Witam,
Czy da sie okreslic na podstawie ponizszych zdjec na jakie niedobory/nadmiary cierpi okresowo eusteralis? Mam na mysli zamieranie stozkow wzrostu. Czytajac posty i objawy niedoborow/nadmiarow juz nie wiem czy jest to niedobor czy nadmiar potasu, ewentualnie innego skladnika.
Jesli potrzeba dodatkowch informacji to oczywiscie napisz ale moze dla doswiadczonych akwarystow posiadajacych eusteralis bedzie to latwe do stwierdzenia:)
Potas tak smarzy krzaki ale posrednio wywolujac niedobor Ca i sa szpyreczki ze stozkow Zwroc uwage na Bor bo on tez moze podobnie niszczyc rosliny.Napisz jak nawozisz i czym akwa a bedzie latwiej.
Witam,
Szybko opisze nawozenie dzienne, itp:
- Makro Planta Activ - 1ppm + ADA Brighty K - 1/5 zalecanej dawki,
- Mikro ADA Step 1 - 2/5 zalecanej dawki + Ferro+ - obecnie 3/5 zalecanej dawki.
- Oswietlenie ok. 09-1 W/l. Akwa brutto 126l.
Parametry:
- pH ok. 6,8-7,0 - nie wiem dokladnie,
- NO3 ok. 5-10 - test JBL,
- PO4 ok. 0,25 - test JBL,
- Fe ok. 0,1 - pomiar byl robiony jakies 2 tyg. temu i od tego czasu zwiekszylem dawke.
- KH - ok. 8* - test zooleka
- GH - ok. 14* - test zooleka
Troche malo jest PO4. Nie wiem czy to przez niedobor fosforu ale na mchu sa nitki...
Dopisze tylko jeszcze moje spostrzezenia. Wydaje mi sie, ze zamieranie stozkow bylo polaczone w czasie z brakiem podawania ADA Brigty K lecz z drugiej strony nie przypuszczam aby tak mala dawka miala az taki wplyw na poziom K. Dodatkowo da sie zauwazyc na szybach dziwne biale plamy/kropki. Wygladem przypominaja troche takie zielone glony jak czasami tworza sie na szybach. Kolejna rzecz to slimaki (zatoczki), ktore wydaja sie miec troche biala skorupke. Wlasnie tez tak sobie kombinuje, ze moze jest to spowodowane niedoborem Ca?? Z drugiej strony w wodzie wodociagowej stosunek Ca/Mg jest 10/1.
Zastanawiam sie rowniez nad zakupem filtra RO. Moze to pomoc w nawozeniu jesli bedzie bardziej miekka woda?? Woda w kranie ma GH 15* i pH ok. 7,5 (z tego co pisza wodociagi i wskazuje tez na to testy).
moim zdaniem robisz jeden duży błąd...mieszasz różne linie nawozowe...zdecyduj się na jednego producenta, albo AA, albo PA albo ADA
przy takim miksie masz zupełny chaos z mikro i makro
Witam,
Niestety nie mialem czasu i dostepu do sieci aby odpisac-podziekowac na poczatku.
Wiem, ze dobrze nie robie majac tyle lini nawozowaych.. Niestety nie przejde jak na razie na ADA z calkiwitym nawozeniem z wiadomych przyczyn... PG tez nie chce-mam zle doswiadczenia z glonami. Jesli chodzi o to Ferro to musialem dodawac Fe i zdecydowalem na podanie PG. Cos musialem dac... Zastanawiam sei tez nad mikrovitem.
Suma sumarum pewnie przejde na mikro makro PA + Fe z PG.
Znalazlem chwile czasu i zabieram sie za czytanie tego posta co podal Jabol. Oczywiscie bede pisal jeli bede mial putania i licze jeszcze na cierpliwos i pomoc z Waszej strony:)
PS.
Jabol czy moglbys mi sprzedac tylko samo makro PA??
Jesli tak to prosze napisz na Priv. Dziekuje...
jabol napisał(a):...a jesli chodzi o plamy? to nie kumam czaczy ..osso chozi ?
Chozi o to, ze... nie wiem jak to dokladnie opisac:) Miejscami na szybie sa takie mleczne plamy o sr. ok 1-2mm. Nigdy wczesniej czegos takiego nie mialem. Oczywiscie schodza gdy zaczybam to czyscic. No i te slimaki, o ktorych wspominalem - ich skorupy sa strasznie blade (biale).
byc może chodzi tu o wytrącanie się caco3. jeśli rośliny pobieraja ci co2 z wodorowęglanu wapnia wytrąca sie właśnie węglan wapnia i osiada na roslinach, szybach w postaci pyłu. przy twojej twardości być może jest to możliwe.
szymonw napisał(a):byc może chodzi tu o wytrącanie się caco3. jeśli rośliny pobieraja ci co2 z wodorowęglanu wapnia wytrąca sie właśnie węglan wapnia i osiada na roslinach, szybach w postaci pyłu. przy twojej twardości być może jest to możliwe.
co moze oznaczac ze zaczyna sie proces ODWAPNIENIA BILOGICZNEGO
szymonw napisał(a):byc może chodzi tu o wytrącanie się caco3. jeśli rośliny pobieraja ci co2 z wodorowęglanu wapnia wytrąca sie właśnie węglan wapnia i osiada na roslinach, szybach w postaci pyłu. przy twojej twardości być może jest to możliwe.
Czyli mam zwiekszyc KH czy zmniejszyc ilosc podawanego CO2??
