Matiz napisał(a): Witam. Obecnie mam małe paludarium z akwarium 30l w którym rosną anubiasy i mikrozorium, wszystko rośnie jak chwasty no i szczerze mówiąc nie sprawia mi radości zajmowanie się tym zielnikiem. Mam zamiar pójść o parę szczebli wyżej i założyć paludarium w moim 200 litrowym akwarium. Nie chce w nim trzymać roślin wodnych w wersji emersyjne lecz tropikalne roślin lądowe.
Myślę, że na początek powinieneś zdecydować, jakie rośliny chcesz uprawiać. To dość drogie hobby i dzięki decyzji na starcie unikniesz rozczarowania.
Tropikalne rośliny lądowe stanowią większość roślin z parapetów w naszych mieszkaniach i większość z nich nie będzie się dobrze czuła w bardzo wysokiej wilgotności paludarium. W paludarium dobrze sprawdza się rośliny, które w swym naturalnym środowisku rosną na bagnach, a więc spora część roślin awaryjnych. Krąg się zamyka
Matiz napisał(a): 1. Podłoże. Na spód keramzyt a na to mieszanka torfu, ziemi ogrodniczej i wiórków kokosowych lub włókien.
Plan brzmi dobrze, z ziemią ogrodniczą trzeba tylko uważać, by nie zaczęła gnić.
Matiz napisał(a): 2. Podlewanie. Oczywiście wodą z kranu wzbogaconą o nawozy akwarystyczne Tropicala Ferro Active i Aqua Plant, tak aby utrzymać odpowiednią wilgotność ziemi.
2-3 razy dziennie mam zamiar wszystko spryskać wodą destylowaną jeśli będzie taka konieczność.
Spryskiwanie - OK.
Podlewanie nawożonym kranowitem - nie. Szybko może dojść do kumulacji w podłożu związków nieprzyswajalnych i sinice masz jak w banku. Gdy zdecydujesz się co do składu gatunkowego, będziesz wiedział, jakie wymagania mają upatrzone przez Ciebie rośliny i pod ich kątem musisz spreparować wodę. Sądzę, że bez wody zdemineralizowanej lub RO się nie obejdzie w tak dużym zbiorniku.
Matiz napisał(a): 3. Oświetlenie. Będzie to standardowa porywa od akwarium z 2 świetlówkami 30W Philips 865, wiem że to mało ale nie mam funduszy na więcej

.
Sądzę, że wystarczy. W akwa potrzeba więcej, bo woda zatrzymuje sporą część światła, w paludarium można za to usmażyć rośliny.
Jak wysokie jest to akwa?
Matiz napisał(a): 4. Rośliny. Nie znam ich prawie w ogóle słyszałem tylko o Storczykach ,Fitoni i Bambusach. Proszę o doradzenie mi jakie gatunki mam kupić. Najlepiej jeszcze jakby można było je dostać w Bydgoszczy lub w Koszalinie ponieważ tam mam najbliżej z mojej malej miejscowości Szczecinek gdzie nic nie ma ;/.
No to rzeka wiedzy do przepłynięcia przed Tobą
Aż ciężko poradzić, od czego powinieneś zacząć. Ja się roślinnością interesuję od dziecka, potem studia, hobby i wciąż się uczę. Przed obsadzaniem mojego wiwarium przez dwa miesiące siedziałam z nosem w książkach i w necie. A wiec do roboty!
Matiz napisał(a): 5. Cyrkulacja powietrza. Wilgotność musi być duże więc myślę że wystarczą tylko te miejsca na kable od urządzeń do akwarium. Ewentualnie mogę uchylić klapkę do podawania pokarmu.
Tak, jak pisałam wyżej - wilgotność uzależnia się od wymagań poszczególnych gatunków.