Problem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem

Liczba wyświetleń: 4161·Odpowiedzi: 3
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 mar 2007, 22:54 Problem  (#1)  

Mam zamiar kupic ciemny zwirek do mojej 375 jakies 70kg ale mam problem
Mam do wyboru 3 granulacje
11-16mm
5-10mm
2-4mm
i teraz sie zastanawiam czy na dno dac najwiekszy i wymieszac go z jakimis nawozami nastepnie glownie granulacje 5-10 a na sam wierzch przysypac cienka warstwe najmniejszej granulacji by ryby mogly sobie pogrzebac czy lepiej innaczej?
I jezeli tak moze byc to jaki nawoz do tego podloze jedni polecaja floran ale mowia ze ma tylko dobra porowata strukture a reszta kiepska inni znowu polecaja SERE i TETRE ale mowia ze sa "rozcienczona warstwa" nawozow JBL a JBL ponoc dobry ale znowusz gruba warstwa zwiru musi byc i jesli sie go zruszy to zaraz glony wyskocza a moze glina ? kulki gliniane paleczki czy tabletki co wybrac ??
Dzieki z gory ;)

listek
Ranga: Początkujący

18 mar 2007, 20:00   (#2)  

Żadnego grubego żwiru-zwłaszcza tego o granulacji 11-16! Raz, że przeszkadza w sadzeniu roślin. Dwa, że utrudnia ukorzenianie się roślin.
Zastosuj żwir o granulacji 1-3 lub 2-4 mm.

Ze wzbogacanymi podłożami różnie bywa. W jednym zbiorniku ładnie wspomagają wzrost roślin, w innym zbyt duże przenikanie mikroelementów do słupa wody powoduje zamieszanie z nawożeniem i problemy z glonami.
Wydaje mi się, że oprócz grubości warstwy przykrywającej wzbogacone złoże, znaczeni ma również cyrkulacja wody w zbiorniku. Tzn. nie dawałbym wzbogaconej warstwy w okolicy nisko położonego wlotu filtra. Zwłaszcza jeśli jest to mocny filtr o dużym przepływie.

Na zachodzie popularne są zbiorniki z ziemią ogrodowa. Aranżację z takim rozwiązaniem pokazał Red Baron tu: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 40&start=0
Można również zastosować glinę i torf. Zwłaszcza dodatek torfu jest wskazany. Obniżając pH w podłożu torf ułatwia ukorzenianie się roślin i poprawia przyswajalność żelaza. Sugerowałbym jedynie dokładne pocięcie / zmielenie torfu (włóknistego), tak aby przy przesadzaniu roślin nie wyciągać długich włókien czy kawałków torfu na wierzch.

Jeśli zdecydujesz się na podłoża firmowe, to kieruj się wskazaniami i radami producenta.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

waldik41 Lublin

20 mar 2007, 22:35   (#3)  

witam.
Pozwolę się dokleić do tematu z podłożem.Ja w swoim baniaczku chyba robiłem błąd stosująć podłoże Tetry ogubości około 2cm i na to żwirek granulacji 3-5mm.Problem mam właśnie z glonami(czaene kłaczki)porastające przy czołowej szybie tam gdzie żwiru jest najcieniej (około 2-3cm).Im dalej,,w głąb" akwa problem ten nie istnieje.Przy tylnej szybie mam około 7cm żwiru.
Czy moje rozumowanie ma takie uzasadnienie?
Czy glony na żwirze szczególnie przy przedniej szybie to jakiś inny problem

Pozdrawiam
Grunt to forum.
---------------------

waldik41
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 mar 2007, 02:37   (#4)  

waldik41 napisał(a):witam.
Pozwolę się dokleić do tematu z podłożem.Ja w swoim baniaczku chyba robiłem błąd stosująć podłoże Tetry ogubości około 2cm i na to żwirek granulacji 3-5mm.Problem mam właśnie z glonami(czaene kłaczki)porastające przy czołowej szybie tam gdzie żwiru jest najcieniej (około 2-3cm).Im dalej,,w głąb" akwa problem ten nie istnieje.Przy tylnej szybie mam około 7cm żwiru.
Czy moje rozumowanie ma takie uzasadnienie?
Czy glony na żwirze szczególnie przy przedniej szybie to jakiś inny problem
Pozdrawiam

