testy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

testy

Liczba wyświetleń: 987·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 lut 2007, 18:13 testy  (#1)  

mam pytanie zrobiłem ostatnio test na GH dwoma testami firmy zoolek i serra
GH 21 zoolek
GH 14 serra
czy może byc aż taka różnica czy poprostu któryś test jest do d.............

witalis
Ranga: Początkujący

igi Łódź

19 lut 2007, 18:37   (#2)  

Niektóre testy mogą być dokładne ale tylko w pewnym przedziale wartości, np: mogą to być wartości początkowe lub też te "położone" daleko od początku skali. Prócz tego IMO każdy test wymaga chyba spełnienia określonych parametrów przez wodę (obecność pewnych pierwiastków), żeby wskazywane wartości były poprawne.
To takie moje głośne przemyślenia, a zamieszczam je tutaj, bo bardzo chętnie też poznam opinie innych forumowiczów.
Spróbuj, jeśli możesz i chce ci się :wink: rozcieńczyć trochę wody z baniaka wodą destylowaną - wtedy po zbadaniu bardzo miękkiej wody zobaczysz, czy różnica też jest tak kolosalna, czy może jednak wyniki będą bardziej zbliżone :idea:

igi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5572
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 298961
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38131
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1534
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
YouTube

TESTY JBL vs Acqua Lab vs Hanna

MariuszH w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6841
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski. Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki: test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04 ACQUA 0,8 odczyt hank...
Zrzut ekranu 2022-01-29 o 16.05.40.png

PO4, Fe, Nawożenie i Testy

sledzik1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8696
Cześć! Mam pewien problem z akwarium w biurze. Akwarium wystartowane około 2 miesiące temu na aktywnym podłożu ADA. Od około miesiąca miałem problemy z glonami nitkowatymi z które od około tygodnia...

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2219
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Testy wody przed podmianą czy po podmianie

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3342
Temat rzeka co akwarysta to inne zdanie . Dla tego chciał bym poznać wasze zdanie jak to u was wygląda . Kiedy robicie testy wody ? Przed podmiana czy po podmianie ?

Testy, RO i jak zadziałać

magicarp w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2154
Cześć, Wyczekiwane 200l już stoi. Zakupiłem filtr RO, żeby od początku zacząć porządnie. Co do samego RO, czytałem sporo o mineralizatorach, lecz nie do końca jestem w stanie zaleźć złoty środek....

Sposób na testy a parametry.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2303
Witam! Jaką obraliście taktykę lub sposób wykonywania testów żeby dowiedzieć się ile danego i w jakim czasie pierwiastka zużywają rośliny, żeby dowiedzieć się ile i w jakim też czasie dozować? :D Czyi...

Statystyki

Ten temat przegląda 287 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 287 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.