Proszę o pomoc. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Proszę o pomoc.

Liczba wyświetleń: 4380·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

29 sty 2007, 12:48 Proszę o pomoc.  (#1)  

Witam. Obecnie mam małe paludarium z akwarium 30l w którym rosną anubiasy i mikrozorium, wszystko rośnie jak chwasty no i szczerze mówiąc nie sprawia mi radości zajmowanie się tym zielnikiem. Mam zamiar pójść o parę szczebli wyżej i założyć paludarium w moim 200 litrowym akwarium. Nie chce w nim trzymać roślin wodnych w wersji emersyjne lecz tropikalne roślin lądowe. Mój plan jest następujący:
1. Podłoże. Na spód keramzyt a na to mieszanka torfu, ziemi ogrodniczej i wiórków kokosowych lub włókien.
2. Podlewanie. Oczywiście wodą z kranu wzbogaconą o nawozy akwarystyczne Tropicala Ferro Active i Aqua Plant, tak aby utrzymać odpowiednią wilgotność ziemi.
2-3 razy dziennie mam zamiar wszystko spryskać wodą destylowaną jeśli będzie taka konieczność.
3. Oświetlenie. Będzie to standardowa porywa od akwarium z 2 świetlówkami 30W Philips 865, wiem że to mało ale nie mam funduszy na więcej :(.
4. Rośliny. Nie znam ich prawie w ogóle słyszałem tylko o Storczykach ,Fitoni i Bambusach. Proszę o doradzenie mi jakie gatunki mam kupić. Najlepiej jeszcze jakby można było je dostać w Bydgoszczy lub w Koszalinie ponieważ tam mam najbliżej z mojej malej miejscowości Szczecinek gdzie nic nie ma ;/.
5. Cyrkulacja powietrza. Wilgotność musi być duże więc myślę że wystarczą tylko te miejsca na kable od urządzeń do akwarium. Ewentualnie mogę uchylić klapkę do podawania pokarmu.
Proszę o wypowiedź na temat powyższych zagadnień. POZDRAWIAM.
Matiz

Matiz

29 sty 2007, 19:58   (#2)  

Rosliny na stanowiska mokre:
Ciobra zmienna, formy emersyjne roslin wodnych

Stanowiska wilgotne:
syngonium, calla (zanthedescia aethiopica), skrzydlokwiat (Spathiphyllum), widliczka (Selaginella sp.), Fittonia, Maranta, Calathea, Monstera obliqua, Houttonia, rozne gatunki roslin owadozernych (ale wymagaja ubogiego podloza)

Rosliny nadajace do do paludarium, ale nie moga stac w mokrym stale podlozu: Ficus pumila, Adaintum sp., Hypoestes, Epipremum.

Storczyki lubia wilgotne powietrze, ale nie lubia mokrych korzeni!

elfir

16 lut 2007, 14:48 Re: Proszę o pomoc.  (#3)  

Matiz napisał(a): Witam. Obecnie mam małe paludarium z akwarium 30l w którym rosną anubiasy i mikrozorium, wszystko rośnie jak chwasty no i szczerze mówiąc nie sprawia mi radości zajmowanie się tym zielnikiem. Mam zamiar pójść o parę szczebli wyżej i założyć paludarium w moim 200 litrowym akwarium. Nie chce w nim trzymać roślin wodnych w wersji emersyjne lecz tropikalne roślin lądowe.

Myślę, że na początek powinieneś zdecydować, jakie rośliny chcesz uprawiać. To dość drogie hobby i dzięki decyzji na starcie unikniesz rozczarowania.
Tropikalne rośliny lądowe stanowią większość roślin z parapetów w naszych mieszkaniach i większość z nich nie będzie się dobrze czuła w bardzo wysokiej wilgotności paludarium. W paludarium dobrze sprawdza się rośliny, które w swym naturalnym środowisku rosną na bagnach, a więc spora część roślin awaryjnych. Krąg się zamyka :wink:

Matiz napisał(a): 1. Podłoże. Na spód keramzyt a na to mieszanka torfu, ziemi ogrodniczej i wiórków kokosowych lub włókien.

Plan brzmi dobrze, z ziemią ogrodniczą trzeba tylko uważać, by nie zaczęła gnić.

Matiz napisał(a): 2. Podlewanie. Oczywiście wodą z kranu wzbogaconą o nawozy akwarystyczne Tropicala Ferro Active i Aqua Plant, tak aby utrzymać odpowiednią wilgotność ziemi.
2-3 razy dziennie mam zamiar wszystko spryskać wodą destylowaną jeśli będzie taka konieczność.

Spryskiwanie - OK.
Podlewanie nawożonym kranowitem - nie. Szybko może dojść do kumulacji w podłożu związków nieprzyswajalnych i sinice masz jak w banku. Gdy zdecydujesz się co do składu gatunkowego, będziesz wiedział, jakie wymagania mają upatrzone przez Ciebie rośliny i pod ich kątem musisz spreparować wodę. Sądzę, że bez wody zdemineralizowanej lub RO się nie obejdzie w tak dużym zbiorniku.

Matiz napisał(a): 3. Oświetlenie. Będzie to standardowa porywa od akwarium z 2 świetlówkami 30W Philips 865, wiem że to mało ale nie mam funduszy na więcej :(.

Sądzę, że wystarczy. W akwa potrzeba więcej, bo woda zatrzymuje sporą część światła, w paludarium można za to usmażyć rośliny.
Jak wysokie jest to akwa?

