|
|
Rożnice w Philips TLD 965?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Jakie są różnice w świetlówkach TLD 965 18W De Luxe i TLD 965 Pro Graphica? Pierwsza posiada CRI > 95%, a druga =98%, ale czy istnieją jeszcze jakieś inne rożnice, które pominałem? Warto dołożyć te 3-4zł za Pro Graphica?
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Chyba z dodatkowych różnic można oczekiwać, że ta pierwsza będzie miała trochę wyższy strumień świetlny - często świetlówki z wyższym parametrem zdolności odwzorowania barw mają niższą wartość lumenów uzyskiwanych z danego źródła światła.
Czy warto wydawać te kilka złotych więcej
Różnicy w odwzorowaniu barw ryb i roślin nie zauważysz (IMO zbyt małe różnice w obu świetlówkach) - inne róznice w parametrach nie są mi znane.
Pytanie więc pozostaje otwarte (ja i tak kupiłbym "standardowe" De Luxe - ot takie foch  ).
Pozdrawiam.
-

igi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Różnią się lumenami. Jedna ma 1150 (de luxe) druga 930 (graphica). Według ecatalog'u Philips współczynniki oddawania barw mają 93 (de luxe) i 98 (graphica). Różnice w cenach np. w http://www.aqva-light.pl/ są na poziomie 3 PLN. Ja dzisiaj zamówiłem 4 x deluxe i 4 x graphic.Ja dojdą mogę napisać czy widzę dużą różnicę w porównaniu do TLD 865. A co do tego, którą wybrać... to jest dopiero zagadka, z jednej strony lumeny z drugiej współczynnik oddawania barw wygrywa.
Pozdrawiam,
Michał
-
merlin
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Imho zdecydowanie wybrałbym TLD 965 18W De Luxe,ponieważ ma więcej lumenów,a różnica współczynników oddawania barw będzie nie widoczna,bo jest nie wielka pomiędzy tymi dwoma świetlówkami.

Pozdr.
Kuba
-

Qba.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Jaworzno
Wiele osób wspomina o lumenach! Czy ktoś może napisac jakie znaczenie mają dla roślin lumeny? Sądząc po tym http://strony.aster.pl/faolan/lumeny.htm to nie wielkie.
-

ArS
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
znalazłem fajny link, może kogoś zainteresuje
http://saurama.aqua-web.org/
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Screenshot_3.jpg
Możliwe, że część z Was zauważyła różnice w kolorze preparatu FEMANGA Algen Stopp General i Algen Stopp Spezial. Nie ma jednak powodu do obaw, poniżej informacja uzyskana od produce...
Witam, czy zakup aquastel oświetlenie led glass plant 18w 70cm to dobre rozwiązanie jako tańszy zamiennik aquael plant 16w?? Akwarium 112 l. Pierwsza lampa aquael sunny 16 w. Rośliny wszystkie wybrane...
Witam, niestety ominęło mnie ostatnie parę lat w akwarystyce i średnio orientuję się w oświetleniu LED.
Po kilku latach przerwy oodkopałem i postawiłem 08.11.2022 zbiornik 45l (50x30x30)
Posiadam lamp...
Często padają pytanie o różnice między tymi podłożami, powyższy film fajnie to wyjaśnia.
Jakie są różnice w odbiorze kolorów przy oświetleniu Osram skywhite 880, 965 i 865? Która byłaby najlepsza w duecie z Philips Aquarelle? Czy skywhite 880 daje podobny efekt jak połączenie Aquarelle + ...
Chodzi o akwarium na żwirku
Pierwsza opinia
Dawka 2-3 N tygodniowo jako co tydzień jako proxy z dowolnej mojej receptury Makro
Dawka lub utrzymywanie około 10 ppm Ca, 4 ppm Mg i około 4 ppm K, 8 ppm...
Witajcie,
Stałem się "szczęśliwym" posiadaczem dwóch lamp Chihiros serii S (55W, 8200lm). Dziwnym trafem dostałem dwa różne zasilacze, jeden na rynek Chiński 12V/8A z nakrętką zabezpieczeją...
Witam
Mam problem z oświetleniem w moim akwarium, żarówkę wymieniłem i nie działa, przed kupnem nowego statecznika chcę się upewnić czy aby na pewno jest dobrze podłączony, próbowałem już różnych kom...
Dziś zrobiłem testy twardości wody za pomocą kropelek JBL.
W akwarium GH i KH po 11. Kranowit GH 5 KH 3. Na stronie wodociągów twardość całkowita 83 mg/l CaCO3 co w przeliczeniu na skale niemiecką daj...
Mam takie pytanie. Zamierzam dołożyć do pokrywy świetlówkę T5. I zastanawiam się nad zakupem jakiejs 965. Czy w przypadku tych świetlówek będzie zauważalna różnica wizualna w stosunku do tańszych świe...
|
|