Wyższe poziomy mikroelementów mogą stymulować krasnorosty- bo chyba o tym piszesz. Ale dla pewności zajrzyj do działu glony do tematu poświęconego identyfikacji glonów - jest tam sporo fotek. Lepiej się upewnić z czym mamy do czynienia.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

Problem z amazonia ver2

Andrzej31 w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8075
Witam, mam problem z amazonia ver2. Akwarium ma 17 dni nic nie rośnie rośliny się rozpadaja. Zbiornik 300l oświetlenie led 153w Filtracja 2 filtry Jbl 901 Co2 z butli 24h kolor wskaźnika zielony. ...

Problem z doborem podłoża

tmich w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6563
Witajcie, Jakiś czas temu mój poprzedni zbiorniczek (z resztą opisywany tutaj) odszedł do krainy wiecznych akwariów. W chwili obecnej jest przed startem maciupkiego zbiornika 25 l - 40 cm x 25 cm x 2...

Substrat aktywny a problem z CO2 i pH

CookieM w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3978
Witam serdecznie, Mam mały problem z podłożem AquaArt Shrimp Sand. Wczoraj zalałem akwarium wodą kranową o parametrach: KH:7 GH:14 pH: 7,3 Po 24h parametry wody wyglądały identycznie jeśli chodzi o ...

Problem z NO2 i NO3 - podłoże DarkSoil

ArtFed w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1231
Założyłem akwarium na 25 litrów na podłoże DarkSoil 15 dni temu. Ale od samego poczatku no2 = 5-7, a NO3 od 100 do 250. Dlaczego taki wysoki testy i co robić, żeby obnizyć no2 i no3? Z góry dzięki...

Problem z podłożem - błąd początkującego!

krzysiek2301 w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3073
Witam wszystkich, Jestem nowy na forum. Jakiś czas temu zrezygnowałem z biotopu malawi na rzecz zbiornika ogólnego z bujną roślinnością ;) I już na starcie popełniłem błąd a mianowicie dałem na podło...

ADA Amazonia NEW - problem

Forrest w Podłoże · Odpowiedzi: 56 · Wyświetlenia: 10840
Witam, 5 dni temu robiłem restart mojej 375l. Podłoże zmieniłem z Manado na Adę amazonię NEW licząc na krystalizację wody, z którą walczyłem na manado. Niestety od 5 dni woda jest mleczna, z dnia na...

Dobór podłoża do akwarium 112L - problem.

dawidryba w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1206
Witam serdecznie. Myślę nad restartem mojego akwarium i zmianą wszystkiego co się w nim znajduję. Od aranżacji po mieszkańców. Akwarium 112L, Pierwszy mój mały problem to dobór podłoża do mojego akw...

Aquatic-Nature Pro-Soil - problem

miszszszczu w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1470
Witajcie Za 8 dni planuje start zbiornika 450l. Stopniowo zbieram wszelkie niezbędne komponenty. Zakupiłem podłoże jak w temacie oraz korzenie. Akwarium będzie stało u mnie w pracy, w nowo urządzanym...

Problem z wyborem

Danny840402 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 852
Pomóżcie, nie wiem czy do dojrzałego akwarium w którym już mam 2 letni aqua substrate 2+ dosypać nowe to samo podłoże ale 1,8 kilo, czy zakupić preparat w postaci kulek do podłoża "JBL Die 7 + 13 kuge...

Problem co wybrać

pablos12 w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1186
Witam mam mały problem bo dopiero co kupiłem akwa i nie mam pojęcia jakie podłoże kupić tzn żwir. Jaki według was jest dobry w miare tani a dobry ? Z góry dzięki :)

Statystyki

Ten temat przegląda 283 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 283 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.