PG Na dobry początek ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

PG Na dobry początek ?

Liczba wyświetleń: 2475·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mikołaj.Klimaszewski

16 lut 2007, 17:47 PG Na dobry początek ?  (#1)  

Czo może być przyczyna tego iż skręcają się łodygi Cabomba caroliniana , zaraz po zasadzeniu miały proste łodygi a teraz wygląda tak jak by gięła się pod własnym ciężarem,
natomiast na Hydrocotyle leucocephalla pojaiwją sie dziury , liscie żółkna lub robia sie przeźroczyste. Akwarium ma 4 dzień parametry wody to

PH 7,5

Tww 6,5
Two 7
NO2 0
NO3 0

Podaje co2 z bimbrowni Nutrafin Co2 system przez drabinkę. Światło 3x15W (1x Arcadia fresh 2 x Arcadia oginal tropical )6 h na dobe.
Filtr kaskada aquael FZN2 na wlocie gąbka w środku ceramika. Temp. 24 st. Podłoże JBL Aqua basis plus(1-2 cm) żwir granulacji chyba do 3 mm.(warstwa ok 4-6 cm )

akwarium standardowe 64l (20L wody destylowanej i reszta z kranu ( tww 20 two 18 ph <9 no2 0 no3 0 )

Jak myślicie czy powinienem juz zacząc nawozić czy czekac przez ten pierwszy tydzien ?
Posiadam: PG Classic,PG PRO Micro,PG PRO Ferro+, PG PRO macro

Fauna:
na razie brak docelowo danio i otoski może krewetki

Flora:
Alternanthera Splendida
Cabomba caroliniana
Eleocharis acicularis
Hemianthus callitrichoides
Hydrocotyle leucocephalla
Pistia stratiotes (buła straszni zmasakrowana w transporcie większość zżółkła i została juz tlyko jedna :( )
Samolus valerandii

Mikołaj.Klimaszewski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 mar 2007, 20:29   (#2)  

Napisz jaką dałes warstwe JBL bo właśnie tu upatruje przyczynę...

Podejżewam ze z jednego opakowania mogła Ci wyjść 2 cm warstwa :?: Piszesz że przykryłeś ją max 6 cm zwirem... to będzie stanowczo za mało :!:

Można znaleść tu posty o podłożu JBL a w nich informacje iż nawet 1 cm warstwa JBL powinna byc przykryta 6- 8 cm i to w wiekszych baniakach niz 60 L a i tak pojawiają sie glony na piasku gdyz tak sielnie ono reaguje (wydziela)...

Opisuj co sie dzieje w baniaku i często podmieniaj wodę.
Ciekawe co z tego wyniknie.
Z nawozami sie wstrzymaj az rośliny ruszą!

Pozdro...

Fret

Dżemik Tarnów

19 mar 2007, 10:25   (#3)  

panie bartku -jak wygląda sytuacja gdy do wody ro dodaje się nawozy tj.na www.aqua-art.pl. lecz stosując kranówe stosuje się PGMakro PGC i w tej sytuacji dostarczane jest (chyba dużo więcej) potasu. Piszę tak bo moje rośliny wyglądają jakby przepotasowione i nasówa się takie rozwiązanie by stosować samo mikro bez potasu

Dżemik
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tarnów

Dżemik Tarnów

20 mar 2007, 19:06   (#4)  

chodzi mi o poskręcane -zdeformowane końcówki liści

Dżemik

Mikołaj.Klimaszewski

21 mar 2007, 08:52   (#5)  

Dziękuje za porady dawno mnie tu nie było, ale wracając do tematu

parametry z wczoraj ;
PO4 0,6
NO2 0,3-0,4 ( ostatnio było wiele wiecej dopiero od 2-3 dni zaczęło spadac )
FE 0,1
TWW 7
Ph 7
NO3 - jeszcze nie mam testu

Wymieniłem filtr na Tetra EX 600 ma juz 3 tygodnie ceramika ze starego filtra i tetra bacto enzym. Wygląda na to ze rośliny ruszyły. Okazało sie ze eleocharis to jakieś inne ziółko :(

Alternanthera Splendida zaczęła puszczać korzenie z międzywęźli - nie wiem czy to przenawożenie czy odwrotnie ale mimo to wypuszcza nowe pędy

Hydrocotyle leucocephalla chyba najlepiej sie przystosowała rosnie jak szalona ale nie wiem czy to że nie ma tak dużych liści jak zaraz po zakupie to wina tego ze są nowe czy jakiś mój błąd

Bacopa( na powyższym zdjęciu jest jedna łodyżka po prawej od czerwonej rośliny) zawsze była zielona ale niektóre łodygi na górnych liściach ma czerwonawe zabarwienie

Na razie wczoraj podmieniłem wodę i od jakiegoś tygodnia podaje tylko CO2 i PGclassic do podmian co tydzień. Wczoraj przystrzygłem nie iwem czy to rogatek na zdjęciu to taki koperek po prawej stronie .

Jeśli chodzi o glony to były okrzemki ale zniknęły teraz zaóważyłem kilka dosłownie 2-3 nitki ale na szybie pojawiły sie zielone kropki ( czyżby zielenice ?) , nie jest ich dużo ale zaczynają być denerwujące.

Prosze powiedzcie co powinienem teraz zrobić aby było OK i aby pozbyć sie tych zielenic. A konkretnie czy podawac juz makro?

Mikołaj.Klimaszewski

Dżemik Tarnów

21 mar 2007, 21:42   (#6)  

ten koperek po prawej to cabomba

a odnośnie bakopy to również mam problemy z czerwienianiem liści ale u siebie widzę taką zależność że im bliżej światła to te liście robią sie właśnie czerwone i dlatego staram się przycinać ją krótko i trzymać w cieniu innych roślin

Dżemik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mikołaj.Klimaszewski

22 mar 2007, 08:09   (#7)  

Dziękuje dżemik .

Hmm... Ale czy czerwienienie liści z powodu światła to problem ? Fajnie wiedzieć dlaczego tak sie dzieje wiec jesli to wina światła to chyab OK bo roślinka rośnie tyle że w innym kolorze;)

A może mi ktoś powiedzieć co z PGmakro. Czy fosfor w nim zawarty może działać anty glonom a konktretnie tym zielonym kropkom na szybie.

Mikołaj.Klimaszewski

Dżemik Tarnów

22 mar 2007, 09:21   (#8)  

umnie z tą bakopą wygląda tak że te czerwone liście po pewnym czasie (gdy są już starsze) niemal rozpuszczają się w wodzie i moim zdaniem jest to spowodowane brakiem czegoś tam, zakładam że jakiś pierwiastek z grupy niemobilnych

Dżemik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

JPEG_20210719_211632_1148252527483866165.jpg

Dobry nawóz azotowy

pewien_akwarysta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2388
Witam. Potzrzebuje nawóz azotowy do mojej niewielkiej kosrki 8l. Bojownik go nie wytworzy. Obecnie jest 2 mg/l a dążę do 10. JPEG_20210719_211632_1148252527483866165.jpg JPEG_20210719_211654_318725965...
DSC_0200.JPG

Początek z EI i problemy

fasadakarpik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7705
Ei stosuję od tygodnia, podawałem połowę dawek. Limnophilia szypułkowa rośnie jak szalona , reszta roślin niestety nie. Pojawiły się okrzemki. Akwarium 165l. netto oświetlenie 4x39W 12 h/24 Butla co2,...

Początek nawożenia akwarium

Karolus w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 3549
Witam Na początek trochę danych technicznych Zbiornik: 102l (80x35x40, panorama) Oświetlenie: 2x16W LED (6500K i 8000K) czas świecenia 9-13 - 15-21 Podłoże: JBL aquabasis plus (niestety kupiłem trochę...

Dobry nawóz mikro do rośliniaka

Aquaril69 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4977
Witam. Potrzebuję zakupić dobry nawóz mikro do akwarium 112l. Akwarium na ziemi 80% zbiornika rośliny nie jakieś bardzo wymagające ale co zauważyłem. Trawnik z parvuli robi się żółty gdzie wcześniej b...

Czy to dobry klucz do oznaczania niedoborów ?

berkel w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1455
Tak jak w temacie. Znalazłem to gdzieś w czeluściach internetu, czy to dobry klucz do oznaczania niedoborów, czy ujmuje on tylko złe dawkowanie danego związku czyli zarówno niedobory jak i przenawożen...

Jakie testy na początek

q205 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 2932
Witam wszystkich jakie potrzebuję testy na początek kropelkowe zoolek

Ferro-Aktiv Tropicala, czy dobry na niedobor zelaza?

Sonne w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2608
Witam, przepraszam, jezeli ten temat byl juz poruszany. Mam ostatnio problemy z roslinami, ktore robia sie zolte i wygladaja jak ser szwajcarski. Z roznych postow wyniki, ze jest to niedobor zelaza...

Jakie testy kupić na początek ?

dodo2456 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4309
Witam mam pytanie odnośnie testów ,a mianowicie w jakie testy kropelkowe się wyposażyć oraz które są potrzebne w akwarium ? Wiem że o tym jest bardzo dużo postów ale mi chodzi bardziej czy takie jak j...

Testy na początek

Hylas w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2146
Witam! Będę miał trochę gotówki niebawem :twisted: chciałbym w związku z tym zaopatrzyć się w jakieś testy. Pytam więc, które warto na początku kupić, które uważacie za niezbędne? Lepiej kupować je ...

FLOROVIT - czy to dobry wybór jako nawóz ??

sq6www w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1720
Dzisiaj pierwszy raz na próbę podałem 0.5ml nawozu Florovit do akwarium 112l. W akwarium póki co jest tylko jedna roślinka Kabomba i dwa welonki. Powiedzcie mi czy stosowanie tego nawozu na dłuższą me...

Statystyki

Ten temat przegląda 330 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 329 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.