czy i czym uzupełniąć P w PA
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.Poraz kolejny wznawiam swój problem w nawożeniu PA.Otóż po tygodniu dodawania macro i micrro PA,azot z 1 skoczyl do 10,natomiast P stoi cały czas w miejscu minimalnie ponad 0.Co wobec powyższego radzicie?Dodam,baniak 45l netto,inne param. dzisiaj zmierzone:ph 7,kh 12, Co2 nonstop.
Pozdrawiam i czekam pozytwnie nastawiony na porady. 
-

waldik41
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Sory że się wtrące,tak z ciekawości zapytam jakimi testami mierzysz?Pytam bo mam pewne obawy do moich testów JBL.
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
Pisząc" P" masz na myśli Potas bu umnie znowu jest dobrze z mikro 0,1 No3 = 10 natomiast PO4 = 0 i stosuje KH2PO4 ale czy to dobre rozwiązanie sam niewiem jak pokarza sie glony to bede wiedział ze nie. 
-
baku
●
tak myśle o PO4,które cały czas stoi w miejscu.Używam testów na PO4,NO3-JBL;
Jeżeli te też oszukują to ja już będę się poddawał w tej całej zabawie.
Piszesz,że stosujesz KH2PO4,czy przy nawożeniu PA?
Czy masz zielony pył na szybach Iglony?
Jak łączysz stosowanie KH2PO4 z PA macro i micro?
Może podasz coś więcej o swoim akwa?
Poozdrawim
-

waldik41
●
tak stosuje KH2PO4 przy planta active
niemam pyłu ale lekko pokazały sie kropeczki na lisciach anubiasa ale wiem ze musze ograniczyc macro bo musiałem podawac wiecej z tego wzgledu ze mialem zerowe NO3 teraz No3 jest juz normalnie Fe tylko nie PO4
-
baku
●
Jak długo i w jakich stężeniach podajesz KH2PO4.Jak dużemasz akwa? 
-

waldik41
●
waldik41 napisał(a):Czy masz zielony pył na szybach Iglony?
efekt zielonego pyłu udało mi się zmniejszyć podając planta makro dziennie zamiast tygodniowo poza tym myślę że ten pył może być spowodowany nie przyswojonym azotem lub chelatami
ilośc makro można regulować jescze jeden sposób bardziej naturalny
przez żywienie ryb np. mrożonki przeważnie uwalniają do wody spore ilości fosforanów
z kolei pokarmy dobrej jakości np. tetra dla paletek w granulacie praktycznie nie ma w swym składzie fosforanów lub ma jego niewielkie ilości 
Ostatnio edytowano 15 lut 2007, 21:36 przez kresone, łącznie edytowano 1 raz
-

kresone
●
- Miasto: Świętochłowice
kresone napisał(a):ilośc makro można regulować jescze jeden sposób bardziej naturalny przez żywienie ryb np. mrożonki przeważnie uwalniają do wody spore ilości fosforanów z kolei pokarmy dobrej jakości np. tetra dla paletek w granulacie praktycznie nie ma w swym składzie fosforanów lub ma jego niewielkie ilości 
Pisałem już kiedyś o wynikach testów laboratoryjnych pokarmów przeprowadzonych przez Raraja. W tym temacie: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... ht=pokarmydiki napisał(a):W temacie karmienia - za K. Ratajem - Dlaczego to akwarium działa. Cz IV. NA Mrożonki: Artemia - Sucha masa w 100 g. 14,6%; N-3,81 g/kg; P-5,66 g/kg; K-33,9 g/kg. Ochotka - Sucha masa w 100 g. 14,6%; N-1,64 g/kg; P-4,81 g/kg; K-27,7 g/kg. Pokarmy suche: Tetramin - Sucha masa w 100 g. 93,9%; N-7,82 g/kg; P-12 g/kg; K-8,42 g/kg. Tropica Dajana - Sucha masa w 100 g. 93,9%; N-7,21 g/kg; P-4,26 g/kg; K-4,39 g/kg. RT floramin - Sucha masa w 100 g. 92,3%; N-7,73 g/kg; P-15,3 g/kg; K-12,1 g/kg. Uśredniony stosunek N:K w k. suchych 7,6 : 8,9, dla mrożonek 2,7 : 30,8.
Zwraca uwagę mała zawartość potasu w pokarmach suchych. Natomiast fosforu wcale nie jest mało - mimo, że producenci chwalą się, że dążą do zminimalizowania ilości fosforanów w pokarmach.
Różnica między zawartości P w pokarmach różnych producentów jest znaczna.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
kresone napisał(a):zielony pył na szybach jest normalny przy nawożeniu planta aktiv efekt zielonego pyłu udało mi się zmniejszyć podając planta makro dziennie zamiast tygodniowo poza tym myślę że ten pył może być spowodowany nie przyswojonym azotem ilośc makro można regulować jescze jeden sposób bardziej naturalny przez żywienie ryb np. mrożonki przeważnie uwalniają do wody spore ilości fosforanów z kolei pokarmy dobrej jakości np. tetra dla paletek w granulacie praktycznie nie ma w swym składzie fosforanów lub ma jego niewielkie ilości 
ja już macro od 2 tygodni leje codziennie,i bez zmian.
Co może być przyczyną blokowania azotu?
Co do obsady to chyba nie jest mala,aczkolwiek karmię mało i rzadko (2 xdziennie po 15)i tylko pokarmem suchym.Czy zanim podam KH2PO4 to spróbowac zmienić pokarm i karmienie.
Czy dalej lać codziennie macro?Boję się o azot?
-

