dziurawe rosliny - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

dziurawe rosliny

Liczba wyświetleń: 1967·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

19 lut 2007, 10:23 dziurawe rosliny  (#1)  

witam wszystkich mam problem zacząłem nawozic gotowym nawozem firmyTetra Plant "planta Min" na roslinach a raczej na młodych liściach zaczęły pojawiać sie dziury wyglądaja jak ser. Ponadto liście nie są wybarwione tylko takie jak za mgłą bardziej przeźroczyste. Proszę odpowiedzcie co może byc przyczyna acha krasnorosty się rzuciły i to dosyc sporo.
posiadam:
1. anubias nana
2.Cryptokoryna becetti 2x
3. Echinodorus Izabela

kitek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 lut 2007, 16:12   (#2)  

Moze to slimaki? Ja o dniszczenie mlodych lisciach posadzam blotniarki, tylko ze dzirki przez nie robione sa niereglularne i nie sa cna wylot przegryzione tylko takie wlasnie przezroczyste.

Kolan
Ranga: Początkujący

markis Szczecin

20 lut 2007, 11:09 Re: dziurawe rosliny  (#3)  

kitek napisał(a):witam wszystkich mam problem zacząłem nawozic gotowym nawozem firmyTetra Plant "planta Min" na roslinach a raczej na młodych liściach zaczęły pojawiać sie dziury wyglądaja jak ser. Ponadto liście nie są wybarwione tylko takie jak za mgłą bardziej przeźroczyste. Proszę odpowiedzcie co może byc przyczyna acha krasnorosty się rzuciły i to dosyc sporo.
posiadam:
1. anubias nana
2.Cryptokoryna becetti 2x
3. Echinodorus Izabela

Jeżeli jest to o czym myślę (nie zamieściłeś fotek) to są to braki NO3 (braki chlorofilu).
Czy dodajesz CO2?

pzdr

markis
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Szczecin

07 mar 2007, 14:54   (#4)  

jesli masz dziury w lisciach to brakuje makro elementów - poprostu trzeba dodać czegos z NPK

ja bym sprobowal na poczatek PG Classic pozniej codziennie troszke PG Ferro+ a jesli i to nie zda rezultatu no to PG Pro Macro

z makroelementami to jest tak ze...mozna przecholowac i zaczna sie rozwijac glony

najlepiej poprobowac z PG (Planta Gainer) w malych ilosciach czy cos dziala (10zl za 100ml) i jesli sie polepszy znalezc odpowiednie proporcje...

oczywiscie CO2 tez mozna by dac...to stymuluje wzrost...ale bez rownowagi pierwiastkow i elementów makro...nic nie da

simonkw

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

1a.jpg

Marniejące rośliny

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35131
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu. I wracam z pytaniem, co robienie ta...
20230307_185724.jpg

Rośliny pobierają tylko fosfor

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2989
Witam, - Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń. - 3700lm białe, niebieskie, czerwone. - co2 ok. 40 (gazowałem nitki) - filtr u...
20211120_174218.jpg

Rosliny

Marbra3850 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3102
Tak w całości wyglada 20211120_174218.jpg Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2553
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4920
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Glony, marniejące rośliny - pomoc dla początkującego

Lukkey w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3110
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;) Akwarium: 30l 29x29x35h Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...

Kranówka, a rośliny

pewien_akwarysta w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2771
Witam. Chciałabym podzielić się pewną sytuacją. A więc kupiłam napowietrzacz. Byłam pewna że w domu mam jakiś zaworek przeciwzwrotny, ale się myliłam. Miałam zamiar kupić go w nastąpny dzień i uznałam...

Rośliny po przycięciu gniją

majraf w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3165
Cześć Miałam taki problem z Ludwigią rubin, czasami z pełzaczem bagiennym a ostatnio z rotalą sunset. Rośliny rosną super do czasu aż je przytnę i na nowo zasadzę. Wtedy destrukcja rośliny zaczyna się...

Różnica w nawozach - rośliny łodygowe

bast w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3501
Wita, czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć czym różnia sie te dwa nawozy firmy zoolek i który wybrac? Zoolek Aquaflora Basic wg producenta zawiera: K, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, B, V, Mn, F, Se, Ni, Mo. Zoolek ...

Glony i brzydkie rośliny akwarium 240L proszę o pomoc

Pawel28061991 w Nawożenie · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 18859
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....

Statystyki

Ten temat przegląda 326 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 325 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.