenie: cotygodniowej podmiany wody w ilosci okolo 40-50% litrazu netto
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547
-

jabol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-
Przeczytaj dokładnie stosowanie makro
Podajesz raz na tydzień ale nie jedną dawkę ale w przypadku 100l 7razy należy nacisnąć dozownik.
Masz w tej chwili najprawdopodobniej za dużo mikro w stosunku do makro.
Zrób 50% podmianę wody i podaj 7xmakro i co dzień 1x mikro, za tydzień zrób to samo.
Ja tak stosuję i jest wszystko OK.
Przy szybko rosnących roślinach podaję trochę więcej makro np: 9x
-
Gość
●
Powiązane tematy
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny.
Kilka info o akwarium:
30l, oświetle...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Dzień dobry potrzebuje pomocy wyszło mi takie o to gówno zbiornik ponad miesiąc 5-6 tyg 250 l, CO2 , światło start akwarium 6h teraz koło 10h, podmiany wody raz w tygodniu różnie od 65l do 120 ostatni...
Od ok dwóch miesięcy nie mogę ustabilizować kwestii zielonych glonów w zbiorniku. Nie mam na szczęście żadnej plagi, ale zielenice upierdliwie pojawiają się i ustępują, chociaż z grubsza nic nie zmien...
Cześć!
Potrzebuję Waszej pomocy, ponieważ samodzielnie nie potrafię znaleźć przyczyny (albo przyczyn) pojawienia się dużej ilości nitek w moim akwarium.
Poniżej kilka informacji:
Akwarium: 40x25x3...
Cześć, mam problem z nitkami w akwarium. Prowadzę walkę już od dłuższego czasu i idzie ku lepszemu z większości roślin pousuwałem nitki mechanicznie pod kranem i na nich nitek nie ma. Gorzej jest z tr...
Witam.
Posiadam 2,5 miesięczne akwarium 112l na podłożu aktywnym Platinum Soil, z wodą 100% RO.
Parametry wody to :
NO3 =10
PO4=0,5
K=20
Ca=25
Mg=9
pH=Ok.6
GH=7
KH=0,5
CO2 z wyłączaniem na noc, św...
Witam,myslalem,ze tu nie trafie,ze sobie dam rade ale potrzebuje pomocy.
Tak jak w temacie dopadlo mnie to cholerstwo jakis czas temu, z tym,ze krasnorost od dwoch tygodni, wczesniej nie mialem z nim...
|
|