witam wszystkich ostatnio troche walczylem z glonami tzn z zielenicami ale kuracja zmniejszenie swiatła i dokładne dawaki nawozow pomogly wyjsc z opresji.
moje akwa
akwa 112l
4X18W 2x philips TLD + 2x philips aquarelle - swiatlo obecnie 8 h
tetra ec 1200
butla CO2 woda z RO + mineral salt
nawozenie PLANTA ACTIVE
codziennie
2 ml macro bo mialem problem z niskim NO3 i PO4
0,15 ml micro - stopniowo zwiekszam
KH2PO4 - dla zwiekszenia PO4 - 1ml dziennie
Parametry wody - wszystko JBL
Ph 6,8
Tww 4
two 9
NO3 - 10
Fe - 0,05 - 0,1
PO4 - 0
Mieszkańcy akwa
10 Neonów Inesa
8 Razborek
2 zbrojniki
5 szt Krewetek Amano
15 szt Red Chery
Roślinność - sorki ale moge pisac z błędami i nie całe nazwy - za co przepraszam
akwa ma ponad rok od jakiegos czasu walczylem z glonami ale swiatlo mialem po 12 h i nie regularne nawozenie. od pewnego czasu, czas oswietlenia został skrócony do 6h i lekkie nawozenie i pozbylem sie problemu. Na dzien dzisiejszy swiatlo to 8 h i jest dobrze. Rosliny rosna mi mozna powiedziec dobrze ale to jeszcze nie to czego sie oczekuje. Problem polega na tym ze nie jest to szybki wzrost. ( co za pewne spowodowane jest brakiem PO4 ) Zaczolem podawac wiec KH2PO4 dodatkowo do akwa wraz z planta active ale obawiam sie zeby nie PPRZEPOTASIC akwa poprzez podawanie planta macro ( gdzie tez jest Potas )A i na dodatek nie ktore rosliny ( jedna na 10 gałązek małego henia ma lekko posrecane wierzchołki a np nie ktore liscie Ludvigi pozawijały sie do dołu ale sa to sporadyczne przypadki. Czesto dzieje sie to po podmianie wody. Ale to juz maly problem chodzi mi koniecznie co zrobic z tym zerowym PO4 mimo tego ze dziennie podaje 1 ml KH2PO4 to moje zielsko na bierząco je pozera. A chciałbym stosowac sam nawoz PLANTA Active
Witam.
To jest nas już dwóch (a może być więcej??),co mają problem z nawozemPA i PO4.
Ja długo się namyślałem,lałem i leje więcej macro(bez efektu wzrostu PO4).Dzisiaj zakupiłem KH2PO4 i będę próbował dodawać,tylko niewiem,czy dobrze rozumuje,ale..,,.jak nie poliżesz to nie posmakujesz"
A pomocy od znawców Planta Aktiv i tajników nawożenia próżno chyba szukac
u mnie planta makro sprawdza się dosyc dobrze z tym że od czasu do czasu (miej więcej co miesiąc) dodatkowo podaję 1ppm fosforu i 10 ppm potasu wtedy jest ok w wypadku nawożenia samym planta mam kumulujący się azot chodź faktem jest iz nie szczędzę rybkom i krewetkom jedzonka
No umnie jest podobna sytuacja komuluje sie Azot a niema fosforu obawiam sie teraz zeby nie przepotasic bo widze ze nie ktore koncowki roslin np mlay henio maja lekkko poskrecane liscie
baku napisał(a):No umnie jest podobna sytuacja komuluje sie Azot a niema fosforu obawiam sie teraz zeby nie przepotasic bo widze ze nie ktore koncowki roslin np mlay henio maja lekkko poskrecane liscie
1)jak czesto i ile podmieniasz wode
2)moze sie czepiam ale z tego co napisales w jednym poscie i z naszej rozmowy widac niekonsekwencje: dodajesz ten kh2po4 czy tez nie ?
Witam podawałem go wczesniej ale tez nic nie dawało teraz podalem go w innym baniaku i tez nic sie nie dzieje rosliny stoja niema bąbelkowania a podmieniam co tydzien po 30 L wody a w akwa H2O jest 80 L
nastepnie zerknij co w nastepstwie daje NIEDOBOR WAPNIA.
ps
prosze zwrocic uwage ze hasla: NADMIAR I NIEDOBOR pierwiastkow nie nalezy li tylko rozumiec jako ich ww stan w wodzie w akwarium ale jako stan "w roslinie". chodzi o to ze nadmiary i/lub niedobory danych pierwiastkow powoduja niedobory lub nadmiary innych piewiastkow w roslinie.
imho - powienienes zrobic 2-3 wieksze podmiany w akwa w ciagu 6-7 dni. nastepnie starac sie jednak podmieniac te zalecane 50% co tydzien
Dzieki kolego własnie męcze ten materiał od ciebie, a tu jest fotka moze do konca nie wyraźna ale pokazuje jak wyglądają nie które liscie Ludvigi. Kiedyś probowałem tych podmian w 6 dni po 30 L i nawozenie ale jak wspomniałem No3 było ok ale nie PO4. Wydaje mi sie ze moge mieć nadmiar K bo liscie sa pokrecane to moze byc ie dobor wapnia. Tylko tylko ze ja podaje Ro + mineral salt
baku napisał(a): Wydaje mi sie ze moge mieć nadmiar K bo liscie sa pokrecane to moze byc ie dobor wapnia. Tylko tylko ze ja podaje Ro + mineral salt
ale podajesz takze kh2po4 - gdzie jest potas. potas zawarty w PA + potas z ww zwiazku moze wlasnie prowadzic do nadmiaru poatsu. reszte wywodu napisalem ci powyzej
Piotr Baszucki w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1919
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
100>P Piotr Stochmal w Nawożenie· Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 299198
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
djbovorta w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3414
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
mateusz mateusz w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7999
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
djbovorta w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8799
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Robcio12 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1592
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
coolfon1988 w Nawożenie· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 12163
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
pk77 w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4143
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
coolfon1988 w Nawożenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7934
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
marcin kwieciński w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2225
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Statystyki
Ten temat przegląda 337 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 337 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej