Paprotnica (Ceratopteris thalictroides) korzenie na wierzchu - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Paprotnica (Ceratopteris thalictroides) korzenie na wierzchu

Liczba wyświetleń: 2064·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Mam pytanie do osób hodujących paprotnice (Ceratopteris thalictroides), czy to co opisze jest normalne?

Moje paprotnice mają tendencję do wychodzenia nad powierzchnię podłoża (żwiru).
Wygląda to tak, iż sadzę roślinę tak głęboko żeby schować korzenie i ona sobie rośnie w ten sposób, że nowe pędy wypuszcza w środku między starymi, a każdy taki pęd z "węzła" (nie wiem jak fachowo nazywa się miejsce połączenia łodygi z korzeniami) wypuszcza korzenie, które to idą do żwiru.
W miarę wypuszczania kolejnych i kolejnych pędów ten węzeł, z którego wychodzą następne przesuwa się do góry (bo gdzie indziej nie ma miejsca), aż w końcu wychodzi na powierzchnię razem z korzeniami i po jakimś czasie roślina stoi na "szczudłach" i wygląda jak drzewo z doliny Amazonki.

Druga sprawa:
Paprotnice rozmnażają się w ten sposób, iż na starszych pędach (najczęściej gdzieś w połowie) zaczyna się rozwijać nowa roślina i z biegiem czasu oraz jej rozwojem, stary pęd zaczyna brązowieć i obumierać. Ja sobie radzę w ten sposób że obcinam ten pęd u podstawy i wyrzucam, a młodą roślinę w miarę potrzeby odcinam i sadzę.
Nie wiem czy to ma wyglądać w ten sposób ??

Z góry dziękuję tym co dotrwali do końca mojego przydługiego wywodu i być może będą mieli coś do powiedzenia w tym temacie.

papik

10 lut 2007, 01:00   (#2)  

Spokojnie, to co opisałeś jest zupełnie normalne, u mnie też się tak dzieje. :)

Iwons

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

maxresdefault-6.jpg

Korzenie do akwarium za darmo

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5901
Jakby to powiedział klasyk - powodzenia dla wytrwałych. Ale jeśli ktoś dysponuje wolnym czasem, narzędziami, umiejętnościami i chęcią to czemu nie :) Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Kamienie, korzenie - opracowanie Łukasza Ciszkowskiego

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4116
Zapraszam do obejrzenia - najfajniej ujęte polskojęzyczne omówienie materiałów dekoracyjnych bazujące na dostępności materiałów na polskim rynku.
YouTube

Korzenie - efekt naturalności

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2604
Kolejny "protip" Jurijsa, które tak bardzo lubicie :) Tym razem wskazówki jak dodać korzeniom bardziej naturalny i "dziki" wygląd.
YouTube

Jak kleić korzenie aby nie było widać kleju

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3226
Prosty trick z podłożem Tropica :) Obejrzyj kleje Dostępne pojemności podłoża Tropica

Korzenie do akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, konieczność dojaz...

Bonsai Wood - korzenie na drzewko w akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są kor...

Jak preparować korzenie i gałęzie?

Amelka7 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 35473
preparowanie2.jpg Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...

Korzenie z lasu

młody akwa maniak w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6740
Jakie korzenie z lasu się nadadzą do akwarium?

Korzenie kamienie z danego obszaru

Radziu w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2405
Ma ktoś może rozpiskę lub jakiś przewodnik gdzie znaleźć można rodzaje materiałów do hardscape pochodzących z Ameryki Środkowej?

Kolejne 84l, czyli korzenie i kamienie.

FrankieSayRelax w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 7578
Ponieważ zbiornik z buckami pomału się zapełnia roślinami przyszedł czas na restart kolejnego 84. Wymiary:60x35x40. Oświetlenie: na razie 3x24W t5 Co2 w planach. Z roślin: microsoria, bucephalandry, m...

Statystyki

Ten temat przegląda 384 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 384 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.