waldik41
●
waldik41 napisał(a):. Czy dalej lać codziennie macro?Boję się o azot?
1)jak podajesz nawoz - jakie dawki co ile dni?
2)ile i co jaki czas podnmieniasz wode
3)jaka wode stosujesz? - masz moze link do wodociagow miejskich-mnie jakos nie udalo sie wygoglowac
4)byc moze rosliny mialy wczesniej juz porzadne niedobory fosforu i teraz chlona wsio jak gabka
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547
-

jabol
●
-
diki napisał(a):Pisałem już kiedyś o wynikach testów laboratoryjnych pokarmów przeprowadzonych przez Raraja.
Zwraca uwagę mała zawartość potasu w pokarmach suchych. Natomiast fosforu wcale nie jest mało .
Dlatego właśnie dopisałem że pokarmy dobrej jakości (szczególnie te dla palet takich firm jak tetra, sera) nie powodują znacznych wzrostów fosforanów, z kolei prawie wszystkie pokrmy tropikala nawet te z wyższej półki znacząco wpływały u mnie na wzrost PO4
Koniecznie musimy wziąść pod uwagę też fakt jakie ryby karmimy. Bo np młode szybko rozwijające się ryby pobirają prawie cały fosfor zawarty w pokarmach z kolei wydzielają znaczne ilości związków azotowych.
Za to stare już wyrośnięte osobniki wydalają do wody już nie potrzebny im do rozwoju fosfor ale ilość wydalanego azotu jest już stosunkowo mniejsza
-

kresone
●
jabol napisał(a): 1)jak podajesz nawoz - jakie dawki co ile dni? 2)ile i co jaki czas podnmieniasz wode 3)jaka wode stosujesz? - masz moze link do wodociagow miejskich-mnie jakos nie udalo sie wygoglowac 4)byc moze rosliny mialy wczesniej juz porzadne niedobory fosforu i teraz chlona wsio jak gabka
Dzięki za zainteresowanie:
ad1Planta Aktiv macro od 2 tyg. codziennie po 0,5mml tak samo micro plus po 2mml do podmienianej wod
ad2podmieniam 15l odstanej kranówy co tydzień(45 l netto ma akw)
ad3 jedynie testami sprawdzałem kranówe i ma po 0 może sladowe ilości NO3 i PO4
ad4 może i tak,bo zanim stosowałem nawozy j/w to oświetlenie i CO2 było i jest takie same.
tak więc co dalej......
Dzięki za już i proszę o jeszcze 
-

waldik41
●
waldik41 napisał(a):ad2podmieniam 15l odstanej kranówy co tydzień(45 l netto ma akw)
ja bym sparawdzil 2 opcje:
- podmieniaj jednak nie 33% a 50% tak jak zaleca producent nawozu
- zapodaj troche wieksza dawke dzienna makro
postaraj sie badac wode 2-3 razy dziennie (jka przynajmniej tak robilem przez pierwsze 2-3 tygodnie):
- pomiar rano
zapodanie dawki nawozu
- pomiar po poludniu(mniej wiecej w polowie dnia akwariowego)
- pomiar przed zgaszeniem swiatla
dzieki temu mam pelny obraz zzerania makro/mikro przez "akwa". dzieki temu rzecza jasna mozna ustalic optymalna dawke DLA TWOJEGO AKWARIUM
-

jabol
●
-
No tak.
Z podmianmi niema problemu.
Natomiast te 3krotne pomiary i ranne dawkowanie nawozu to problem , bo kochana praca wzywa, a o 5,30 to trochę zarano na obsługe akwa.Tak więc mogę sobie pozwolić na nawożenie i pomiary po pracy,czyli 16.
Macro zwiększyc do 1mml/dziennie czy więcej?
A micro?
-

waldik41
●
waldik41 napisał(a):Nbo kochana praca wzywa, a o 5,30 to trochę zarano na obsługe akwa.Tak więc mogę sobie pozwolić na nawożenie i pomiary po pracy,czyli 16.
widzisz ..nie ma problemu..ja do tyrki takze wychodzilem o tej godzinie i zapodawalem nawozy wlasnie o tej godzinie. dzien akwariowy zaczynal sie u mnie okolo godziny 12 i konczyl o polnocy. z tego co pamietam ..(ktos o tym pisal) podawanie nawozow "po ciemnicy" jest podobno lepsze niz w pelnym oswietleniu
-

jabol
●
-
jabol napisał(a): z tego co pamietam ..(ktos o tym pisal) podawanie nawozow "po ciemnicy" jest podobno lepsze niz w pelnym oswietleniu
a to z tego powodu iż światło rozbija chelaty min. dlatego producenci zalecają przechowywanie nawozów w ciemnym miejscu.
-

kresone
●
jabol napisał(a):postaraj sie badac wode 2-3 razy dziennie (jka przynajmniej tak robilem przez pierwsze 2-3 tygodnie): - pomiar rano zapodanie dawki nawozu
- pomiar po poludniu(mniej wiecej w polowie dnia akwariowego) - pomiar przed zgaszeniem swiatla
Wiesz Radku z całym szacunkiem dla Twojej osoby ale czy uważasz ze testy akwarystyczne maja tak duża czulosc ktora jest w stanie wykryc skoki NO3 rzedu kilku ppm?
Pozdrawiam
-

Alchemik
●
- Miasto: Łódź
-
Alchemik napisał(a):Wiesz Radku z całym szacunkiem dla Twojej osoby ale czy uważasz ze testy akwarystyczne maja tak duża czulosc ktora jest w stanie wykryc skoki NO3 rzedu kilku ppm?
kilku moze i masz racje ale podam info na swoim przykladzie:
oswietlenie mialem okolo 1 W/litr - w akwa 112 l brutto. utrzymywalem wartosci NO3 na pozimie 15 a Fe 0,1 - 0,2. po calym dniu spadek na ZERO w przypadku ww byl widoczny  . w momencie kiedy spadek ograniczylem do takiej ilosci ze testy wykazywaly mi wiecej niz ZERO - ustalilem dawke +/- rzecz jasna
-

jabol
●
-
jabol napisał(a):waldik41 napisał(a):ad2podmieniam 15l odstanej kranówy co tydzień(45 l netto ma akw)
ja bym sparawdzil 2 opcje: - podmieniaj jednak nie 33% a 50% tak jak zaleca producent nawozu - zapodaj troche wieksza dawke dzienna makro postaraj sie badac wode 2-3 razy dziennie (jka przynajmniej tak robilem przez pierwsze 2-3 tygodnie): - pomiar rano zapodanie dawki nawozu - pomiar po poludniu(mniej wiecej w polowie dnia akwariowego) - pomiar przed zgaszeniem swiatla dzieki temu mam pelny obraz zzerania makro/mikro przez "akwa". dzieki temu rzecza jasna mozna ustalic optymalna dawke DLA TWOJEGO AKWARIUM
Witam.Po dłuższej przerwie powiem co udało mi sie zdziałać.
1.Ustaliłem dawkę macro.Większy problem stwarza mi micro,ponieważ NO3 i PO4 mogę kontrolować i ustalić dawkowanie przy pomocy testu,natomiast micro to już problem(nie
wiem czy daje dużo , czy może mało)
Macro 2*1ml przy podmianie
Micro2*1ml przy podmianie +codziennie po0,5ml
Z obserwacji roślin wynika,że wielkiej tragedi niema ,problemem może być zielony nalotna szybach i porastającye glony(czarny meszek) na żwirze tylko przy przedniej szybie.
Zszedłem trochę z kh(z12 na 9) i ph(z7,2 na 6,8)
No3 około15 ,Po4 1-1,5
Dosadziłem roślin i zobaczymy co się dalej wydarzy?
Dzięki Jabol za uwagi i ukierunkowanie z PA
Pozdrawiam 
-

waldik41
●
baku napisał(a):Pisząc" P" masz na myśli Potas bu umnie znowu jest dobrze z mikro 0,1 No3 = 10 natomiast PO4 = 0 i stosuje KH2PO4 ale czy to dobre rozwiązanie sam niewiem jak pokarza sie glony to bede wiedział ze nie. 
Potas to K (Kalium)
P to fosfor (Phosphorus)
-

Zobek
●
- Miasto: Gliwice
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 22 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Witam
Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...
|
|