Pelia - ratunku ! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pelia - ratunku !

Liczba wyświetleń: 1669·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
adamparker Pruszków

31 sty 2007, 18:36 Pelia - ratunku !  (#1)  

W sobote odpaliłem akwa 75 lit brutto. Netto będzie ok 50 . Akwa 60x30x45 .
2 x 15 W Philips TL-D 765 i Aqurella + odbłyśniki. Filtr - kubełek JBL 120 . Temp 24 stopnie. Woda z kranu W-wa bez żadnej chemii itp. Kupiłem piekny spory korzeń z kępą Pelii i widze jak marnieje mi w oczach. Zaczyna cała " rozłazić sie " . Nie dawałem żadnych nawozów bo wyczytałm żeby robić to po 3 tyg od uruchomienia akwa. CO2 będe podawał jak zaczne nawozić za 3 tyg. Nie chcę zmarnować tej pelii. Przywiozłem ją sam -5 minut w samochodzie więc nie zmarzła.
Była w woreczku foliowym około 2 h jak urządzałem akwa . Czy mam już podac nawóz albo CO2 albo ??? Help !!!! Rozbiłem jak wyczytałem tu w poradach żeby dac od razu obsadę z roślin etc.

I jeszcze jedno - jak najlepiej sadzić Glosostigma elatinoides -jak długie dać pędy i jak gęsto ?
Bo mam taką w koszyczku ale pędy sa po ok 10 cm.

adamparker
Ranga: Początkujący

Miasto: Pruszków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

31 sty 2007, 23:01   (#2)  

szczerze mowiac u mnie pelia to chwast. Trzymam ja w najciemniejszym miejscu akwarium. Mam twarda wode. Pelie zwiazuje nitka w klebek.

elfir

Buc Warszawa

08 lut 2007, 07:32   (#3)  

Podaj parametry wody. Pierwszy raz słyszę, że przez trzy tygodnie nie należy nawozić. Może zbyt dosłownie kogoś zrozumiałeś.
Z jakiej dzielnicy jesteś? Ja na Ochocie przy wodzie z kranówy i przy niewielkim nawożeniu (wtedy PG Classic) pelie miałem przepiękną.
Pozdrawiam

Buc
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

cham-1.jpeg

Riccardia chamedryfolia (Mini Pelia)

roslinyakwariowe.pl w Mchy / wątrobowce / epifity · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 16185
cham-1.jpeg Riccardia chamedryfolia pochodzi z Azji. Dorasta do 1 - 3cm wysokości i jest jedną z najmniejszych roślin akwariowych. Łatwo przyrasta do kamieni i korzeni. Rośnie wolno i łatwo porasta ...
mon-1.jpg

Monosolenium tenerum (Pelia)

roslinyakwariowe.pl w Mchy / wątrobowce / epifity · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 20116
mon-1.jpg Monosolenium tenerum to azjatycki wątrobowiec dorastający do 2-5cm. Występuję pod nazwą Pelia (która jest błędna). Wyglądem przypomina gigantyczną wgłębkę (Riccia) - w odróżnieniu od niej ...

Mini pelia tak rośnie?

Pablo3d w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4148
Hej, Mam pytanie. Od jakiegoś mc mam posadzona mini pelia na drzewku, cześć mi zgnila ale nagle od niedawna zaczęła mocno rosnąć (dałem co2 ze spray'u) tylko nie rosną listki ale takie długie łodygi c...

Ratunku!! Glony po zmianie oświetlenia!

wiewiorka w Glony · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 7843
Witajcie! Tak jak w tytule, zmieniłam oświetlenie ze świetlówek T8 na Leddy Slim Aquaela. Akwa 240L, dwie belki po 36W każda, jedna Plant, druga Sunny. Czas świecenia 7 - 7,5h (już zmniejszyłam). Nawo...

Mini pelia a carbo

Kamil Sobala w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1431
Witam czytałem gdzieś ze mini pelia jest wrażliwa na węgiel w płynie. Jakie są wasze doświadczenia z tą roślinką.

Zmiana oświetlenia w 45L - 2x15W T8 - ratunku...

Andre83 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1407
Szanowni! Już mi brakuje konceptu, moje akwarium ma się kiepsko. Proszę Was bardzo o pomoc, gdyż myślę, że pozostaje mi jeszcze wymiana świetlówek na inne. Na początek dane akwarium: 45L brutto - 50...

Ratunku apokalipsa glonów!

Wiktoriaakwa w Glony · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 7176
Witam! Mam ogromny problem z glonami, na początku wszystko było pięknie, a potem się zaczęło... Akwarium mam od lipca 2015 roku i do marca 2016 roku nic sie nie działo,pojemność 240L mam 3 kamienie, t...

Ratunku!!!!Jakieś nicienie w akwarium!!!!

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 22489
Witam. Podczas robienia restartu akwarium,natknąłem się na dwie niespodzianki.:małe molinezje ukryte za kamieniami,oraz jakieś nicieniowate glisty wijące się jak tasiemce i próbujące się wspinać po s...

Ratunku, co to jest

mariusz73 w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6636
Zalozylismy kilka dni temu akwarium, korzen zafarbowal, wiec wygotowalem w roztworze soli i wody, wyplukalem, zmienilem wode. Dzis zauwalilismy, ze trawa ma taki nalot - taki jakby grzybnia na starym ...

Problem z mchem i mini pelia

Fansstee w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2643
Witam 31 marca wystartowałem akwarium, większość roślin rośnie bez większych problemów, ale wyżej wymienione rośliny chwilowo tylko marnieją. Pelia była zaczepiona już w starym akwarium i wegetowała t...

Statystyki

Ten temat przegląda 414 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571611
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 414 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.