Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wczoraj wystartowałem nowy zbiornik 54l. Woda w 100% z RO i mieszana z micro i hydro mineral Aqua-Artu. Tutaj powstaje pytanie, kiedy zacząć nawozić macro i żelazem (ewentualnie), czy od samego początku podawać CO2 ? W zbiorniczku pływają 6 kardynałków, 3 prętniki, 2 kiryski, 2 kosiarki i ok 30 krewetek. Oświetlenie 2 x 18W. Do podłoża nie stosowałem żadnych nawozów. Akwarium obsadzone w około 60% (pół na pół rośliny szybko i wolniej rosnące).
-
Konrad
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Konrad napisał(a):Wczoraj wystartowałem nowy zbiornik 54l. Woda w 100% z RO i mieszana z micro i hydro mineral Aqua-Artu. Tutaj powstaje pytanie, kiedy zacząć nawozić macro i żelazem (ewentualnie), czy od samego początku podawać CO2 ? W zbiorniczku pływają 6 kardynałków, 3 prętniki, 2 kiryski, 2 kosiarki i ok 30 krewetek. Oświetlenie 2 x 18W. Do podłoża nie stosowałem żadnych nawozów. Akwarium obsadzone w około 60% (pół na pół rośliny szybko i wolniej rosnące).
Albo ja jestem jakoś dzisiaj nie kumaty albo Ty źle sformułowałeś post
Wczoraj założyłyłeś zbiornik wpóściłeś tam obsade i pytasz się kiedy podawać nawozy?, chyba się mylę
Napisz dokłądniej kiedy zalałeś wodą swoje akwarium czy uzdatniałeś jakimiś bakteriami startowymi i najważniejsze jakie masz obecnie parametry wody tak niewiele a napewno Ci ktoś doradzi poczytaj na forum jest sporo o nawożeniu świeżych zbiorników
Powodzenia życzę
200l HQI 2*70w ,CO2 ,RO --GG 1741099
-
bimerjz
●
- Miasto: Sandomierz
-
Tak, wczoraj zalałem i wczoraj wpuściłem ryby.
Parametry:
TO 4
TW 3
Ph 7.0
temp 23-24 C
Filtr wzięty ze starego akwarium, także bakterie w nim są 
-
Konrad
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dużo zależy od tego czy podłoże ma samo w sobie jakieś nawozy. Dużo zależy od tego jakie parametry ma woda. Życzę zdrowia rybom, wiem że niektórzy tak robią (sam zresztą też tak robiłem), ale cykl azotowy to nie tylko "pstryk" jak się ma dojrzały filtr. Zanim bakterie w stabilnym akwarium dadzą Ci NO3 - chwilę potrwa. Ja osobiście co2 podaję od startu, przy takich parametrach jakie podałeś też bym radził i Tobie. A co do makro i mikro - sprawdź najpierw parametry. Chyba że chcesz "na oko", wtedy radzę poczekać.
-
omulec
●
Mam nadzieje, że poza filtrem użyłes wody ze starego akwa i wystrój również lakonicznie dominiemam że tak
Poroponuje Ci na początek duże pomiany wiody ok 50% na dwa dni i obserwacja moze unikniesz zgonów i plagi przy nowym podłożu .
200l HQI 2*70w ,CO2 ,RO --GG 1741099
-
bimerjz
●
- Miasto: Sandomierz
-
omulec napisał(a): Ja osobiście co2 podaję od startu, przy takich parametrach jakie podałeś też bym radził i Tobie.
Czegoś nie rozumiem, dlaczego akurat takie parametry sprzyjają temu, aby od początku podawać CO2?
Wiem, że powinienem poczekać z rybami, ale nie miałem gdzie ich już trzymać (wybrałem mniejsze zło  )
-
Konrad
●
Konrad napisał(a):Czegoś nie rozumiem, dlaczego akurat takie parametry sprzyjają temu, aby od początku podawać CO2?
Bo PH=7 i KH/TWW=3 oznacza że masz zbyt mało CO2. Przy takiej twardości powinieneś podawać CO2 aż PH spadnie do ok. 6,5
-
omulec
●
e tam kolega sprawdza czy i ile rybki wytrzymają bo w starym aqwa żyły bez wody i światła 
-
mezologos
●
...tak, tak i karmiłem je ołowianymi kulkami żeby szybciej na masie przybierały-brawo Mezolagos.
Podaje od wczoraj Macro i żelazo wraz z CO2 - dzisiaj rośliny zaczęły bąbelkować, pozostaje mi teraz obserwować...
-
Konrad
●
Konrad napisał(a):...tak, tak i karmiłem je ołowianymi kulkami żeby szybciej na masie przybierały-brawo Mezolagos. Podaje od wczoraj Macro i żelazo wraz z CO2 - dzisiaj rośliny zaczęły bąbelkować, pozostaje mi teraz obserwować...
Nie irytuj się ... niezdrowo.  Dla niektórych techniki szybkiego startu są jeszcze czymś zbyt nowym
Macro od razu, ferro po miesiącu. Wcześniej lepiej nie podawać. Rośliny do czasu ukorzenienia i pełnej adaptacji pobierają mniej mikroelementów. Macro rozpocznij od 75% dawki. Pewnie gęsto obsadziłeś, ale jest ten moment w którym rośliny mogą jeszcze w dużym stopniu korzystać z nagromadzonych zapasów. Czerwienie stożków wzrostu roślin będzie wyraźnym sygnałem do podniesienia dawek makro.
CO2 od razu na maxa - 30-40 ppm. Świecenie od 6 godzin na dobę - po tygodniu 8 - po 2 tygodniach wg. uznania.
Skimer niekoniecznie, napowietrzanie na noc za to bardzo mile widziane.
Ferro po miesiącu od 1/4 dawki, stopniowo zwiększając. Najlepsza dawka to ta która jeszcze nie powoduje pokazania się nitek.
Easy way. 
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Wielkie dzięki, skimmer na razie w planach, a z żelazem się wstrzymam. Pytanko jeszcze jedno mam takie, jest sens dokładać jeszcze jedną świetlówkę czy raczej nie ma sensu-chciałem małego heńka zamienić na glosię, bo z niej jeszcze trawniczka nie miałem.
-
Konrad
●
Konrad napisał(a):Wielkie dzięki, skimmer na razie w planach, a z żelazem się wstrzymam. Pytanko jeszcze jedno mam takie, jest sens dokładać jeszcze jedną świetlówkę czy raczej nie ma sensu-chciałem małego heńka zamienić na glosię, bo z niej jeszcze trawniczka nie miałem.
Jeśli chcesz dokładać kolejną świetlówkę dla glossostigmy to sobie odpuść - chyba, że chcesz żeby przerastała się w ciągu miesiąca i ciągle ją przycinać albo na nowo rozsadzać.  Pamiętaj, że masz niskie akwarium - więc światła jest więcej niż wynikałoby z przelicznika W/l.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Witam moje 2 tygodniowe akwarium
Cześć,
Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm.
Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm.
Czy ktoś kto używał może mi dor...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
|
|