Symfonia złota - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Symfonia złota

Liczba wyświetleń: 3106·Odpowiedzi: 10
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

24 sty 2007, 21:08 Symfonia złota  (#1)  

Witam zrobiłem nawóz z symfoni 30g+15g h2so4 na 500ml. wody i widzę, że niektóre roślinki marnieją kabomba karolińska i korzenie pisti też zmarniały, chociaż się rozrasta. Co może być nie tak? Ile dawać tej symfoni ? A może zaprzestać nawożenia nią?
Parametry wody to:
PH 7
po4 0,4
no3 40mg albo 80 test zooleka
two 24
tww 12
do tego Co2 z dyfuzora ferplasta i bimbrowni
Oświetlenie 0,83 do tego w podłożu nawóz sera florenete A do póki nie dawkowałem symfoni to kambomba przyzwoicie rosła mam trochę krasnorostów nurzaniec stoi coś a moczarka zaczęła lepiej rosnąć od czasu podawania symfoni. Pierwszego dnia podałem 5ml tego nawozu następnego 10 a dziś 15 widzę, że trochę zielenić się pojawiło. Podmiana wody, co tydzień 30% nie wiem, co jest nie tak. A i ile ryb do takiego akwa? 144 litry bo teraz mam napewno przerybione 2 welony 2 gurami 6 danio 15 bystrzyków 2 glonojady 4 otoski i jeszcze parę innych
Pozdrawiam

Szogun251

07 lut 2007, 02:14   (#2)  

Po pierwsze skoro masz akwa 144L to wody netto mozesz tam miec okolo maxymalnie 120L.
Czy nawozisz akwarium KH2PO4 i KNO3?
Czym uzupelniasz azot i fosfor (no3 i po4)?

Na taki baniak wowinienes stosowac dzienna dawke okolo 12ml/7dni=1,75ml

Symfonie Zlota rozpuszczona w ilosci 30g/500mlstosuje sie tak samo jak TMG czyli 10ml/100L/7dni czyli u ciebie wychodzi okolo 12ml/7dni co daje dawke dzienna jak wyzej okolo 1,75ml.

Proponuje zaprzestac podawania symfoni na okolo tydzien i wykonanie w tym czasie z 3-4 podmian po okolo 40-60% np. co drugi dzien poniewaz te dawki co podawales jest to bardzo duze przenawozenie i moze sie na dniach skonczyc wysypem glonow lub nawet smiercia rybek gdyz SZ zawiera NH4 a z nim lepiej ostroznie.

Jak juz wykonasz te 3-4 podmiany to mozesz zaczac podawac SZ ale ja radze w dawkach tygodniowych a nie dziennych.
Zacznij od 50% dawki.
W pierwszy tydzien - po podmianie dodaj okolo 6ml nawozu
W drugi tydzienn - po podmianie dodaj z 8-9ml
W trzeci tydzien - po podmianie okolo 10-11ml
W czwarty tydzieni - po podmianie 100% dawki czyli okolo 12ml - i taka dawke utrzymuj okolo 4-8 tygodni pozniej mozesz zzaczac zwiekszac dawki po okolo 10% co dwa tyg. czyli np. zakladajac ze 6tyg bedziesz podawal 100% dawki to :
9 tydzien - po podmianie 12ml (100%)
10 tydz. - po podmianie 13ml (110%)
11 tydz. - po podmianie 13ml (110%)
12 tydz. - po podmianie 14,5ml (120%)
13 tydz. - po podmianie 14,5ml (120%)
14 tydz. - po podmianie 15,5ml (130%)
15 tydz. - po podmianie 15,5ml (130%)
itd. do momentu gdy zauwazysz ze nie brakuje juz zadnych microelementow.

Dzienne dawki SZ odradzam gdyz np. umnie bylo to powodem wysypu nitek z ktorymi bezradnie walczylem okolo 3-5 m-c, lecz drugi juz tydzien po podmianie podaje pelna dawke jednorazowo (na moje 240L akwa podaje 20ml po podmianie) a podmiany wykonuje regularnie co piatek lub sobote po okolo 25% sama wodo RO + 200% dawki HydroMineral i widze ze nitki juz puszczaja i na chwile dzisiejsza jest ich moze z 20% tego co bylo wczesniej gdy podawalem w dzien podmiany 8ml SZ oraz po 2ml w pozostale 6dni.

Jesli masz jakis pytania chetnie sluze pomoca.
Pozdrawiam

neo_ns

09 lut 2007, 01:18   (#3)  

Witam no właśnie już zdążyłem zauważyć, że za dużo miałem na początku krasnorosty te com coś tam teraz mam jeszcze trochę do tego zielenic, tak myślę, bo nie bardzo umiem je od sinic odróżnić, ale nitki są długie, więc to chyba zielenice. Jak zauważyłem to to odrazu podmiana 50% wody potem ciemność przez tydzień i znów podmiana 50% teraz dziennie dozuję 1 ml SZ, bo zawsze mi się wydawało, że jak tygodniową dawkę się podaje to zalega to w akwa i glony wykorzystają to. Daje tylko symfonię mam sporo ryb, więc nie daje żelaza ani nic.Filtr mam aqua szuta senior bio 1000 zmniejszyłem go na minimum, bo musiała być pralka w akwa, bynajmniej teraz krasnorosty tak bardzo nie rosną jak wtedy,jako początkującemu wtedy wydawało mi się, że im silniejszy tym lepszy.Roślin mam dość sporo teraz doszła mi jeszcze między innymi pitia, wywłucznik czerwony i kryptokoryna petcha. sprawa w zbiorniku się poprawiła PH mam 7 PO4 pokazuje 0,4 ale robiłem próby na destylce i tam też pokazywało 0,1 więc podejrzewam, że jest trochę mniej NO3 5mg TWO 21 TWW 12 teraz marzę tylko żeby pozbyć się zielenic by akwa nabrało blasku,za wskazówki i pomoc będę wdzięczny.A i teraz naświetlam przez 8 godzin licząc, że to coś pomoże trochę. a akwa ma 144 litry bo ja już tu właśnie podałem netto a nie brutto objętośc, azotu i fosforu też nie daję.
Pozdrawiam

-------------------------------

a własnie i w filtrze oprócz wkładu bio mam też zeolit zostawić go czy wyjąć bo nh4+ jest łatwiej dostępny dla roślin i roślinki mniej energi wkładają w jego wyłapanie z wodu niż z tego właściwego azotu i teraz już sam nie wiem, pomyślałem sobie że jak roślinki będą musiały azot wyłapywać to gloną pokarm będą zabierać ale może się myle i szkodze im zamiast pomóc ? mam fotki jak akwa wygladało na początku a jak teraz ale pewnie się nie przydadzą.
Pozdrawiam

Szogun251

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 lut 2007, 01:26   (#4)  

Zeolitu niewyciagaj. Utrzymuj PO4 na poziomie okolo 0,2-0,5 a NO3 na okolo 5-10. Dobierz sabiejakie dzienne dawki musisz podawac no3 i po4 zeby utrzymywaly sie na stalym poziomie. Osiwtlenia teaz niezmieniaj 8h wystarczy. Jak najczesciej czysc gabke w filtrze nawet co drugi dzien. Regularne podmiany co tydzien po okolo 20-25%. Po podmianie podajaj tygodniowa dawke micro (SZ) czyli jak na twoje 144L netto to okolo 13-14ml lepiej ciut mniej niz wiecej.Czy masz fitr RO lub dostep do taniej wody destylowanej bo jesli to ma byc baniaczek roslinny to z twardosci przydalo by sie troche zejsc w dol.

neo_ns

10 lut 2007, 18:04   (#5)  

Witam, dobrze i dziękuje tak zrobię z twardości za durzej zdaję sobie sprawę i dlatego 15 zamówię osmozę. to wtedy zrobię średnio twardą lub miękką.Dziś bo zawsze robię to w sobotę lub niedzielę podmienie tą wodę i dam tą tygodniową dawke SZ a właśnie jak są te glony to normalnie podawać nawóz czy lepiej nie ? ale wnioskuje żę mam podawać i to dawki dzienne czy tygodniowe jak już radził przedmówca ?
Pozdrawiam

Szogun251

11 lut 2007, 10:02   (#6)  

