Duże międzywęźla - co jest nie tak? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Duże międzywęźla - co jest nie tak?

Liczba wyświetleń: 2054·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
kakadoo Wrocław
Witam,
mam akwarium 54l z dużą ilością roślin i dość dużą obsadą,
od pewnego czasu (po zmianie oświetlenia na 15W philips Aquarelle + 8W Sun-Glo i podawaniu symfonii w ilości 6ml na tydzień w dawkach dziennych (ok.0,5-0,6ml codziennie) + ferro+ w ilości 0,5ml co 2-3 dni) niektóre rośliny (kabomba i rogatek) mają bardzo duże międzywęźla, inne rosną bardzo dobrze np. hydrocotyle leucocephala, anubias nana, hygrophila difforms, heteranthera zosterifolia, valisneria. Czy przyczyną może być światło czy też nawożenie?
Dodam że glony praktycznie nie występują. A i u rogatka końce łodyg na odcinku ok.10cm są w kolorze lekko rdzawo-czerwonym. Poprzednio akwarium było oświetlane 15W Leuci DayLight + 8W Osram 650 i takie problemów nie miałem, ale rośliny praktycznie rosły bardzo powoli a niektóre prawie w ogóle, ale też nie obumierały.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Krzysiek
Życie składa się z wielu małych przyjemności, a akwarystyka to jedna z nich.

kakadoo
Ranga: Początkujący

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bartek Oleśnica

16 mar 2007, 10:54   (#2)  

Widmo światła ma znaczenie, oraz nawożenie symfonią. Symfonia zawiera dużo cynku który jest odpowiedzialny za wzrost na długość.
Znajomy po przejściu na ten nawóz miał te same obserwacje.
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

29 lis 2007, 11:30   (#3)  

Witam, mam podobny problem z dużymi międzywęźlami u limnophili aquatica baniak jak u kakadoo to 54l czyli jakieś 45l netto oświetlenie 2x15W Narva Oceanic Light + Narva Oceanic Coulor 10godz. ,nawożenie -zestaw PG,CO2 z butli 1.5 bąbla/s .Wszystko rośnie b. ładnie problemem są tylko te duże międzywęźla ,czy pomóc tu może dołożenie jeszcze z 15W czy to już będzie za dużo na taki nieduży baniak (problemy z glonami-na razie ich nie mam) jeżeli tak to jaką zastosować świetlówkę ,a może przyczyn szukać gdzie indziej.
Parametry wody:
PH-7,8
Fe-0,2
KH-10
GH-15
NO3-20
NO2-0

mardrak

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG20231127200131.jpg

Co to jest?

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4426
Witam Czy ktoś się spotkał z białą pianą w wodzie z kranu po dodaniu Aquasafe od Tetry. Czy to efekt usuwania chloru z wody? Fotka trochę niewyraźna. Macie jakieś pomysły co to może być.
1.jpg

Gdzie jest moje PO4

H2athor w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4697
Witam Wszystkich. Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Start 02.02.2023.jpg

PO4 nie do zbicia na podłożu Yokuchi jiban soil

aqua_nauta w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3806
Witam forumowiczów, Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
YouTube

O twardości wody w akwarium - tego nie wiedziałeś

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2356
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji. Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody. Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka: https://wod...
IMG_20220327_190451.jpg

Zielone plamy na liściach, chyba nie glony.

Mariusz S w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12554
Witam, Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5). Azotu nie mogę zbić f...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15891
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2567
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6631
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Kh ph za duze

igor123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3669
co mam zorbic jak mam za duze ph kh w wodzie i pomimo dodawania preparatow ph i kh za duzo sie nie zmienia

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1543
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Statystyki

Ten temat przegląda 330 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 330 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.