Corner 70 - Jarzeniówki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Corner 70 - Jarzeniówki

Liczba wyświetleń: 1448·Odpowiedzi: 3
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

13 lut 2007, 19:45 Corner 70 - Jarzeniówki  (#1)  

Witam!
Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem akwarium narożnego Corner 70. W miarę upływu czasu staram się zrobić z mojego zbiorniczka coś w stylu akwarium roślinnego;-)
Mam oryginalną pokrywę z miejscem na dwie świetlówki, jak na razie mam Philipsy, jakieś takie zwyklaste. Chciałbym zamienić je na takie typowo akwarystyczne (głównie chodzi mi o roślinki), sprawa niby wydawała się prosta, ale jest tego taki ogrom, a ja jak na razie jestem kompletnym laikiem
Jakie wybrać? Świetlówki mogę mieć 2 x 18W.

PS. Używałem opcji szukaj, ale nie znalazłem satysfakcjonującej informacji.
pzdr

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 lut 2007, 08:57   (#2)  

jak chcesz mieć roślinki to polecam świetlówki typowo roślinne (niekoniecznie akwarystyczne):
-osram fluora
-narva lumoflor

lub akwarystyczne
-sylvania gro-lux

mam dwie narvy w 60litrach i rośliny rosna przepieknie! zreszta te świetlówki są skierowane do wsyztskich ludzi zajmujących się roslinami - szczegolnie do hal z roslinami doniczkowymi :) widze tylko tyle, ze naprawde spisują sie ok (stosuje 2x 15W) - ra = 89, wiec barwy sa naprawde ok, statecznik elektroniczny to podstawa

simonkw

Maciejewski Maciek Gorzów Wlkp.

14 lut 2007, 21:24   (#3)  

Możesz ten pomyśleć nad HQI. W takim akwarium doskonale spełnia swoją rolę. A oświetlenie 2 x 18 może być zdecydowanie za mało.

Maciejewski Maciek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gorzów Wlkp.

14 lut 2007, 23:59   (#4)  

Na ten czas zostałbym przy jarzeniówkach, myslę o zwiększeniu ich ilosci więc to rozwiązanie 2 x 18 W było by tylko na 2-3 m-ce.

Gdzie mogę dostać tego typu jarzeniówki? W moim mieście sklepiki odpadają bo cienizna straszna co do zaopatrzenia. Może w jakims paktikerze czy obi??

Gość

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

12.jpg

Jakie oswietlenie do Corner 70x70x50 180 l

krzysiek_88 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 854
witam moze mi ktos podpowie jakie powinno byc oswietlenie do tego akwarium bo w pokrywie mam standartowo zamontowane 2x20W a to zdecydowanie za molo i nie wiem co robic. Pokrywy za bardzo nie ma jak m...

Przydatność jarzeniówki 20 000 K ?

ArturI w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 765
Witam , jak w temacie, mam jarzeniówkę 20000 K Niebieska w połączeniu z 10000K Biała dają fajny efekt. Jaka jest praktyczna przydatność takiej jarzeniówki? Teoretycznie rośliny korzystają z światła do...

Statecznik i jarzeniowki T5 a T8

rutekxd w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1311
Witam. Mam pytanie. Zalozylem akwarium pol roku temu wiec nie jestem doswiadczonym akwarysta. Przejdzmy do rzeczy. Czy T5 wejdzie do standardowego statecznika od T8? Wiem ze przekroj T5 to 16m...

Statystyki

Ten temat przegląda 236 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 236 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.