SZ zawiera w swoim skladzie NH4 ktore bardzo stymuluje glony do wzrostu dlatego podaanie dziennych dawek to nic innnego jak karmienie glonow. Zastosowanie dawki tygodniowej ma ten atut ze zarowno rosliny jak i glony zaczynaja wchlaniac zawarty w SZ NH4 ktorego po kilku - kilkunastu godzinach zaczyna juz w wodzie brakowac, a wtedy glony zaczynaja glodowke i przymieranie, natomiast rosliny zaczynaja wykozystywac NO2 lub NO3 a jesli ich rowniez brakuje juz w wodzie to zaczynaja wykozystywac zgromadzone w swoich komorkach zapasy azotu (glony nie posiadaja zdolnosci mogazynowania jakich kolwiek pierwiastkow) i w tym momenie glony zaczynaja przymierac a rosliny biora gore.
Gdybys znow zaprzestal nawozenie micro to spowodowalo by to niedobor jakiegos pierwiastka ktory z kolei zablokowal by w roslinach przetwazanie azotu ktory zostanie wykozystywane przez glony.

Dawke tygodniowa tak jak wczesniej pisalem mozesz przyjac okolo 6-7ml. Wlewasz te 6-7ml jednorazowo i do kolejnej podmiany pilnujesz i uzupelniasz jedynie NO3 i PO4 aby wynosily okolo odpowiednio 5-10ppm i 0,1-0,25ppm

Pozdrawiam

neo_ns

11 lut 2007, 22:11   (#7)  

Dobra dzięki tak też zrobiłem dziś dałem podmianę wody i te 6ml SZ i do konca tygodnia nic więcej nie robię prócz usuwania glonów i tego częstego czyszczenia filtra ?
Zanim się glonów pozbędę pewnie minie trochę czasu co ? niektórzy walczą z nimi nawet przez 3 miesiące i dłużej u mnie też tak będzie ?
Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc i rady dla początkującego :-)

Szogun251

14 lut 2007, 14:52   (#8)  

Ja walcze ze swoimi nitkami juz z 4-5mc. lecz poczatkowo moja walka polegala po za usuwaniem glonow na zmianie ilosci podawanych micro i makro elementow i zmian czasu naswietlania. Od 3-4 tyg. zaczelem podawac micro tylko w dawkach tygodniowych i widze juz spora roznice, nitki juz ledwo ledwo zyja a rosliny az z baniaka wychodza.

Pozdrawiam

neo_ns

16 lut 2007, 00:08   (#9)  

No to mnie pocieszyłeś sam też właśnie zauwarzyłem że glony jeszcze nie ustępują ale przynajmniej nie rośnie ich więcej, roślinki nowe też coraz ładniejsze, a powiec mi jeszcze bo widzę ze masz 6kg butle a ja też o tym myślę, na ile czasu ci wystarczy taka butla ? ja mam dyfuzor ferplasta i 144 litrów to mi wyszło ze na długo bardzo ale chciałbym się upewnić.
Pozdrawiam

Szogun251

16 lut 2007, 07:42   (#10)  

Na ile wystarcza tego sie okreslic nieda.
Pierwsza butle jaka kupilem byla nabita gdzie w okolo 70% i wystarczyla mi na okolo 14m-c przy podawaniu okolo 3-4b/s 24h/dobe. 1 sierpnia 2006r wymienilem butle na druga ktora miala po zwazeniu dokladnie 6kg gazu, teraz podaje 0,7-2b/s 24h/dobe i odziwo musze powiedziec ze manometr juz pokazuje 0 a butla ma dopiero 6,5m/c.
Po zamontowaniu reduktora sprawdzalem szczelnosc i jest ok nic nie ucieka a konczy sie juz gaz (pomino ze manometr pokazuje 0 to jeszcze jak narazie gaz leci i czekam az sie calkowicie skonczy.
Ale to to ma do rzeczy na ile starcza, wazne ze jest to najtanszy sposob jaki istnieje.
Umnie w miescie wymiana takiej butli to koszt 20zl wiec tye co nic dzielac to na te 6m-c to wychodzi miesieczny koszt gazu okolo 3zl wiec co to jest. Do bimbrowni wiecej na cukier wydawalem, a tu jest super wygoda i rownomierne podawanie gazu

neo_ns

19 lut 2007, 22:23 Symfonia złota  (#11)  

Witam!!!

