|
|
Filtr wewnętrzny jako jedyny w holendrze??
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam!
Czy ktoś ma akwarium holenderskie, a używa tylko filtra wewnętrznego? Jeśli tak to jaki? Czy tak się da? Pytam bo odstrasza mnie cena kubełka, a z kolei kaskada wymaga cięcia pokrywy i może być hałaśliwa. Z kolei wewnętrzny trochę szpeci akwarium.
Pozdrawiam
-
Nico
●
Z kolei sam sobie odpowiedziałeś
Każdy filtr jest na określoną pojemność akwarium, wewnętrzne są przeważnie do mniejszych baniaków, ale jeśli planujesz niewielką obsadę ryb to spokojnie taki wystarczy.
Osobiście radziłbym, żebyś zastanowił się na kubełkiem. Oprócz ceny ma same zalety. Nie musisz wcale kierować się zalecanymi pojemnościami akwarium podawanymi przez producenta filtra. Jak na filtrze jest max 250 l a masz baniak 300 l to spokojnie wystarczy. Kiedyś nawet hulałem na 150 l przy 300 l baniaku i było super. Jeśli planujesz dużą ilość ryb, czy też baniak typu Tanganika to wtedy im większy filtr tym lepiej. Przy holendrze nie trzeba przesadzać, szkoda kasy.
-

Armek
●
- Ranga: Znający temat
Ja bym Ci radził kupić kubełek i założyć dodatkowo prefiltr(gąbke) na wejściu oraz deszczownie na wyjściu.Rozwiązanie takie się sprawdza doskonale.Kubełek to same zalety m.in.Duża powierzchnia filtrująca,różnorodność mediów filtracyjnych,estetyka,wydajność,poza tym czyścisz je co parę miesięcy i to tylko wkłady filtracji mechanicznej,są ciche itp.Jedyną wadą może być cena.
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=14103
Jak zobaczycie w tym temacie ze dobrze sobie radziłem bez kubła z samym filtrem wewnętrznym. Zajmował się on tylko filtracją mechaniczną i wymuszaniem obiegu wody. Przy okazji pomagał rozpylić CO2.
Obecnie posiadam kubeł i nie widze różnicy.
-

Bartek
●
- Miasto: Oleśnica
-
Witam
Mialem ten sam problem ale zaowarzyłem na allegro ze czesto sie pojawiaja czesci od filtrów np na jednej aukcji kupiłem glowice na drugiej kubełek a na trzeciej koszyki na wklady filtracyjne . Składałem filtr około 1,5 miesiaca ale sie udalo i wszystko wyszlo mnie około 100 zl
Pozdrawiam
-
BLANTNH
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków Nowa Huta
Witam!
Bartku podoba mi się Twoję akwarium  Jaki filtr wewnętrzny posiadałeś? Bo widzę,że są różne rodzaje AQUA SZUT TURBO? Jaki miałeś wkład filtracyjny? Samą gąbkę czy jakieś jeszcze dodatki?
Czytałem gdzieś, że w sumie największą powierzchnię filtracyjną stanowi podłoże w akwarium, więc może nie ma co przywiązywać tak dużej wagi do rodzaju filtra,byle robił jakiś ruch wody.
Za niedługo będę się brać za uruchomienie akwarium 112 l. Muszę jeszcze przerobić pokrywę i właśnie zakupić filterek. A o kubełkach słyszałem, że mogą przeciekać,albo robią się glośne.
Pozdrawiam
-
Nico
●
Nico napisał(a):Witam! Bartku podoba mi się Twoję akwarium  Jaki filtr wewnętrzny posiadałeś? Bo widzę,że są różne rodzaje AQUA SZUT TURBO? Jaki miałeś wkład filtracyjny? Samą gąbkę czy jakieś jeszcze dodatki? Czytałem gdzieś, że w sumie największą powierzchnię filtracyjną stanowi podłoże w akwarium, więc może nie ma co przywiązywać tak dużej wagi do rodzaju filtra,byle robił jakiś ruch wody. Za niedługo będę się brać za uruchomienie akwarium 112 l. Muszę jeszcze przerobić pokrywę i właśnie zakupić filterek. A o kubełkach słyszałem, że mogą przeciekać,albo robią się glośne. Pozdrawiam
Aqua szut Turbo 8W. Watlolina, lub też torf.
Jest dużo prawdy w tym co piszesz ale jest jeszcze sprawa DOC.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... ght=#30837
-

Bartek
●
- Miasto: Oleśnica
-
A jak myślicie czy tetra EX 600 może działać w 64 L baniaku czy będzie robił wirówkę ?
-
Mikołaj.Klimaszewski
●
Jak najbardziej moze ! Jest regulacja przepływu wody.jesli bedzie Ci robic "pralkę" w akwarium wystarczy skręcic przepływ i jest OK .
-
Tomek.W
●
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
|
|