Oko ramirezki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Oko ramirezki

Liczba wyświetleń: 1542·Odpowiedzi: 1
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

15 lut 2007, 20:52 Oko ramirezki  (#1)  

Witam,

na początek może powiem coś o akwarium:

Baniak 170 litrów 100 x 50 x 40
Oświetlenie 2 x 30W Philips (TLD 84 i 59)
Filtracja kubeł UniMax FKZN 250 + wewnętzrny AquaEl 350
Woda pH 6,8 reszty nie znam :( podmienia wody raz w tyg 36litrów
Nawożenie Planta Active MICRO 2ml/dzień MACRO 2ml przy podmianie
Co2 Spray 2 kieliszki dziennie
Temp 27 stopni

Rośliny: Sporo różnych Cryptocoryn, annubiasów i traw.
Obsada: 7x Skalar
5x Barwniak czerwonobrzuchy
7x Kirys
2x Labeo
2x Zbrojnik
3x Bocja Wspaniała
3x Bocja Kubotai
8x Otosek
1x Kiryśnik Żółtopasy
1x Ramirezka(samiec) 2 panie z haremu niestety padły :(

Teraz do sedna:
Jakiś czas temu zauważyłem, że jedno oko u w/w samca Ramirezki zaczęło się powiększać... Miałem cichą nadzieje, że ryba sama sobie z tym poradzi i podniosłem temp w akwa na 2 dni do 32 st. Niestety nic to nie dało. Oko zaczęło "wyłazić" z głowy, dodatkowo po tej samie stronie pokrywa skrzelowa jest jakby wciśnięta troche. Ogólnie rybka dalej jest ładnie wybarwiona i pobiera pokarm jak wcześniej tylko stała się apatyczna. Wcześniej walczyłem z pleśniawka(załatwiła 2samiczki Ramirezki) która była wywołana ewidentnie moim błędem-nie zauważyłem awarii grzałki i temp spadła do 20 st. Teraz o jakimś niedopatrzeniu raczej nie ma mowy, woda jest filtrowana 24h, brzęczyk chodzi 24h, podmiany są regularne i temp jest stała.

Co można zrobić? To oko z dnia na dzień wychodzi coraz bardziej! :( Zastanawiam się czy to wogóle można wyleczyć i czy jest sens męczyć rybe?

Bombel

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jurek40b Otmuchów

17 lut 2007, 22:33 oko ramirezki odpowiedź  (#2)  

Mój samiec miał to samo i wylądował w szpitalu,tzn w wc.Wiem,że to jest brutalne,ale jak rok temu przyniosłem jakąś chorobę do akwarium to padła mi prawie cała obsada.
Po ramirezce miał takie samo oko jeden z minorków i też wylądował w wc.Samica ramirezy po odejściu samca zdechła bez objawów jakieś 2 tyg potem.
Dodałem do akwarium akryflawinę i jak na razie mam spokój.Zastanawiałem się czy to oko nie było od pobicia przez samca kakadu,bo się nie lubiały.
Jednym słowem polecam wysłać rybkę do wc,jak i każdą która ma te objawy.
jurek.37

jurek40b
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Otmuchów

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

467473975_1747812139126210_592438537910567604_n.jpg

Ramirezki - rozmnazanie

radh w Zwierzęta · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 14212
Mam dwie parki ramirezek. Obie parki dobraly sie same. Ostatnio para nr 1 zlozyla ikre dwukrotnie w odstepie 2-3 tyg., natomiast para nr 2 raz. Niestety zadna ikra nie przetrwala. Para nr 1 zlozyla ik...
JPEG_20211125_213341_6133377767485967720.jpg

Pomocy jak inkubować ikrę Ramirezki

Mow_Mi_Richard w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4181
Dzień dobry niech mi ktoś doradzi co robić z ikrą Ramirezki tak żeby z tej ikry były zdrowe rybki. Przed chwilą zauważyłem że moja samiczka pielęgnicy ramireza(electric blue) złożyła ikrę a samczyk je...
16340218635915724892880044583724.jpg

Ramirezki

kriss w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6272
Witam mam zbiornik 240 l chciał bym mieć ramirezki weloniaste i electric blue oraz zwinnik czerwonousty ile mogę wpuścić samców ile samiczek ramirez ? Aktualnie jest obsada czyszczącą 5 kosiarek 5 o...

BOJOWNIK ma białe oko i leży na dnie

avengedsevenfold w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3218
Witam, mam ostatnio problem z moim bojownikiem wspaniałym. Mam go od ponad roku. Raz przechodził na pewno pleśniawkę, którą u niego wyleczyłam Formizolem. Nie jest wyjątkowo ruchliwy, lubi siedzieć p...

Ramirezki - rozmnażanie

Silveroak w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4419
Mam prośbę o małą poradę. Ramirezki złożyły dzisiaj ikrę. Siedzą przy niej cały czas i widać, że się opiekują. Niestety w akwarium ogólnym pewnie szansa na wychowanie choćby jednej rybki jest zerowa. ...

Ramirezki i wzrost ryb.

wiewiorka w Zwierzęta · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 7048
Witajcie, potrzebuję porady w sprawie pielęgnic ramireza electric blue. Kupiłam 3 sztuki, 2 samice i 1 samca i niestety po ok 3 tyg wszystkie padły w odstępie kilku dni. Inne ryby, które mam w akwariu...

Ramirezki czy Kakadu?

losialalem w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1315
Mam pytanie, czy Pielęgniczka Ramireza mogłaby żyć w zgodzie z Pielęgniczką Kakadu? W jednym zbiorniku? Jak nie to którą wybrać. Parametry, wystrój znajdzie w linku poniżej. Planowo chciałbym je wpuśc...

Ramirezki w małym akwarium.

mafiaq w Zwierzęta · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4922
Witam. Posiadam akwarium 32l - zastanawiam się nad obsadą. Bardzo podoba mi się pielęgniczka Ramireza. Czy nie będzie to zbyt drastyczne trzymać ją w takim akwarium? (chciałbym mieć parkę 1+1) Cz...

Microrasbora galaxy - narośl (?) na boku i powiększone oko

jaakova w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1280
Mam problem z microrasborą galaxy. Lewe oko ma normalny rozmiar, natomiast prawe jest powiększone - patrząc od przodu widać znaczną asymetrię. Druga sprawa - jakieś wybrzuszenie, narośl, na prawy...

pytanie o krewetki paletki i ramirezki

bohen22 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1580
witam, mam pytanko, czy próbował ktos wpuszczać red cherry do paletek w akwa roślinnym, wiem że paletki gustują w kreweciach, sam sprawdziłem na własnej skórze wpuszczając kiedyś zprezentowane mi 30...

Statystyki

Ten temat przegląda 316 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 316 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.