MOCNE OśWIETLENIE A GLONY
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam wszystkich,to mój pierwszy post na tym forum.
Mam jedno pytanie :w jaki sposób radzicie sobie z glonami przy intensywnym oświetlaniu zbiornika,jest na to jakaś recepta  Rośliny z cała pewnością rosną wspaniale przy mocnym odpowiednim naświetlaniu,nawożeniu i podmianach ale glony również chyba.
-
MARRKO
●
A co masz na myśli mówiąc mocne oświetlenie.Podaj jakie masz akwa,jakie światło,parametry wody.
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
Dopiero zaczynam się bawić z roślinami.
Akwarium 240l 120x40x50h
Ph 6,8-7,2 ,25C,TWW-12,TWO-14,NO2-0,NO3-10
Obecny zbiornik zalany 3,5 miesiąca temu.Rośliny pospolite ,wzrost nikły.
Oświetlenie jeszcze standardowe 2x30W.
Mam zamiar zamontować jeszcze 2x30W bo z tym oświetleniem to nie zbyt wiele można.
Przy obecnym oświetleniu i przy stałych podmianach wody ,nie mam kłopotów z glonami.Boje się co się stanie przy zwiększeniu ilości światła i przy eksperymentach z nawozami z którymi mam praktycznie zerowe doświadczenie. 
-
MARRKO
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Oświetlenie powinieneś zwiększyć.Jak to zrobisz proponuje przyzwyczajać rośliny i dojśc do max nateżenia światła w czasie.Np. co parę dni zwiekszać długość świecenia o pół godziny.
-

pawelw
●
- Miasto: Czeladź
Mamy prawie identyczne baniaki  Zapomnij o 2x30W przy akwa roślinnym, ja mam 5x30W, a na dwóch przednich świetlówkach dodatkowo odbłyśniki. Światełko działa w ten sposób, że przez 8h świecą wszystkie, natomiast dodatkowo przez 2h tylko 3 rurki (odpowiednio 1h przed i 1h po) a jeszcze 2 miesiące temu świeciło się to wszystko przez ponad 12,5h. Wnioski takie, że łatwiej mi zapanować nad baniaczkiem przy krótszym naświetlaniu, rośliny rosną wyśmienicie, glony z rzadka - więc nie warto przepłacać i świecić przez pół dnia jeśli można osiągnąć to samo świecąc krócej. Ale to tylko moje obserwacje i spostrzeżenia.
Ogólnie rzecz biorąc dodaj spokojnie chociaż 2x30W i poczytaj o nawożeniu (właściwe ustawienie NPK, ale potraktuj to tylko jako dobry punkt wyjścia do dalszego eksperymentowania, nikt nie powiedział, że jest tylko jeden właściwy sposób prowadzenia akwarium roślinnego).
Miłego "akwariowania", pozdrawiam.
-

igi
●
- Miasto: Łódź
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
|
|