Planuję zmienić akwarium na większe około 250l. I mam takie pytanie odnośnie symfonii,
a mianowicie po jakim czasie od założenia akwa( od wsadzenia roślin) zacząć dawać nawóz i od jakiej dawki tygodniowej zacząć. Bardzo chcę uniknąć zakwitu glonów lub chociarz go zminimalizować. Bardzo proszę o radę. Dodam jeszcze, że planuje oświetlenie około 160 vat( być może będzie to pomocne w przykładowyn podaniu dawki jaką trzeba stosować). Za wszystkie odpowiedzi dziękuję.

Pozdrawiam.

wiesiek2
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Nawożenie symfonią

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1926
Mam swoje akwarium 270l na ziemi z hydroponika i łatwymi roślinami typu zabienice kryptokoryny .Akwarium ruszyło w 2018r na początku oprócz zielenic nie był większych problemów wszystko rosło parametr...

Rozrobienie nawozu symfonia zlota + Fe13% czy jest ok?

klasyk211 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 975
Znalazlem dobry kalkulator zulixa. W tabeli jest opcja rozrobienia symfoni zlotej. Chem sie upewnic czy dobrze to rozumiem. Moje akwa 450L dawka dzienna 10 ml SZ 50g + Fe13% 5g nawoz 500ml gotowy. To ...

Sole + symfonia zlota z Fe13%?

klasyk211 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 893
W ostatnim miesiącu nawoże solami, jestem zadowolony. Wcześniej dawałem SZ + fe13% + potas. Pytanie czy moge uzupełnić sole SZ? SZ to mikro. Fe13% tez jest potrzebne. Mam fajny kalkulator na sole, lec...

Kolor płynu (soli symfonia)

kafelek40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1289
Witam dziś rozrobiłem nową porcję symfoni , rano zapodałem stałą dawkę i wieczorem wysypało mi nalot zielony na szybie .Teraz pytanie zaciekawiło mnie to i co zobaczyłem że ten nawóz w słoiku również ...

Symfonia Złota - pełny skład

Ola w Nawożenie · Odpowiedzi: 121 · Wyświetlenia: 102476
Wiem że nasza Symfonia złota cieszy się dużą popularnością wśród akwarystów, stąd jesteśmy co dzień zasypywani mailami i przyznam nie mamy już sił i czasu na odpisywanie każdemu z Państwa. Poniżej pod...

Symfonia złota- Trójmiasto

Agencik w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1640
Witam, Gdzie można w Trójmieście kupić symfonie złotą (najlepiej w Gdańsku), lub ewentualnie jakiś akwarysta z Gdańska ma nadmiar i mógłby oddać lub sprzedać ? Aha, oczywiście prócz tego sklepu ...

Symfonia załota

Dan11 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 759
Witam potrzebuję porady odnośnie nawożenia symfonią, a konkretnie interesuje mnie czy muszę jeszcze stosować jakies inne nawozy. Oczywiście nie licząc co2 oraz FE i K. bardzo proszę o konkretne pora...

Syfonia Złota + ....? Jak stworzyć dobry nawóz?

bondzorno w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2693
Witam! Czy ktoś z was zrobił sobie jakiś dobry nawóz z SZ? Prosił bym o jakieś fajne pomysły,co można do niej dodać jakieś sole itp.prosił bym o dokłade ilości roztworów oraz dawkowanie nawozu oczywiś...

Symfonia ze sklepu RA

korben28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 783
Witam. Już parę razy zdarzyło mi się robić zakupy w sklepie RA i za każdym razem jako produkt za 1 złotych wybierałem symfonię. Pytanie takie, czy jest to ta sama symfonia złota, czy coś innego ? Jak ...

Symfonia

gogi509 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1090
Jak dawkować symfonię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/suche-sole-estimate-index/symfonia-mikroelementy-proszku-100g-p-9052.html Tak samo jak micro d EI,czyli roztwór 500ml dawkować 1-2 d...

Statystyki

Ten temat przegląda 648 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570956
 •  Liczba wątków: 48799
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 648 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.