|
|
Jakie sa powody metnienia wody i jak im zapobiegać?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
No właśnie, w moim akwarium już 3 tygodnie jest mętna woda. Chciałbym dowiedzieć się jakie są powody mętnienia wody i jak im zapobiegać.
-

mch35
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wisznice
-
mch35 napisał(a):No właśnie, w moim akwarium już 3 tygodnie jest mętna woda. Chciałbym dowiedzieć się jakie są powody mętnienia wody i jak im zapobiegać.
mętna biała czy zielona?
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
-

mch35
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mch35 napisał(a):biała
to pierwotniaki,powinno samo przejść.Jaki masz filtr?
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
wewnętrzny tetratec in800plus, to trwa juz jakies 3 tygodnie
-

mch35
●
-
A czy to jest swiezy zbiornik czy jakas rewolucja w nim byla??Mam na mysli zmiane podloza,czyszczenie wkladow filtra czy sadzenie duzej ilosci roslin?!
-
Carlitto
●
akwarium ma 3 tygodnie, wszystko co wymieniłeś
-

mch35
●
-
A czy dodawales bakterie nitryfikacyjne?Systematyczne ich dodawanie na poczatku pracy zbiornika pozwoli na ustabilizowanie warunkow i zmetnienie minie.Proponuje Ci wybrac jakas firme i zastosowac.Dodatkowo proponuje zmniejszyc czas oswietlenia i na razie nie robic podmian wody.To w polaczeniu z bakteriami nitryfikacyjnymi powinno w przeciagu 3-4 dni wykrystalizowac wode.
Pozdrawiam i zycze sukcesow.
-
Carlitto
●
Na samym początku wsadziłem do filtra Tetra Bactozym. Oświetlenie mam nie kontrolowane, bo najczęściej gaszę jak ide spać a zapalam jak się budzę. A różnie to bywa, raz się budzę o 11:00 i idę spać o 1:00, a raz wstaję o 7:00 a idę spać o 22:00. Do ilu skrócić czas oświetlenia?
-

mch35
●
-
Skroc oswietlenie narazie do 6-8 godzin dziennie.Zacznij dodawac Sera Nitrivec do wody zgodnie z zaleceniem na butelce.Karmienie ogranicz narazie do jednego razu dziennie.
Powinno pomoc.
-
Carlitto
●
A to się wlewa po prostu do akwarium?
-

mch35
●
-
mch35 napisał(a):Na samym początku wsadziłem do filtra Tetra Bactozym. Oświetlenie mam nie kontrolowane, bo najczęściej gaszę jak ide spać a zapalam jak się budzę. A różnie to bywa, raz się budzę o 11:00 i idę spać o 1:00, a raz wstaję o 7:00 a idę spać o 22:00. Do ilu skrócić czas oświetlenia?
Nie polecam czegoś takiego, choć sam kiedyś tak postępowałem. Zainwestuj w zegar sterujący. Naprawde ułatwia życie.
Miałem 2 lata temu inawzjie pierwotniaków i pozbyłem sie tego w szybki sposób.
1.Maksymalne napowietrzanie.
2. http://www.tropical.com.pl/POL/preparat ... akali.html
Pozdr.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Tylko ze Aquakali to tak naprawde nadmanganian potasu czyli silny utleniacz...Nie polecam do stosowania w zbiorniku tylko raczej to usuwania slimakow i pasozytow z roslin poprzez krotkotrwale kąpiele.Chyba ze silni bedziesz napowietrzal zbiornik....W przeciwnym razie bedziesz mial pomorek.
-
Carlitto
●
Na razie spróbuje tylko skrócić czas oświetlenia. Jak się nie uda to zastosuje preparat Sery. A co myślicie o sterylizatorze UV-C?
-

mch35
●
-
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają.
:|
Edit:
Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
|
|