Bo tak jak Jabol pisze odwapnienie jest przy zbyt niskim KH w odniesieniu do CO2.
moim zdaniem powinieneś obnizyć twardość i zmniejszyć ilość podawanego co2 z tego co wim im woda bardziej miekka tym jest w niej więcej wolnego dwutlenku węgla. i rośliny będą mniej go pobierały z wodorowęglanu wapnia. mam nadzieję że dobrze rozumuję. wypowiedź do zweryfikowania.
szymonw napisał(a):moim zdaniem powinieneś obnizyć twardość i zmniejszyć ilość podawanego co2 z tego co wim im woda bardziej miekka tym jest w niej więcej wolnego dwutlenku węgla. i rośliny będą mniej go pobierały z wodorowęglanu wapnia. mam nadzieję że dobrze rozumuję. wypowiedź do zweryfikowania.
Czyli tak jak pisze Jabol (ponownie ), ze przy takiej samej twardosci (nie zmniejszajac jej) powinienem zwiekszyc ilosc CO2.
szymonw napisał(a):moim zdaniem powinieneś obnizyć twardość i zmniejszyć ilość podawanego co2 z tego co wim im woda bardziej miekka tym jest w niej więcej wolnego dwutlenku węgla. i rośliny będą mniej go pobierały z wodorowęglanu wapnia. mam nadzieję że dobrze rozumuję. wypowiedź do zweryfikowania.
Czyli tak jak pisze Jabol (ponownie ), ze przy takiej samej twardosci (nie zmniejszajac jej) powinienem zwiekszyc ilosc CO2.
Jednak chyba na dniach zakupie RO...
no nie do końca tak. jabol wychodzi z założenia (podejrzewam) że zwiększajac podaż wolnego dwutlenku węgla rośliny przestaną go pobierać z wodorowęglanu wapnia gdyż asymilacja co2 z wodorowęglanu wapnia wymaga od nich więcej energii. czyli wybiorą niejako łatwiejsze źródło. i to jest tok rozumowania moim zdaniem słuszny.
ja natomiast w swoim rozumowaniu kieruję się tym że zmniejszenie twardości spowoduje wiekszą ilość wolnego co2 w wodzie bez względu na dodatkowe nawożenie (czyli tego który znajduje się w wodzie jako produkt odddychania ryb itd.) czyli niejako bardziej naturalny proces. natomiast proponując ci takze zmniejszenie stężenia podawanego dodatkowo dwutlenku węgla sugerowałem się twoimi wartościami ph i gh i wyliczeniem stężenia z tych wartości które przy ph =7.0 jest już w górnych optymalnych granicach a przy wahaniach - spadek do 6.8 jest już większe niż optymalny zakres. na pewno ma tu też znaczenie dopuszczalne stężenie dla obsady. stąd moja idea. ale podkreślam że to nie owoc moich doświadczeń, bo nigdy nie miałem kłopotów z odwapnieniem biologicznym tylko efekt mam nadzieje logicznego rozumowania.
szymonw napisał(a):...ja natomiast w swoim rozumowaniu kieruję się tym że zmniejszenie twardości spowoduje wiekszą ilość wolnego co2 w wodzie bez względu na dodatkowe nawożenie (czyli tego który znajduje się w wodzie jako produkt odddychania ryb itd.) czyli niejako bardziej naturalny proces. natomiast proponując ci takze zmniejszenie stężenia podawanego dodatkowo dwutlenku węgla sugerowałem się twoimi wartościami ph i gh i wyliczeniem stężenia z tych wartości które przy ph =7.0 jest już w górnych optymalnych granicach a przy wahaniach - spadek do 6.8 jest już większe niż optymalny zakres. na pewno ma tu też znaczenie dopuszczalne stężenie dla obsady. stąd moja idea. ale podkreślam że to nie owoc moich doświadczeń, bo nigdy nie miałem kłopotów z odwapnieniem biologicznym tylko efekt mam nadzieje logicznego rozumowania.
Wlasnie tez zastanawial mnie fakt zwiekszania CO2. Mozna zwiekszyc tylko... wlasnie jaki to bedzie mialo wplyw przy tej twardosci na ryby?? Niestety nie potwierdzam ani nie zaprzeczam Twojej wypowiedzi jednak jesli to prawda to wynika z tego, ze znacznie lepiej/bezpieczniej jest zmniejszyc twardosc.
Niestety odpisujac na post nie zaglebiualem sie jeszcze w temat odwapnienia. Dopiero teraz zabieram sie za szperanie...
Wydaje mi się mało prawdopodobne żeby przy tych parametrach wody, rośliny odczuwały niedobory CO2, ale z drugiej strony przy oświetleni jakie masz w akwarium jest maleńka szansa że małe niedobory mogą być.
Moim zdaniem pierwszym krokiem powinno być obniżenie pH wody. Przy ph=7, ilość wolnego dwutlenku węgla w ogólnym bilansie tego pierwiastka, nie przekracza 17%. PH w granicach 6.6 pozwoli przesunąć te proporcje mniej więcej 50/50 i oczywiście do tych parametrów dopasować dawkę gazu.
Jeśli to co opisałeś to efekt małego odwapnienia biologicznego to ten manewr powinien pomóc.
Witam,
Wlasnie czekam na testy JBL'a i dokladnie zbadam poziom pH i KH. NAstepny krok to RO. Na razie zwiekszylem ilosc podawanego CO2. Z rybami wszystko OK. Jednak zrobilek dosc spore ciecia roslin i pewnie odwapnienie (jesli oczywiscie to jest to) sie zmniejszy.
Bede obserwowal czy cos sie zmienilo.
Piotrek123 w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5839
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28609
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
bpjl w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7669
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Robcio12 w Nawożenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9832
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16103
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
nyos w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4614
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6770
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Statystyki
Ten temat przegląda 289 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 288 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej