przyśpieszenie wzrostu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

przyśpieszenie wzrostu

Liczba wyświetleń: 1397·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
kresone Świętochłowice

03 lut 2007, 06:31 przyśpieszenie wzrostu  (#1)  

Jakie znacie sposoby na przyśpieszenie wzrosu roślin?
Nie mówmy tu o tym że im więcej światła tym szybciej bo to jasne jak to że trzeba zapewnić rośliną pożywienie
wiadomo mi że rośliny rosną lepiej tzn. szybciej jeżeli:
-są podgrzewane ich korzenie
-zawartość CO2 jest w górnej granicy
-podawane są zwiażki amonowe (niepolecane w świeżych bańkach) :!:
-nocne napowietrzanie :?:

A może macie jakieś własne wynalazki???

kresone
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Świętochłowice

Bartek Oleśnica

04 lut 2007, 02:49   (#2)  

Z tym podgrzewaniem korzeni to przesada. można przedobrzyć ;) pewnie przeczytałeś to w artykule o kablach grzejnych.
Do reszty dodał bym jeszcze podwyższoną temperaturę wody... Tzn. wyższą od najczęściej stosowanej czyli około 25 stopni celcjusza. Ale jednoczesnie obniża to rozpuszczalność CO2. Dlatego trzeba wybrać złoty środek pomiędzy CO2 a wyższą temperaturą.
Im wyższa temperatura tym większy metabolizm.

...oraz oczywista, pilnować by nie zabrakło im dobrze zbilansowanych mikorelementów: mikro i makro.
Obrazek
Ostatnio edytowano 05 lut 2007, 01:23 przez Bartek, łącznie edytowano 1 raz

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

kresone Świętochłowice

04 lut 2007, 13:35   (#3)  

dlaczego z kablami pod żwirem można przesadzić???
szczerze to zastanawiam się nad najprostrzymi szklanymi grzałkami 10 watowymi przykrytymi plastykowymi podziurawionymi rurkami i 10 cm warstwą podłoża
dno ma wymiar 150 na 50 cm i myślę żeby dać tam ok 6-10 takich grzałek podłączonych do termostatu
:idea:

a gdyby zastosować kabel to ilu watowy musiał by być na 450 l akwarium???

kresone
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Świętochłowice

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

biale liscie.jpg

Białe liście od spodu i brak wzrostu or

tomasz bracki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2692
Witam , wystartowałem zbiornik 160 l 80x40x50 metoda ciemnego startu, ponieważ mam podłoże aktywne. 4 dni temu posadziłem rośliny po podmianie 80 procent wody i wpuściłem ryby oraz krewetki. Zauważyłe...
IMG_20220226_181338.jpg

Stożki wzrostu

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3678
Witam, akwarium HT na ziemi, ma ponad miesiąc, bardzo ładnie wystartowało bez żadnych glonów, rośliny rosły bardzo szybko ale rotala nanjenshan i vietnam mają dziwne stożki wzrostu takie oklapnięte ja...
received_653877693123670.jpeg

Stożki wzrostu roślin

Anonim 60138 w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3066
Witam akwarium ma 2 tygodnie wszystko ładnie wystartowało martwią mnie tylko rotala hra i yao yai stożki wzrostu małe i krótkie międzywężla natomiast u dołu roślina wypuszcza sporo nowych odnóg a na S...
YouTube

Blokada wzrostu roślin?

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9333
Akwa 120 litrów i CO2 z butli. Co tydzień podmiana 20 l wody RO, co 3 tygodnie - 30 litrów RO. Od kilku tygodni utrzymuje mi się stały poziom NO3 (10-20 mg/l), K - 15 mg/l. Fosfór w pożądanym zakresie...
1.jpg

Ludwigia repens red - marniejące stożki wzrostu

kwapa0783 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6827
Witam Problem jak w temacie. Akwarium 30x30x30 (27l) Świecę lampka led 27W na diodach 3W CO2 - jest Mikro - PG Classic- dawka producenta rozbita na 7 dni Potas codziennie 1 ppm Easy Carbo dawka dzie...

Aternanthera reineckii rosanervig - kompletny brak wzrostu

biju w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3748
Witam Akwarium działa u mnie juz 3 miesiące, bo bolączkach wieku dziecięcego wszystko ładnie sie ustabilizowało. Wszystkie rośliny idą aż miło patrzeć. Światło ok 50lm/l, CO2 25mg/l, nawożenie pełna...

Zatrzymanie wzrostu roślin oraz ich wymieranie.

dgorak w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4838
Witam, od dłuższego czasu mam problem z roślinami w swoim akwarium. Przeszukałem wiele serwisów, forów dyskusyjnych i nie znalazłem rozwiązania... Proszę o pomoc, wskazówki co może być nie tak. Wiele...

Problemy glony/nawożenie/brak wzrostu roślin

JakubM w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3222
Cześć, od kilku dni biję się z samym sobą czy szukać pomocy na forum czy walczyć samotnie. Dzisiaj jestem na etapie: mam dość akwarystyki - wyrzucę akwarium na śmietnik. Do rzeczy: Mam zbiornik 375l...

Nitki i brak wzrostu roślin

cyberain w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3362
Cześć, zakładam wątek bo już nie ma pomysłu co jest nie tak. Już od około miesiąca rośliny stoją w miejscu i przestały rosnąć na roślinach oraz korzeniach i kamieniach pojawiły się nitki, w kilku miej...

Zniekształcone liście roślin, brak wzrostu.

Zbyszek577 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 32047
Witam kolegów! Jestem po raz pierwszy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Problem z moim akwarium polega na tym, ze od około dwóch m-cy moje rośliny przestały rosnąć i mają mocno zniekształcone li...

Statystyki

Ten temat przegląda 318 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570974
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 317 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.