Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam wszystkich mam problem zacząłem nawozic gotowym nawozem firmyTetra Plant "planta Min" na roslinach a raczej na młodych liściach zaczęły pojawiać sie dziury wyglądaja jak ser. Ponadto liście nie są wybarwione tylko takie jak za mgłą bardziej przeźroczyste. Proszę odpowiedzcie co może byc przyczyna acha krasnorosty się rzuciły i to dosyc sporo.
posiadam:
1. anubias nana
2.Cryptokoryna becetti 2x
3. Echinodorus Izabela
-
kitek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moze to slimaki? Ja o dniszczenie mlodych lisciach posadzam blotniarki, tylko ze dzirki przez nie robione sa niereglularne i nie sa cna wylot przegryzione tylko takie wlasnie przezroczyste.
-
Kolan
●
- Ranga: Początkujący
kitek napisał(a):witam wszystkich mam problem zacząłem nawozic gotowym nawozem firmyTetra Plant "planta Min" na roslinach a raczej na młodych liściach zaczęły pojawiać sie dziury wyglądaja jak ser. Ponadto liście nie są wybarwione tylko takie jak za mgłą bardziej przeźroczyste. Proszę odpowiedzcie co może byc przyczyna acha krasnorosty się rzuciły i to dosyc sporo. posiadam: 1. anubias nana 2.Cryptokoryna becetti 2x 3. Echinodorus Izabela
Jeżeli jest to o czym myślę (nie zamieściłeś fotek) to są to braki NO3 (braki chlorofilu).
Czy dodajesz CO2?
pzdr
-

markis
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Szczecin
jesli masz dziury w lisciach to brakuje makro elementów - poprostu trzeba dodać czegos z NPK
ja bym sprobowal na poczatek PG Classic pozniej codziennie troszke PG Ferro+ a jesli i to nie zda rezultatu no to PG Pro Macro
z makroelementami to jest tak ze...mozna przecholowac i zaczna sie rozwijac glony
najlepiej poprobowac z PG (Planta Gainer) w malych ilosciach czy cos dziala (10zl za 100ml) i jesli sie polepszy znalezc odpowiednie proporcje...
oczywiscie CO2 tez mozna by dac...to stymuluje wzrost...ale bez rownowagi pierwiastkow i elementów makro...nic nie da
-
simonkw
●
Powiązane tematy
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu.
I wracam z pytaniem, co robienie ta...
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Tak w całości wyglada 20211120_174218.jpg
Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Witam. Chciałabym podzielić się pewną sytuacją. A więc kupiłam napowietrzacz. Byłam pewna że w domu mam jakiś zaworek przeciwzwrotny, ale się myliłam. Miałam zamiar kupić go w nastąpny dzień i uznałam...
Cześć
Miałam taki problem z Ludwigią rubin, czasami z pełzaczem bagiennym a ostatnio z rotalą sunset. Rośliny rosną super do czasu aż je przytnę i na nowo zasadzę. Wtedy destrukcja rośliny zaczyna się...
Wita, czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć czym różnia sie te dwa nawozy firmy zoolek i który wybrac?
Zoolek Aquaflora Basic
wg producenta zawiera: K, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, B, V, Mn, F, Se, Ni, Mo.
Zoolek ...
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....
|
|