problem: świetlówki nie świecą się całe
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
mam problem z oświetleniem które robiłem sam.
2 świetlówki 8W spiąłem w jeden układ ze statecznikiem konwencjonalnym 2x8W, no i oczywiście dwoma starterami.
Po włączeniu świetlówki nie świecą się całe tylko po bokach a na środku w ogóle.
Wszystko kupiłem w Aqva-Light więc ich pierwszych pytałem o rade, powiedzieli mi ze jeżeli się zaświeciły to znaczy ze wszystko powinno być dobrze dobrane i podłączone i żebym poczekał kilka minut to powinny zacząć świecić normalnie. Świecą się już godzinę i bez żadnych zmian.
Proszę o pomoc!!! co tu jest nie tak???
-

JB
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zależy jak świecą. Jeżeli światło jest zbliżone do pomarańczowego, to świecą rozgrzane żarniki, co z kolei jest spowodowane źle dobranymi zapłonnikami (o ile świetlówki są w porządku). Musisz najpierw sprawdzić czy dobre są świetlówki. Połącz układ ze statecznikiem i jedną świetlówką a następnie sprawdź czy są sprawne obie lampy.
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
na starterach pisze:
NARVA
BSt20
4,6,8,15,18,20,22W
SINGLE 110-127V~
SERIES 220-240V~
to są te startery:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... fc54c2cee1
to chyba dobre??
-

JB
●
- Ranga: Początkujący
Parametry zapłonników świadczą o tym, że nadają się one do pracy szeregowej.
Na pewno wszystko dobrze połączyłeś?
Sprawdź czy świetlówki pracują pojedyńczo.
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
skoro jestes pewien ze startery sa zarowno na 230 jak i na 110V to zostaje tylko jedna kwestia, a mianowicie podlaczenie.
Czy mozesz umiescic rysunek lub fotke swojego polaczenia bo wydaje mi sie ze albo strartery sa podlaczone na odwrot albo swietlowki sa polaczone rownolegle.
Wrzuc schemacik rysujac go kabelek po kabelku ze swojego polaczenia lub fotke na ktorej bedzie widac wszystkie kabelki i polaczenia
-
neo_ns
●
Powiązane tematy
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam.
Moze slabo szukalem, ale nie znalazlem nigdzie projektu DIY, który jako bazę pod LEDy SMD używał dedykowanej płytki pcb (aluminium lub laminat FR4). Coś w stylu komercyjnych produktów. Większo...
Czy, któryś z kolegów miał następujący problem:
1. Utworzyłem kilka modów i wgrałem na TC,
2. Czasami TC samoczynnie zmieniał mod z jednego na drugi,
3. Usunąłem wszystkie mody i wgrałem tylko JEDEN ...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...
Witam wszystkich
Zacznę od tego
Mam 100l akwarium filtr ultramax 1000
Oświetlenie od kilku dni chihiros wrgb2
Do tej pory zwykła pokrywa nic szczególnego.
Dosłownie kilka zwykłych roślin jak waliste...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Witam.Czy ktoś polecił by konkretne świetlówki LED pod pokrywę akwarium 240l.Nie interesują mnie lampy led. Rośliny planuję mieć średnio wymagające.
Witam
jestem posiadaczem dwóch lamp Hyperspot M plus sterownik i dwa suporty podłączyłem jak instrukcja kazała ( zgodnie z oznaczeniami kabli). Lampy działają ustawione na 100% wschody i zachody.
P...
|
|