Odmulanie podłoża w trawniku
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam.
Rośnie mi trawnik z glosi.Zastanawiam sie jak pózżniej czyścić podłoże w trawniku?
Jak to wygląda w waszych baniakach
Pozdrawiam
-

waldik41
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przy podmianie wody możesz od czasu do czasu zasysać to, co unosi się tuż nad trawniczkiem. Możesz podczas takiej wymiany delikatnie "potarmosić" wierzchnią warstwę trawniczka ręką, zasysając jednocześnie to co się uniesie i to wszystko - nic więcej nie zrobisz. Jak trawnik będzie bardzo gęsty i zacznie rosnąć trochę w górę, czeka cię zabawa w sadzenie nowego trawnika.
Przy "zwijaniu" starego trawnika zobaczysz dopiero, ile w nim i pod nim nazbierało się wszelkich resztek i odpadków 
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
No wlasnie-mam problem-odmulam eleocharis rosnacy w podlozu jbl,bardzo lekkim.Problem w tym,ze chce wylowic farfocle zebrane na podlozu pomiedzy roslinami (leza i brzydko to wyglada,nie wchodza do podloza) ale przy nawet delikatnym odmulaniu wyciagam roslinki wraz z korzeniami.Trawnik ma juz rok,ale lekkie podloze powoduje,ze go wyciagam przy odmulaniu.Jak w takim razie czyscic podloze?`Nie odmulanie odpada,bo pomimo malej ilosci ryb i nieprzekarmiania (raz dziennie) zbiera sie sporo brudu.
-
KASIA essen
●
- Ranga: Początkujący
Jeśli zbiera się syfek to prawdopodobnie masz złą cyrkulacje . Trawników się nie odmula , bo jeśli są mocno zarośnięte to nie ma jak i nie ma po co , zasadniczo nie grzebiemy w podłożu .  bo to przynosi więcej szkody niż pożytku .
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Witam
Poniżej link do filmu jak wymienić część podłoża nie robiąc zbyt dużego bałaganu w akwarium.
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Cześć moje Montecarlo odrywa się od podłoża aktywnego. Co może być przyczyną słabego ukorzeniania się tej rośliny?
Mam podłoże Master Soil Powder Powder 2.5 - 3 mm.
Suplementuje:
PO4 - 1-2 ml na ty...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...
|
|