Matiz napisał(a): 4. Rośliny. Nie znam ich prawie w ogóle słyszałem tylko o Storczykach ,Fitoni i Bambusach. Proszę o doradzenie mi jakie gatunki mam kupić. Najlepiej jeszcze jakby można było je dostać w Bydgoszczy lub w Koszalinie ponieważ tam mam najbliżej z mojej malej miejscowości Szczecinek gdzie nic nie ma ;/.

No to rzeka wiedzy do przepłynięcia przed Tobą
Aż ciężko poradzić, od czego powinieneś zacząć. Ja się roślinnością interesuję od dziecka, potem studia, hobby i wciąż się uczę. Przed obsadzaniem mojego wiwarium przez dwa miesiące siedziałam z nosem w książkach i w necie. A wiec do roboty! :wink:

Matiz napisał(a): 5. Cyrkulacja powietrza. Wilgotność musi być duże więc myślę że wystarczą tylko te miejsca na kable od urządzeń do akwarium. Ewentualnie mogę uchylić klapkę do podawania pokarmu.

Tak, jak pisałam wyżej - wilgotność uzależnia się od wymagań poszczególnych gatunków.

Aktinidia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 lut 2007, 22:09   (#4)  

Z gatunków które podał elfir i nie tylko interesują mnie:
Syngonium
Maranta
Fitonia
Bambus
Calathea
I jakiś storczyk może
Czy te rośliny do siebie pasują??
Jeśli tak to teraz napiszcie jak z nawożeniem, podlewaniem, zraszaniem itd...[/b]

Matiz

19 lut 2007, 23:13   (#5)  

Matiz napisał(a):Syngonium
Maranta
Fitonia
Bambus
Calathea
I jakiś storczyk może
Czy te rośliny do siebie pasują??

Nie. Storczyki mają specyficzne wymagania i lepiej podaruj je sobie z począku.
Syngonium, to zazwyczaj zbyt duże rośliny, musiałbyś szukać miniaturowej odmiany.
Bambusy... w Azji są całe lasy bambusowe... Niewiele jest gatunków tak małych, by nadawały się do paludarium 200 l.
Generalnie lepiej jest używać nazw gatunkowych, by lepiej pracyzować, o co chodzi.
Pooglądaj książki o kwiatach, popatrz w kwiaciarniach. Najprościej jest podpatrywać, co mają inni w swoich paludariach/wiwariach - dzieki temu łatwiej jest uniknąć nietrafionych zakupów.

Aktinidia

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

98l i pomoc w aranżacji

mufcore w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 12666
Witam Biorąc pod uwagę ze jestem mocno raczkujący w akwarystyce chciałem się zwrócić o poradę do bardziej doświadczonych. Czy mogę prosić o jakieś porady i sugestie jak to ogarnąć. Kombinuje na róż...
IMG_1945.JPG

270L Pomoc w aranzacji

bosman0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8077
Witam, po 4 letniej przerwie wracam do akwarystyki. Właśnie już mam praktycznie komplet do zalewania. Roslinnosc powinna dojść we wtorek i wtedy też planuję zalewanie. Na chwile obecną coś takiego u...
HARDSCAPE_1.jpg

116L -pomoc w wyborze hardscape-u

kamil0s w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 13218
Bardzo proszę o pomoć w wyborze układu korzeni i kamieni. Z przodu będzie plaża, korzenie z epefitami i mchami z tyłu może rotala i trochę trawki miedzy kamieniami i korzeniami. Do wyboru 4 wersje, p...
2d064a44dbd5f1f97ce4322a6159baf5_big.jpg

240l pomoc w doborze obsady i błedów.

crevzmora w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6636
Witam posiadam akwarium 240l 120x40x50 I potrzebuje dobrać obsadę po akwarium. Parametry wody aktualne pH:8 KH GH 14 No 2 i 3:0 Paski JBL (czekam na kroplekowe) Filtracja eheim 2224 wata gąbka węgiel ...
mchy.JPG

Hodowla Emersyjna Mchów Pomoc

Young Shrimp w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6899
Witam :) Jestem tu nowy. :D Mam pytanie dotyczące hodowli Emersyjnej roślin, a mianowicie mchów. Czy ktoś z was hoduje je w taki sposób ? Na czym polega taka hodowla i jak wygląda?Rozumiem,że ma to na...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1182
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Pomoc przy 160 litrach

xlow w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6480
Witam. Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...

Aranżacja , wybór roślin proszę o pomoc

nestori w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2120
Witam , w przyszłym tygodniu planuję zakup roślin do mojego akwarium 60x30x30 . Stworzyłem ręcznie plan gdzie oraz jakie rośliny umieszczę . W akwarium będzie także korzeń. Zdjęcie akwarium z korzenie...

Pomoc w aranżacji 45l

MichauD w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5117
Witam, zmieniły mi się nieco plany, i w niekontrolowanym przypływie chęci czegoś nowego kupiłem parę roślin. Mam teraz nieco zagwozdkę jak zaaranżować akwariuma. Rośliny jakie mam to: Hygrophila Glabr...

Proszę o rozpoznanie roślin

lomacz w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1017
Witam! Jestem na etapie zakładania nowego akwarium, w akwarystyce miałem przerwe 12 lat. Zakładam póki co zbiornik 126l. Proszę o rozpoznanie roślin z obrazka bo taka aranżacja mnie interesuje. Z góry...

Statystyki

Ten temat przegląda 329 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36920

•  Najnowszy użytkownik: jakub_olczyk

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 329 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.